Biztonsági ajtók I.

2013. november 19.

Biztonsagi ajto01Értékeink megőrzése és otthonunk, családunk védelme fontos feladat. A betörések megakadályozása nagymértékben rajtunk és a döntéseinken múlik.

Lakásoknál általában a lépcsőházból egy ajtón keresztül juthat be a betörő. Ezért az itteni védelem rendkívül fontos feladat, de családi házak védelménél is fontos a biztonsági ajtó helyes megválasztása. Tisztázni kell, hogy egy jó betörő szinte minden ajtón, biztonsági záron keresztül be tud hatolni, ezzel kiszolgáltatva neki otthonunk anyagi javait. Azonban fontos tudni azt, hogy a betörök aszerint választanak, hogy az adott objektumba mennyi idő alatt, mekkora zajjal, és mennyire nehezen (bonyolultan) jutnak be. Tehát az a feladat, hogy olyan biztonsági ajtót válasszunk a többi biztonsági eszköz telepítése mellett, amely arra ösztönzi a bűnelkövetőt, hogy inkább válasszon magának olyan ingatlant, ahol kisebb erőfeszítés mellett gyorsabban és csendesebben hajthatja végre törvénytelen cselekedetét.

Biztonsagi ajto02A biztonsági ajtó kiválasztása nem egyszerű dolog és a jó biztonsági ajtó nem olcsó. Mivel egy hosszú távú, szó szerint értékőrző beruházásról van szó, amely a biztonságunk mellett még esztétikus is lehet, valamint ha a hőszigetelő tulajdonsága megfelelő, akkor energiatakarékos is, érdemes többet áldozni rá. Mindenképpen MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) által kiadott tanúsítvánnyal rendelkező ajtót válasszunk. Négy szintre van osztva ennek a besorolása. Az MABISZ tanúsítványhoz az ajtónak meg kell felelnie néhány követelménynek. Az alap minimális követelmény a 4. kategória, amelynél az ajtó áthatolásához szükséges idő ne lehessen 3 perc alatt. Tehát a bűnelkövetőnek ennyi idő minimálisan kelljen az ajtó kinyitásához. Ezt ajánljuk legkevésbé, bár sokan nem engedhetnek meg ennél drágább kategóriájú biztonsági ajtót. Természetesen egy 1. kategóriájú ajtónak ennél lényegesen több ideig kell ellenállnia (minimum 15 percig). A 3. kategóriájú ajtónak minimum 5 percig, míg a 2. kategóriájú ajtónak minimum 10 percig kell ellenállnia a behatolónak. Sok, főleg tömeggyártásban készült, olcsó külföldi gyártmány esetében csak annyi van feltüntetve, hogy MABISZ minősítéssel rendelkezik, de most már tudjuk, hogy ott is sok különbség van. Ezen ajtók a legtöbb esetben csak az alap 3 perces védelmet biztosítják.

Biztonsagi ajto03Ezen felül az ajtó anyaga is fontos, valamint a gyártási eljárása. Az ajtó anyagát illetőleg lehet fa, műanyag, fém és kombinált. Természetesen mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, és minden gyártó a saját gyártmányát fogja dicsérni. Érdemes azonban ellátogatni több kiállítóterembe és több szakembertől kikérni a tanácsukat, hogy igényeinknek megfelelően a legjobb döntést hozzuk meg a vásárlásnál.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.