Garázskapuk II.

2014. március 11.

Múlt heti cikkemben a garázskapuk alapanyagairól, fejlődéséről és új szerepükről írtam. De nem esett szó a nyitási módokról. E heti cikkemben erről írok, mivel vásárlás esetén ezt is figyelembe kell venni.

A garázskapuk lehetnek szárnyas, billenő, szekcionált, oldalt nyíló szekcionált, vagy akár redőny formátumúak. Régebbi garázsokon gyakran szárnyas vagy billenő kaput találhatunk.

IMG_4632A szárnyas kapunál a kis hely miatt a modellek középen, zsanérral osztottak, így azok tulajdonképpen nem is kettő, hanem három vagy négyszárnyúak. A kétszárnyas kapuknál a motoros meghajtás beiktatásának nehézségeire is oda kell figyelni. Többlet helyigényt jelent a mozgató kar pozicionálása, és különösen oda kell figyelni, hogy az ajtószárnyak nyitásvonala mindig szabad legyen, különben könnyen tönkremehet a szerkezet.

A billenő kapuk a kinyitását egy ellensúllyal, vagy rugóval oldhatjuk meg. Ezen kapuk nyitása csak akkor egyszerű, ha könnyűek, de ez sok esetben a hőszigetelés hiányát is jelenti. Hőszigetelt, masszívabb példányok kézi nyitása az ellensúly, vagy rugó ellenére is nehéz marad. Ezeket egészíthetjük ki motorral.

IMG_8598Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a szekcionált kapuk, melyek elemekből állnak, sínekben csúsznak és önműködő változat esetében motor mozgatja a kívánt irányba a kaput.

A legtöbb esetben a választáskor döntő szerepet tölt be a beépíthetőség szerepe is. Előtérbe kell helyezni, hogy az adott ingatlan garázsába melyik megoldáshoz mennyi hely áll rendelkezésünkre. Nagyon jó megoldás, amikor a garázskapuba beépített egyszárnyú ajtó is van.

A megfelelő garázskapu kiválasztásakor mindenképpen kérjünk tanácsot több szakembertől is. Olyan cégtől rendeljünk, akik nemcsak forgalmazzák, hanem gyártják és beszerelik terméküket, hiszen ebben az esetben a felkészült alkalmazástechnikusuk a legjobb megoldást javasolja. Abban az esetben, ha nem közvetlenül a gyártótól rendelünk, érdemes olyan cégre bízni a munkálatokat, aki a gyártó cég partnere, esetleg a gyártó maga ajánlja. Előnyt jelent, ha a cégnek van bemutatóterme, ahol a gyártott minőséget le is ellenőrizhetjük. Így számos típus és megoldás közül biztosan találkozunk majd számunkra megfelelő fajtával.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.