Rendszerzsaluzatok alkalmazása családi házunknál I.

2013. december 24.

Valyogpucoläs01Korábbi blog bejegyzésemben már írtam arról, hogy családi házunknál számos betonszerkezettel találkozhatunk. Ezeknek elkészítéséhez segédszerkezetre van szükségünk. Ez a szerkezet a zsaluzat.

A zsalufejlődés során a legfontosabb szempont a gyors, egyszerű használhatóság mellett a minél kevesebb hulladék keletkezésének elérése.

Első lépésként megjelentek a zsalutáblák, ami többszöri felhasználhatóságot eredményezett. Ezt „osztrák táblának” vagy „Doka táblának” is szokták hívni, hiszen vízi erőmű építésénél alkalmazták először Ausztriában (Donau Kraftwerk=Doka). Ezek a táblák még egyrétegűek és a szélükön fém szegéllyel ellátottak voltak.  Manapság műanyag szegéllyel is erősített többrétegű zsalutáblát lehet vásárolni, amelynek tartóssága jóval meghaladja a korábbi típusokét.

Hol és hogyan használjuk ma a rendszerzsalukat családi házunk építésénél?

Valyogpucoläs03Ez a ház tervezése során már döntő kérdés. Új építésnél a gerendás födémeket egyre gyakrabban felváltják a helyszínen készített monolit vasbetonfödémek. Ez legtöbbször tervezői elgondolásból adódik, hiszen nagy fesztávnál, vékonyabb födémvastagságnál illetve összetett alaprajznál egyszerűbb megoldást jelenthet. Amennyiben ilyen födémtípussal találkozunk, akkor érdemes rendszerzsalut használni, hiszen a végleges betonfelület esztétikusabb kialakítású lesz, és a vakolás is megspórolható.

Milyen elemekből áll az ilyen zsalu?

A korszerű zsalutechnikák révén nagyon egyszerű felépítésű a konstrukció, amely a kevés rendszerelem összehangolásával érhető el. Födémzsalu készítésénél vannak támasztólábak, födémtámaszok, tartófej vagy ejtőfej a főtartó gerendáknak, fióktartók (kereszttartó) és a zsaluhéj. A zsaluzást mindig szilárd, teherbíró talajra kell végezni, mert a födém szilárdulásáig ez tartja a terheket! A rendszer úgy épül fel, hogy először a kitűzést kell elvégezni. A zsaluzaton található jelölések segítenek a helyes kivitelezésben. Ezt követően jöhet a főtartó gerendák födémtámaszainak felállítása támasztólábakkal. Fontos, hogy az (alkalmazástechnikákban, statikus által előírt) támeszközöket tartsuk be! A lábakat mindig függőleges helyzetben kell felállítani. Ezután a főtartógerendák elhelyezése, szintezése következik. A folyamatot a fióktartók, majd a zsalutáblák elhelyezése kíséri. A bezsaluzás folyamata a táblák zsaluhéj-leválasztó szerrel történő kezelésével fejeződik be. Ezt az utolsó lépést fontos megtenni, mert így a kizsaluzási idő jelentősen csökken és a zsalutáblák sem sérülnek.

Valyogpucoläs02Nagyon röviden ilyen egyszerű a zsaluzás, bár komoly odafigyelést igényel. Speciális esetek is léteznek. Födém tervezésekor a statikusok elő szokták írni, hogy a zsalut „túl kell emelni”. Ez azt jelenti, hogy a födémmezőben a lehajlás kiküszöbölésére magasabbra kell szintezni a zsaluzat egy részét. Ez általában néhány centimétert jelent.

A zsaluzás nagyon szép része az építkezésnek. Gyorsan és látványosan készíthetők szép szerkezetek vele.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.