Csapadékvíz hasznosítás II.

2014. április 8.

A csapadékvíz hasznosításában valószínűleg mindenki lát fantáziát. De ahhoz, hogy a felhasználandó víz ne okozzon kárt csapjainkban, épületgépészeti eszközeinkben, fontos, hogy megfelelően védekezzünk a vízben oldott, és a víz által szállított szennyeződések ellen. Milyen módokon tehetjük ezt meg?

racs_ shutterstock_74603293Már az esővíz összegyűjtésekor is fontos, hogy egy egyszerű kislyukú ráccsal, védjük, a nagyobb darabok, levelek tartályba történő bekerülését. A tartálynál figyeljünk arra, hogy biztosítva legyen a bizonyos időközönként esedékes, biztonságos takarítás megléte. Ilyenkor ugyanis a vízben lévő, apró „hordalék” ülepszik a tartály aljára, amit időközönként érdemes kitisztítani. A tartálynál figyeljünk a túlfolyó kialakítására és megfelelő elvezetésére is. Erre abban az esetben van szükség, ha több csapadék érkezne a tartályba, mint amit el tudunk használni. Mindezek után a korábbi barkács-cikkemben leírtak alapján kell a megfelelő szivattyút kiválasztanunk és megfelelő szűrővel ellátnunk azt. Ezek után lehet az automata, vagy egyszerű öntöző rendszerhez, kerti csaphoz, vagy a mosógép, WC vízvezeték rendszerébe kapcsolni. Itt is érdemes a biztonság kedvéért köztes szűrőket alkalmazni.

Az otthoni vízmegtakarításban kétségtelenül az egyik leglényegesebb szempont az, hogy a WC-k öblítését esővízzel helyettesítjük. A WC öblítése ugyanis rendkívül sok vizet igényel, amit általában teljesen feleslegesen ivóvízzel oldunk meg. 

Viztartaly metszete1Ha ruhák mosására is használnánk, az esővizet inkább csak kézi mosáshoz javasolható. Mosásnál a további előnye, hogy a csapadékvíz lágy víznek minősül így mosószerből is kevesebbet kell használnunk, továbbá vízkő ebben az esetben kisebb mértékben képződik. Öntözéskor a növények is örülnek a természetes csapadékvíznek, ebből adódik, hogy optimális mennyiségben jutnak tápanyagokhoz.

Fontos tudnunk, hogy a megfelelő rendszer kiépítésével, melynél a tartályok és a rendszer is védett a fagyveszélytől, a téli csapadék (hó) hasznosításával a tovább növelhetjük hatékonyságunkat.

filter_ shutterstock_138504029Mindenképpen javaslom, az esővíz téli és nyári gyűjtését és alapvető felhasználását. Ennek fő oka az, hogy az így összegyűjtött minőségi vízzel kiváltható a vezetékes ivóvíz egy jelentős része. Az ezzel járó, egyéb költségek díját (csatorna, több mosószer, vízkőoldó, stb.) is megtakaríthatjuk. Remélem egyre több háztartás fog ezen a lehetőségen is elgondolkodni. Ha ön is kedvet kapott, nem kell aggódnia, mivel több gyártó, különböző megoldásokkal áll a rendelkezésünkre, hogy megtehessük a kezdő lépéseket.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.