Padlásfeljárók

2014. április 22.

shutterstock_93369052Több esetben előfordulhat az az eset, amikor nem vezet külön lépcső a tetőtérbe, a padlásra. Többnyire akkor, fordul elő, amikor a tetőtér nem kerül beépítésre, használata nem rendszeres. Legtöbbször, csak akkor megyünk fel, ha valamilyen javítási, karbantartási munkálatok miatt van ott dolgunk, vagy esetleg hosszú ideig nem használatos dolgainkat szeretnénk tárolni valahol. Ilyenkor nem szükséges magas költségek árán, nagy helyigényű lépcsőt kialakítani, hanem elég egy egyszerű padlásfeljáró beszerelése is. Ennek az előnye a helytakarékosság, így egy lehajtható, akár több részből álló vagy harmonikaszerűen lenyíló létra segíti a padlástérbe történő biztonságos feljutásunkat.

shutterstock_146582579A padlásfeljáró helyes kiválasztásához figyelembe kell venni azt, hogy hova szeretnénk azt beépíteni. Sajnos sok esetben kompromisszumos megoldást kell választanunk, mert a padlásfeljáró létráját magába fogadó tokot vagy létrakeretet, a mennyezeti gerendákhoz kell rögzíteni. Ezen felül azzal is számolnunk kell, hogy bizonyos létratípusok nem alkalmazhatóak mindenhol. Olyan helyekre gondolok, amik szűkek, így a lehajtásukhoz szükséges hely nem áll a rendelkezésünkre. Másik megfontolandó szempont, hogy ugyan időlegesen, de maga a lépcsőfeljáró is elfoglal egy minimális helyet és lehajtásakor ennek is biztosítva kell lennie. A hely számításakor, arra is ügyelnünk kell, hogy lehajtás után 60-70 cm távolság maradjon a létra és a fal között, mert ezen a létrán fel is kell tudnunk jutni. Az utolsó és igen csak fontos, a hely belmagassága is. Ez az érték határozza meg, hogy milyen hosszúságú létrát kell beszereznünk.

A gyártók többféle megoldással kívánják igényeinket kiszolgálni. Fontos, hogy a fentiekben felsorolt szempontok pontos ismeretében válasszunk terméket. Az általunk kiválasztott termék rendelkezzen a legmegfelelőbb lehajtási megoldással, a legjobb helykihasználással, a körülményekhez és lehetőségekhez képest pedig legyen a legkényelmesebb.

shutterstock_140097889A lépcsőfeljáró fő szerkezeti elemeit figyelembe véve áll egy létrából, egy tokból, egy takarólapból és adott esetben a korlátból. A tokot leszámítva, a korlátot és a létrát figyelembe véve nagyobb tömegről beszélhetünk. Szerencsére a gyártok termékeit a legtöbb esetben ellátják egy rúgós feszítővel, melynek fő feladata a le és felnyitás biztonságos és könnyed elősegítése. A gyakorlatban ez annyit jelenet, hogy a szerkezet öntömegét egy rúgós szerkezet segíti a mozgatásban, így elkerülve azt, hogy lecsapódjon a létra, vagy ne tudjuk visszazárni a szerkezetet.

A feljárók anyaga többféle lehet. Kialakításuk is sok megoldással bővelkedik. Lehet harmonikaként lehajló fémlétra, vagy több részből kinyitható fa létra is. Ezen kívül léteznek olyan létramegoldások, ahol a létrák egymáson csúsznak le. Többféle extrát is igénybe lehet venni gyártótól függően.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a kényelmi extrákon és az alap funkcionalitáson felül a hősszigetelésre is fordítsunk gondot. A legtöbb esetben ez a tetőtér fűtetlen, így egy ekkora felülettel rendelkező, elégtelen szigetelésű lépcsőfeljárón keresztül rengeteg meleg távozhat, növelve költségeinket, csökkentve komfortérzetünket.

Azt gondolom, hogy amennyiben a padlásfeljárónak előre kialakított helye a padlásfödémbe nem volt, úgy bízzuk inkább a helyes kiválasztást és a szakszerű beépítést is szakemberre.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.