Megoldások garázsra

2014. március 25.

Autónk biztonságáról számtalan módon gondoskodhatunk. Léteznek engedélyhez kötött és engedély nélkül kivitelezhető megoldások is.

A környezeti hatásokkal szemben legegyszerűbb és legjobb megoldás, ha fedett építmény alá helyezzük el járművünket.

Szilárd építmény esetén beszélhetünk a teremgarázsban történő elhelyezésről, de ebben az esetben előfordulhat – akár véletlenül is -, hogy mások kárt okoznak a kocsinkban. Ennek két nagy típusa van. Az első, amikor saját magunk állunk be a parkolóhelyre. A másik esetben egy megjelölt „tálcára” kell állnunk, majd a kiszállás után a számítógéppel vezérelt rendszer beparkolja az autót. Az utóbbi kisebb helyigénnyel jár. Ezek a megoldások zsúfolt belvárosi környezetben indokoltak, ahol nagyon magas a telekár és a parkolási díj.

Családi ház esetén, házon belüli garázzsal is rendelkezhetünk. Ez a megoldás az előnyei és hátrányai miatt sok emberben megosztottságot kelt. Előnyös, hogy házon belül kipakolható az autó. Így egy nagy bevásárlást követően nem a hidegben kell a csomagokat szállítani. Nagyobb garázs esetén, akár fedett közösségi helyként is használható. Az autó szerelése akár aknában is végezhető. Ami a hátrányát jelenti, az az, hogy az építés során a maximális beépítési százalékba ez is beleszámít, így helyet vesz el a fontosabb lakó funkciótól. A szigetelése problémás, így a lakás garázs felőli oldala hidegebb lesz.

Abban az esetben, amikor nem a házban, vagy a földszinten (társasház esetén) szeretnénk gépjárművünk számára a férőhelyet biztosítani, akkor a következő megoldásokat ajánlom.

Épített gépkocsi-tárolót engedély nélkül is elhelyezhetünk, abban az esetben, ha „az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról” szóló 312/2012. (XI. 8.) korm. rendelet 1. mellékletének 8. pontjában foglaltakat betartjuk. Miszerint építési engedély nélkül végezhető építési tevékenység a nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot.

Ebből következően előregyártott beton garázst vagy konténergarázst is elhelyezhetünk a területen, amennyiben helyi rendelet ezt nem tiltja. Előnye a gyors kivitelezés. A könnyűszerkezetes garázsokat manapság már minőségi anyagokból készítik és feláras kiegészítőkkel láthatják el. A helyszínen csak az előkészített beton vagy más szilárd alapzatot kell biztosítanunk.

Léteznek még a sátor vagy ponyvagarázsok. Ezek is engedély nélkül felállíthatóak. A ponyva tartóváza zártszelvényből készül. Lényegesen olcsóbb, mint az előbb említett tárolótípus. Készül zárt és nyitott (garázsbeálló) formában. Az utóbbinál nincsen oldalfal. Ezt más szabadtéri célokra is fel tudjuk használni. A mobilgarázsok méretét úgy kell megválasztani, hogy ki is tudjunk szállni a járművünkből. Az összecsukható szerkezeteknél gyorsabban használódik el a konstrukció.

A gépkocsi leggyengébb védelme, amikor egyszerűen méretre szabott ponyvával takarjuk le. A jég és egyéb szilárd anyagoktól ez véd a legcsekélyebb módon, ráadásul a pára is közvetlenül a gépjárművünkön csapódik le.

Vigyázzunk járműveinkre, óvjuk a számunkra legkedvezőbb módon!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.