Biztonsági ajtók II.

2013. november 26.

Biztonsagi ajto05A Biztonsági ajtók I. című cikkemben olvashattak már egy rövidebb összeállítást, mely segítséget nyújthat a megfelelő bejárati ajtó kiválasztásához. De nézzük, az ott felsoroltakon kívül még milyen szempontokra érdemes ügyelnünk.

Itt is ügyelni kell arra, hogy biztonsági ajtót olyan gyártótól rendeljünk, aki rendelkezik már referenciával, régóta piacon van és megfelelő garanciát vállal a termékére. Minden garancia annyit ér, mint az, aki adja, tehát lehet, hogy egy nagy cég kevesebb garanciát ad rá, mint egy egyszemélyes vállalkozó. A nagy gyártó feltételezhetően évek múlva is a piacon lesz, míg egy egyszemélyes vállalkozó egy újabb cégnévvel állhat elő pár hónap után. Így nehezebb a garanciális igényünket érvényesíteni. Az anyagot illetően a legbiztonságosabb ajtók meglátásom szerint, természetesen a fém vagy ezzel kombinált ajtók, amelyeknek az előnyei mellett vannak hátrányai is. Például a hő és hangszigetelés, amelyet azonban megfelelő gyártási eljárással javítani lehet. Amennyiben kiválasztottuk magát a gyártót, érdemes azt az opciót igénybe venni, hogy a saját szakemberei jöjjenek méretet venni (ez a legtöbb esetben ingyenes). A gyártást követően ők szereljék azt be, ezáltal a szakszerű beszerelés miatt a későbbi viták elkerülhetőek. Az előre legyártott ajtóknál, melyekkel több helyen találkozhatunk, a legtöbb problémát maga az ajtó beépítése jelenti. Ugyanis ha a fal és a tok közötti távolság túl nagy, falazni kell, illetve nehezebb megfelelően rögzíteni. Ez ugye a behatolás elleni védelemnél fog fontos szerepet játszani.

Biztonsagi ajto04Az ajtó kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy több oldalról legyen mind a keret, mind maga az ajtó rögzítve egymáshoz, illetve magába a falba. Több acélrúddal történő falba való rögzítés esetén az ajtótokkal együtt történő betörését (bontását) akadályozzuk meg. Nyilván, ha az ajtó tokja acéltokba beágyazott, erős pántok fogják, akkor az ajtót pántoldalról nyitni igen körülményes. Az ajtó kialakításánál még fontos a biztonsági zár és annak olyan módon történő befogatása, hogy mechanikai hozzáférhetősége a körülményekhez képest a lehető legnehezebb legyen.

A zárrendszer kulccsal történő mozgatásakor mozgatott zárócsapok alkotják a biztonsági ajtó aktív zárópontjait. Ezzel szemben a passzív zárócsapok az ajtó becsukásakor automatikusan illeszkednek be a számukra kialakított helyre. Egy biztonsági ajtó rendelkezik mind aktív, mind passzív zárócsapokkal, melyek a jól beágyazott acélzsanérokkal együtt az ajtó betörését, valamint kiemelését hivatottak megakadályozni.

Mindezeken felül pedig fontos az ajtólap kellő merevítése is, hogy a különböző fizikai és mechanikai behatásokkal szemben sokáig ellenálló legyen. Az ajtólapban elhelyezett páncélzat az ilyen behatolást többnyire hosszú ideig tartja távol és nagy zajjal járó munkát okoz a bűncselekmény elkövetőjének, így ő ezt igyekszik elkerülni.

Biztonsagi ajto06Összegezve, az áron felül figyeljünk a MABISZ kategóriákra, a leendő biztonsági ajtónk anyagára, a lap, a tok egymáshoz és falba való rögzítésének módjára és a pontok darabszámára, a zár fajtájára és hozzáférhetőségére, a gyártó körültekintő megválasztására és a vele történő teljes körű kivitelezésre a felméréstől a gyártáson át a beépítésig. Ezen felül a hő és hangszigetelésre.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.