Faszerkezetek ellenőrzése

2013. december 17.

Favizsgalat02Felújítási munkálatok során elsősorban öreg épületeknél gyakran találkozhatunk fa födémekkel, vagy ritkábban fa tartó, és falszerkezetekkel. Ezek gyakran rejtve, vakolva, festve határolják a teret, tartják az épület tömegét. Ugyan Magyarországon a könnyűszerkezetes házak elterjedése csak az utóbbi 10-15 évben volt tapasztalható, az általános elhasználódás miatt már adódhat igény az általános felújításra. Ehhez érdemes ismernünk a tartószerkezetileg fontos pontokat.

Hogy lássunk neki az ellenőrzésnek? Minden felújítás előtt érdemes felmérni a felmerülő feladatok sorát. A felújítást értelmetlen csak a külsőségekre korlátozni. Ha a tartó- illetve határolószerkezetek állapota leromlott, ezek felújítását nem odázhatjuk el. Különösképpen igaz ez a beépített faszerkezetekre. Ugyanis ezek károsodása esetén rohamos állagromlásra számíthatunk. Ezért is fontos már a vásárlás előtt felmérni az épület tartószerkezeteinek állapotát abban az esetben, ha ahhoz nem tartozik állapotfelmérési szakvélemény.

Favizsgalat04Éppen ezért először még bontatlan állapotban érdemes magán a felületen külsérelmi nyomok után kutatnunk. Itt elsősorban nedvesedésre, vagy fizikai sérülésekre gondolok. Ha találunk gyanús helyeket, itt kell megkezdeni a behatóbb vizsgálódást. Kritikus hely lehet a fa falszerkezeteknél az ablaknyílások környéke, a falszerkezetek alsó pereme a lábazatnál, ahol a felcsapódó csapadékvíz éri a falszerkezetet, továbbá a falsarkok. Szerencsésebb, ha a lábazat vagy fal van falazva. A képeken szereplő közel 100 éves fa szerkezetű ház tartószerkezeti épségét annak köszönheti, hogy a könnyűszerkezetes fal kapott egy egysoros tégla előtétfalat.

Favizsgalat03Ugyancsak problémás lehet a faszerkezetű házaknál, ha az alaptest nem kapott megfelelő vízszigetelést. Ez a nedvességforrás ugyanis folyamatos veszélyt jelent a falazat talpgerendájára. Kritikus pontok lehetnek még a sarkok is. Fontos ellenőrizni továbbá a szerkezet alap stabilitását szolgáló szerkezetek hiánytalan meglétét. Előfordulhat ugyanis, hogy a korábbi hozzá nem értő tulajonos, szakember alapvető szerkezeti elemeket távolított el egy korábbi felújítás során. Ennek következménye sajnos (vagy szerencsére) nem azonnal jelentkezik, hanem később. (A képeken egy függesztőműves fedélszék hiányos szerkezetét láthatják). Rendkívül fontos, és nagy veszélyt jelent a gerendafejek befogásának nedvesedése fa födémes épületeknél, vagy vizesedő falú szobák fa födémeinél. Itt a falnedvesség hatására a fa gerenda befogott feje kezdhet rothadni, gombásodni. Egy kisebb falrészt a gerenda körül ilyen esetekben mindig érdemes kibontani.

Favizsgalat01A károsodott szerkezetről általában a fa felülete is árulkodik, de előfordul, hogy a probléma kívülről láthatatlan marad. Ilyen esetekben egy klasszikus módszer, a fa kalapáccsal való kopogtatása nyújthat segítséget. A beteg fa tompábban kong, mint az egészséges. Kritikus esetekben a faszerkezetből mintát kell venni, és azt bevizsgáltatni. A farontó bogarak és gombabetegségek ellen létezik vegyi védekezesi módszer. Ha a faszerkezet 40%-nál jobban károsodott, statikust kell megbízni, majd a hibás rész ki kell váltani.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.