Lemezfedések II.

2014. január 21.

Múlt heti bejegyzésemben egy kis betekintést nyerhettünk a lemezfedések alkalmazásáról. A mai cikkemben azonban komolyabban pillantsunk bele a bádogos szakma szépségeibe.

lemeztetö_123rf__18376893_sA lemezfedések rögzítése érdekesen történik. Létezik a közvetett és a közvetlen megoldás. A közvetlen rögzítés az, amikor szegecsekkel, csavarral vagy újabb esetben ragasztóval történik a kapcsolat kialakítása. Itt is figyelnünk kell a rögzítők anyagára, hogy nehogy károsítsa rögzítendő fedésünket. A ragasztásos rögzítés számos esetben előnyös. Ilyen lehet például az attika, amikor a kész felületen nem kell segédszerkezetet készítenünk, hanem teljes felületen közvetlenül történik a ragasztás. Ez szilikát aljzat esetén előnyös, hiszen annak lúgos hatása nem károsítja a szép fedésünket.

A közvetett rögzítést úgy kell elképzelni, hogy kiszabott lemezdarabokat („férc”-et) rögzítünk az aljzatra a lemezek hosszanti toldásainál, majd az ott készítendő korcokba ezeket a kapcsolat létrehozása során belehajtogatjuk. A férc lehet álló és csúszó típusú. A rögzítés számától, illetve a szegek vagy csavarok megfelelő minőségéről a tervező nyilatkozik.

Milyen kapcsolatok lehetnek a lemeztekercsek között? Az első kötéstípus az, amikor lágyforrasztást alkalmazunk. Ezt hideg időben különösen veszélyes alkalmazni, mert a nagy hőkülönbségek miatt töredezhet a lemez. Itt meg is említem, hogy emiatt +4 Co alatt nem szabad, 4-10 Co között előmelegítéssel szabad munkát végeznünk.

Vapa lemeztetonel_123rf_19185345_sMásodik típus a korcolás. Ebből több altípus is létezik. A hosszirányú lemezkapcsolatokat kettős állókorccal, derékszögű állókorccal, kettős derékszögű állókorccal, vagy lécbetétes megoldással alakíthatjuk ki. Fekvőkorcok készítését a (lejtéssel) keresztirányban lévő kapcsolatoknál alakítják ki, amikor a korcokat „lefektetik” a lemezre olyan irányban, hogy a víz könnyen le tudjon folyni róla. Gyűrtkorcról síkváltásoknál találkozhatunk. A korcolásokat készíthetik, hosszú, nagy felület esetén géppel. Csomópontok, kisebb illetve bonyolult felületek esetén azonban még mindig kézzel történik.

Léteznek még az átlapolások is. Itt az átlapolás szélességére kell figyelni, hogy a gyártó által előírt mértékben történjen meg.

Korcolt_lemezteto_shutterstock_132909683Az átszellőztetett tetőrendszer egy bejáratott, jó megoldás. Itt a helyes be- és kiszellőzést kell megoldani. Ez az anyagok döntő többségében különösen fontos, így a gerincre egy kiszellőző kialakítást kell létrehozni, a beszellőztetésnél a rovarháló elhelyezése fontos feladat. Ügyelni kell arra is, hogy a különböző hajlásszögek esetén más-más nagyságú átszellőztető keresztmetszet kell. Előfordulhat, hogy építészetileg nem megoldható a kiszellőztetés. Itt alumíniumfedésű tető javasolt, azonban amennyiben lehet, akkor a szellőztetést itt is oldjuk meg.

A korcolások esetén a tetőn a hófogó elhelyezése a korcokra szorított lemezkapcsolatokkal történik. Így nem kell áttörést készíteni, amely során forrasztani kell. Ez biztonságos megoldás.

Különös, összetett formákat egyedileg önt a bádogosmester. A díszesebb tetőkre általában forrasztással kerülnek a díszek elhelyezésre.

A tetőablakok kialakítása is lehetséges. A tető hajlásszögénél figyelembe kell venni, hogy alacsony hajlásszög esetén a tetőablak síkját ki kell emelni, hogy a vízhatlanság biztosítva legyen. A tetőablak választásánál a burkolókeret rendelésénél kell odafigyelnünk, hogy az lemezfedéshez használható legyen.

Ajánlom mindenkinek a figyelmébe, hogy az utcán járva nézzük meg és gyönyörködjünk környezetünk lemezfedéseiben.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.