A fakárok

2014. február 4.

IMG_5474A fa, mint anyag minden építéskultúrában megmutatkozott. Mint az építkezésnél használt segédszerkezet, mint szerkezeti építőelem, fontos, hogy minősége és tulajdonságai kifogásolhatatlanok legyenek.

A mai cikkemben a fakárokról lesz szó, hogy a különböző problémákat elkerüljük.

Első és építés közben a legnagyobb probléma, amikor hibás faanyagot építünk be a szerkezetbe. A faanyag osztályozása több csoportba sorolható, amit szabvány is szabályoz. Ezeket befolyásolja a fahibák mértéke és milyensége.

A faanyagban előforduló hibák a felépítési (kéregbenövés), szöveti elváltozások (bélrepedés), alaki hibák (görbeség), károsítók által okozott hibák (kéregleválás) lehetnek.

IMG_5481A beépítéseknél oda kell figyelni, hogy milyen a fa nedvességtartalma. A fa feldolgozása után is érzékenyen reagál a környezeti változásokra és folyamatosan egyensúlyi állapotra törekszik. A túl nagy nedvességtartalom több okból is veszélyes. A kiszáradás során hosszanti repedések is megjelennek és a keresztmetszet csökkenése és a fa vetemedése is előfordulhat. Sajnos a kereskedelemben kapható faanyagok nagy része kellőképpen nincsen kiszárítva.

A másik nagy problémacsoport, amikor beteg faanyag kerül beépítésre. Az ilyen károsodások egy részét a gombafélék teszik ki. Ennek jelei általában a vattaszerű szövetek, majd a kifejlett termőtestek és a bűz. A gombák fejlődésének kedvező a magas páratartalom és a szerkezeten belüli nedvességtartalom is. Felújításnál a gombás szerkezeteket haladéktalanul (amennyiben lehet) az építési helyszínen el kell égetni, mert a hibátlan szerkezeteket előbb-utóbb megfertőzi. Meglévő épületeknél a csatlakozó felületek hibáiból eredő helyeken jelenik meg a gombásodás (pl. kéménycsatlakozás).

A biológiai kártevők másik csoportját a rovarkárok okozzák. Ennek jele, hogy a fa felületén látható lyukak jelennek meg. (Ezáltal a szerkezetet keresztmetszetét is csökkentik.)

IMG_4276A fa károsodását a rosszul tervezett vagy kivitelezett munka is okozhatja. A károsodás kiindulópontjai a különböző kötési (csatlakoztatási) hibák kialakítása. Legkönnyebben az ácskapocs is okozhatja, amikor az elhelyezés során a fa hosszirányban megreped. Előfordulhat az is, hogy a fa száradása során a csomópontoknál kialakuló feszültségek teszik tönkre az anyagot.

A jó alapanyagból készült, precízen kivitelezett és folyamatosan gondját viselt faszerkezeteknél tapasztalhatjuk, hogy akár több száz évig is hibátlanul működnek. Így a hosszú élettartam érdekében mindenképpen érdemes a fent említett tanácsokat megszívlelni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.