Csapadékvíz hasznosítás I.

2014. április 1.

1_ esögyujtes_shutterstock_182158217Napjainkban szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetbarát, „zöld” szemlélet. Ehhez a szemlélethez tartozik az is, ha a lehulló csapadékvizet felhasználjuk. Az elképzelés nem új keletű, mert régebben (főleg olyan helyeken, ahol a víz hozzáférésének lehetősége korlátozott volt, hétvégi házak, gyümölcsösök, szőlők) is összegyűjtötték ciszternákban a lehulló csapadékot. Leggyakrabban azért, hogy öntözni tudjanak.

A modern háztartások is ezt teszik azért, hogy így nyáron is szép zöld gyepet kapjanak. Ez a megoldás még gazdaságos is. Az esővízben rejlő kertgazdálkodási lehetőségek kiaknázása mellett még használhatjuk háztartásunk meghatározott vízszükségletének kielégítésére is. Ilyen például a WC-k öblítése, vagy megfelelően előszűrt víz esetében akár a mosás is. Jelen cikkemben a teljesség igénye nélkül csak ezeket taglalom, az egyéb felhasználási területeket nem.

2_ esogyujtes_ shutterstock_133329497Az esővíz előnye az, hogy „ingyen van”. A felhasznált esővízre csatornadíj sem vonatkozik. Nem úgy, mint a felhasznált vezetékes víz minden cseppjére, még ha az nem is került a lefolyóba, akkor is fizetni kell érte. Ettől függetlenül régebben is sokan használták az esővizet például mosásra. A megfigyelések szerint a ruhák lágyabbak lettek tőle.

Kétségtelenül sok előnye van, igaz hátránya is lehet. Ezt főleg nagyvárosok közelében vehetjük észre, ahol előfordulhat, hogy bizonyos szennyeződésekkel kerülhetnek a vízbe, ami megfelelő szűrés nélkül nem feltétlenül alkalmas mosásra. Viszont öntözésre, WC öblítésre továbbra is kiváló.

Ahhoz, hogy a háztartásba a csapadékvizet be lehessen vezetni, el kell különíteni a városi vízhálózattól. Tehát, 2 külön álló „kört” kell bevezetni az otthonunkba. Ezen felül kell egy korróziómentes nagy kapacitású, tartály, melyet a helygazdálkodást figyelembe véve érdemes a fagyhatár alá, a földbe süllyeszteni.

3_ fold alatti tankAbban az esetben, ha ennyire nagyban nem szeretnénk gondolkodni, erre a célra alkalmas kisebb műanyag tartályokat is elhelyezhetünk az ereszcsatorna alá, amiből könnyen és gyorsan fogunk tudni öntözni. Bár megfelelő szigetelés nélkül ezeket télen le kell engedni, különben szétfagynak. Mindkét esetben a tartályba lehet a tető, eső vízelvezető rendszerét becsatlakoztatni.

De a csapadékvíz felhasználása veszélyeket is rejt magában. A vízben oldott szennyeződések lerakódhatnak vezetékeinkben, vagy tönkretehetik csapjainkat, háztartási gépeinket. Arról, hogy ez ellen milyen módon védekezhetünk, a következő heti cikkemben olvashatnak. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.