Segítség tervolvasáshoz I.: Nyílászárók jelöléseinek értelmezése

2014. április 29.

Házépítésnél, házfelújításnál egyaránt fontos és költséges tényező a megfelelő nyílászáróink kiválasztása.

Alu ablak1A nyílászáró szerkezeteket beépítés szempontjából két nagy csoportra oszthatjuk. Az első a szakipari, míg a második kategóriába az épített szerkezetek tartoznak. Utóbbiak a függönyfalak, pontmegfogásos üvegfalak és a klímahomlokzatok. Ennek megoldásairól már korábbi bejegyzésemben írtam.

Családi ház léptékénél általában a szakipari szerkezeteket alkalmazzák. Ezeket a szerkezeteket többnyire a födémek megszakítják. A nyílászáró mérete a padlótól a mennyezetig teljes magasságban elképzelhető. Az anyagát tekintve három típus jellemző: a fa, a műanyag és az acél.

alaprajzHázunk építésénél általában az első kettő közül választanak döntően, de előfordul, hogy fa nyílászárót acélborítással kombinálva kínálja a gyártó. Ez egy nagyon jó, ugyanakkor drága megoldás. A külső időjárás ellen hatékony védelmet kap a szerkezet, nem kell olyan sűrűn karbantartani, míg a belső oldalon a fa természetességét láthatjuk. Létezik olyan megoldás is, amikor a külső oldalon csak a vízvetőket készítik fémből.

A nyílászáró szerkezeteknél fontos megválasztani a helyes nyitásirányt, a szellőzés mértékét, a természetes fény bejutásának mennyiségét, a hőtechnikai értékeket és a megfelelő betörés elleni védelem kategóriáját is.

nyilasokA méretmegadások problémát okozhatnak. Itt több méret megadása okozhat zavart számunkra. A tervrajzokon és a költségvetésben a nyílászárók névleges méretét adjuk meg. Ez a nyílászáró rendelési mérete, amely a szabványban leírt definíciótól függ. Az ablakoknál a falnyílás méretével egyezik meg, figyelembe véve az elhelyezési szükséges méreteket. Az ajtóknál a magyar szabvány szerint megegyezik, de a Magyarországon is gyakran használt DIN szabvány szerint gyártott, utólagos beépítésű ajtóknál nem egyezik meg ez a szám. A tokkülméret a nyílászáró tokszerkezetének maximális szélessége, illetve magassága. A falnyílás mérete a nyílászáró számára kihagyott falnyílás mérete. Felmérésnél ezeket a méreteket veszik alapul.

A jelölésnél két számot látunk. Az első jelöli a szélességet, míg a második a magasságot (90/210). Amennyiben nagy értéket látunk (900/2100), akkor tudnunk kell, hogy ez fémszerkezetű nyílászárót jelöl.

ajtoSzámos nyílástípus létezik. Itt először a nyílásiránnyal kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy közintézményben a menekülési utakhoz tervezett ajtók mind kifelé nyílnak. (A menekülési irány felé).

A típusok lehetnek felnyíló, bukó, oldalra nyíló, oldalra nyíló/bukó, forgó (vízszintes vagy függőleges irányban), emelkedő (giotin ablak) és toló szerkezet. A különböző típusoknak más-más vasalása is van, ami a költségevetést nagymértékben befolyásolhatják. A vasalat korábbi ablakoknál látszó volt, ma már inkább rejtett módon készítik el.

Mivel a tervolvasás nem általános iskolai tananyag, a felújításblog hasábjain biztosan találkozhat még olyan cikkekkel, melyek segítséget nyújtanak a tervrajzok helyes értelmezéséhez. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.