TÉRKÖVEZÉSEK II.

2013. november 5.

Korábbi, térkövezésekkel kapcsolatos cikkemben a térburkolás előkészítéséről, pontosabban a szegélyek kialakításáról esett szó. De hogy fogjunk neki a következő lépéseknek?

terkö szegely_123rf_8556244_s

Amikor megszilárdult a szegélyelemeket rögzítő beton, akkor a fagyvédő aljzat készítése következik. Az aljzat vastagsága a méretezéstől függ, de általában 20-80 cm vastagságig fordulhat elő. Ennek a rétegnek a felső síkját úgy kell lejtetni, ahogyan a burkolat lejtését tervezzük. Ezt a réteget be kell tömöríteni. Erre kerül a 3-5 cm ágyazat. Az ágyazatot kis területenként készítjük, mert kész ágyazatra nem léphetünk rá. Kis felületek esetén még a térkövezést meg tudjuk oldani. Általában a felületét léccel húzzuk szintbe. Arra kell törekedni, hogy a burkolóelemekkel együtt lerakott ágyazat magassága 1-1,5 cm-rel magasabb legyen, mint a szegélykövek magassága. Itt egyszerű trükként javaslom, hogy a fa lehúzóléc (vagy egyenes raklapdeszka) bütüjébe 1,5 cm-rel alacsonyabb helyre üssünk be szöget, mint a kiválasztott térkő magassága, így a homokágy lehúzásánál a tömörítés előtti szintet könnyen ki tudjuk jelölni.

terkövezes_shutterstock_78566431

A térkövek fektetését lehetőleg egyenes oldalhoz (széleken lefektetett iránykövekhez) igazítsuk. Ahol távol van a két iránykő egymáshoz, ott mezőközbe is kell ilyet fektetni. Összetettebb mintánál egyedi mérlegeléssel dől el, hogy honnan kezdjük az elemek fektetését. A beton térburkoló köveket mindig hézagokkal kell fektetni.

Fugak vibralasa_123rf_13110869_m

Az elemek vágásánál roppantó használata célszerű, mert ez nem hangos és nem keletkezik akkora por, mint egy flex használata során. A fektetés utolsó művelete a kiigazítás. Mint korábban írtam, a szegélyköveknél célszerű ezeket néhány centiméterrel nagyobb távolságra hagyni, mint ahogy a térkövek szélessége kiadná. Itt lehetőség van (kisebb felület esetén), hogy a hézagokat még picit módosítsuk utólag és a sorokat, fugákat beállítsuk. Mielőtt lapvibrátorral tömörítenénk, a felületre terített száraz homokot be kell söpörni, hogy a fugák megteljenek. Ez általában kétszeri átsöprésre sikerül. A bevibrálás után ismételni kell a tömörödés következtében hiányossá vált fugák feltöltését.

Fontos megjegyezni, hogy télen a sózást ezen a betonfelületen is mellőzni kell.

A kész burkolat esztétikus képet ad számunkra, ezért mindennapi közérzetünket pozitívan befolyásolja.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.