Azbesztes vagy nem azbesztes a palatetőm?

2014. március 18.

IMG_4973_resizeHázunk szépségét nagyban befolyásolja a tetőelemeink típusa. A természetes palatető nagyon szép, ugyanakkor drága megoldás.

A 60-as évektől egy olcsó és akkor korszerűnek számító módszert használtak nagyszámban Magyarországon. Az azbesztpala jelentette a megoldást. Létezett (létezik) hullámpala és síkpala kivitelben.

A nagy gondot az okozza, hogy kiderült, az anyag erősen rákkeltő hatású, ami miatt veszélyes. A gyártás kezdete óta eltelt ötven évben ezek a tetőfedő elemek elöregedtek, cseréjük szükségessé válik. A beázás kijavítását és a felújítást legolcsóbban úgy oldják meg, hogy a külső oldalra nehézlemezt fektetnek.

Azonban ez a megoldás csak a tető élettartalmát hosszabbítja meg, a problémát nem. Akik ki szeretnék cserélni a héjalást, azok gyakran nem tudják megállapítani, hogy a saját palájuk azbeszt tartalmú-e vagy sem.

IMG_4971_resize_resizeAz új házak esetén már nem alkalmazható azbeszttartalmú építőanyag. A 41/200 (II.20.) Eüm-KöM együttes rendelet mindenfajta azbesztet tartalmazó termék előállítását és forgalmazását megtiltotta 2005. január 1-től. Amennyiben palaterméket választottunk, akkor a szállítói megfelelőségi nyilatkozat (2013.06.30-ig) később a teljesítménynyilatkozat tartalmazza, hogy a termék azbesztmentes-e.

A régi héjazatok esetén, az anyag hátlapján lévő jelölést kell megtekinteni. „NT” jelölés esetén biztosak lehetünk abban, hogy nem káros egészségünkre az elem. Hullámpala esetén benyomott kóddal rendelkezik a termék. Amennyiben a felirat rosszul olvasható érdemes krétával átsatírozni és a jelölés láthatóvá válik. Síkpala termékek esetén a szabvány az elemek 15%-ának tartós megjelölését írja elő. Itt is az „NT” jelölést kell megkeresni.

Mit is jelent ez az jelölés?

Az MSZ EN 494-es szabványban az „NT” a „New Technology”-ra (új technológia) utal. Tehát ez a betűkombináció jelöli azt, hogy a termék nem tartalmaz azbesztet.

A korábban Eternit név alatt futott termékek készítésénél nem használtak fel azbeszt alapanyagot. A cég telephelyén korábban működő gyár 2002 óta nem gyártott és nem is forgalmazott ilyen tartalmú árucikkeket.

IMG_7748_resizeAmennyiben a felújítás vagy bontás során nem találunk jelölést, vagyis azbeszt termékeket találunk, azt veszélyes hulladékként kell kezelni. A veszélyes hulladék elszállítása azonban sok pénzbe kerül. A munkavégzés közben a 12/2006. (III.23.) Eüm. rendelet előírásait be kell tartatni.

Remélem, a munkálatok során az előírások betartásával a problémát hatékonyan sikerül kezelni, így járulva hozzá az egészségesebb környezethez.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.