Garázskapuk I.

2014. március 4.

IMG_8596Mint minden esetben, amikor felújítunk, átépítünk vagy újat építünk, sok dologra kell odafigyelnünk. Ez a garázskapuk kiválasztásánál sincsen máshogy. Sokan gondolják úgy, hogy a garázskapunak a szerepe csak annyi, hogy esztétikus legyen és emellett az alapvető funkcióját ellássa. Azonban gondoljunk csak bele, hogyha az a garázs a lakóházba van integrálva és közvetlen kapcsolatban van az otthonunkkal bejárás szempontjából, akkor annak a kapunak biztonságtechnikai tényezőknek is meg kell felelnie. Ellenkező esetben lehet nagyon modern bejárati ajtónk, ablakunk ráccsal szerelt, az ingatlanunk betörésvédelmi szempontból legjobban sérthető része csak ez a kapu marad. Ezen felül, bizonyos hőszigetelő tulajdonságnak is meg kell felelni. Nyilván ez annyira nem lényeges, mert oly mértékben a garázst amúgy sem fűtjük, de az sem lenne túl előnyös egy korrekt hőszigeteléssel ellátott ingatlan esetében, ha ilyen irányból történne az épület lehűlése.

IMG_8594Mindezeken túl esztétikai és kényelmi funkciója van. Ezt nem is ecsetelném, mert arról mindenkinek más az elképzelése, és ezeket az igényeket bizonyos fokig a gyártók széles kínálatukkal kielégítik. Ezt az esztétikus megjelenéssel, típus és színválasztékkal teszik meg. A kényelmet elektromos, a legtöbb esetben távműködtetésű kapuval oldják meg.

Anyaga tulajdonképpen bármi lehet. Fa, műanyag, fém, alumínium. Utóbbi kettő azért népszerűbb, mert nem rozsdásodik, vetemedik és könnyű, valamint felületének kezelésére sem kell túl sok gondot fordítanunk. Abban az esetben, ha a kapuelem stílusa, kinézete eltér az alapelem anyagától, akkor többnyire kap egy festést, vagy mintás fóliával vonják be (legtöbbször azért, hogy fahatást váltson ki). Előfordul olyan eset, amikor a helyiség szellőztetése a kapun keresztül történik meg, így a hőszigetelő funkció helyett, csak határoló funkcióval rendelkezik. A biztonságos használat miatt a motoros kapuknál elhelyeznek érzékelőket, amelyek által a be és kiállásnál a kapu záródása nem történik meg. 

IMG_8596Szerkezeti szempontból a legtöbb esetben merevített, ennek jelentősége nemcsak betörésvédelmi szempontból fontos, hanem azért is, mert nagy fesztávot hidal át. A nagy felület mozgatása miatt manapság már egyre többen rendelnek motorral felszerelt változatot is.

A garázskapuk részletesebb felépítési leírását, nyitásmódokat a követező bejegyzésemből ismerheti meg a kedves olvasó.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.