A költségmegosztók

2014. február 25.

IMG_8486Múlt heti cikkemben kifejtettem a társasházi meleg vizes fűtésrendszerek hátulütőit. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy lehet mégis igazságosabbá tenni a közös fűtésszámla elosztását, ha egyéni mérők beszerelése lakásonként nem lehetséges.

Ugyan a technológia nem nevezhető újnak, de sokak számára mégis teljesen idegenül cseng a költségmegosztó fogalma. Az utóbbi évek modern, digitális, rádiójelek útján leolvasható költségmegosztó készüléke nagy feltűnést keltett a piacon. A költségmegosztó készülék párolgásos elven működő fajtája már nagyobb múltra tekint vissza. Ugyan még néhány gyártónál lehet kapni ilyen szerkezetet, de mérési eredményei közel sem számítanak pontosnak. A digitális költségmegosztók más elven működnek.

IMG_8482Ezek legtöbbször a fűtőtestre kerülnek felszerelésre. A készülékek nagyon pontos mérési eredményeket produkálnak. Egyszerre képesek a fűtőtest, adott esetben a radiátor hőmérsékletét, ugyanakkor a szoba léghőmérsékletét párhuzamosan mérni. Ebből a két értékből egy arányszámot generálnak, melyet a digitális kijelzőn olvashatunk le. De ez az arányszám önmagában nem szolgál hasznos információkkal. Az arányszámot egy mikroprocesszornak továbbítják, mely az előre beprogramozott számítás alapján kiszámolja a felhasznált valós hőenergia mennyiségét.

Ugyan legtöbbször a radiátorra rögzítik a mérőkészüléket, de vannak esetek, amikor ez nem lehetséges, például, ha a fűtőtest be van burkolva, vagy nehezen hozzáférhető helyen van. Ilyen esetekben a költségmegosztó az egyik a fűtőtesthez közeli falfelületen kerül felszerelésre. A pontos méréshez azonban ezekben a helyzetekben a készüléknek szüksége van egy távolságérzékelőre, mely a távolság figyelembevételével értékeli ki a hőmérsékletkülönbséget.

IMG_8481A digitális fűtésmegosztók leolvasás szempontjából két csoportra oszthatóak. A hagyományos kialakítás esetén az adatok kiértékelése egy másik eszközzel lekérdezhető. Ehhez szükséges a lakó közreműködése is, ugyanis a lakáson kívülről nem leolvasható. Az utóbbi években azonban megjelent egy felhasználóbarát verzió, a rádiójelekkel kommunikáló költségmegosztó. Ahhoz, hogy más háztartási elektronikai eszközök ne zavarhassák meg a költségmegosztó működését, a 868 MHz-es frekvenciát szabaddá tették. Ennek köszönhetően az értékek leolvasásához már nem szükséges, hogy a lakók otthon legyenek. A leolvasás sokkal könnyebbé vált azáltal, hogy a készülékek egy ugyancsak rádiós leolvasó segítségével akár a lépcsőházból is lekérdezhetőek.

A készülék energiaellátásáról egy nagy teljesítményű elem gondoskodik, amely élettartama 10 év is lehet. Mivel minden lakás tulajdonságai különbözőek, a költségmegosztó használatakor is használnak bizonyos korrekciós számításokat. Következő bejegyzésemben azokról a körülményekről írok bemutató bejegyzést, melyek miatt a korrekciós tényezőket bevezették.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.