Szerelt zsaluval készülő betonszerkezetek családi házakban

2013. október 1.

Beton betöltes_123rf_10522501_sSzámos épületnél találkozhatunk olyan megoldással, hogy a falak vagy a falazat egy része vasbetonból készül. Előnye, hogy nagyon merev, stabil lesz a ház tőle, illetve nagy a tömege. Utóbbira a hőtároló tömeg figyelembevételénél van szükség, hiszen sokkal kiegyenlítettebb lesz a klíma az épületen belül, mint például egy könnyűszerkezetes ház esetén.

Az ilyen szerkezeteknél a transzportbeton alkalmazása ajánlott, amit a betonüzemben készítenek. A helyszínen előállított anyag minősége általában megbízhatatlan. Jelentősen megkönnyíti a rendszerzsaluzatok alkalmazása ezt az építési eljárást is. A hagyományos zsaluk fűrészelt faáruból készülnek, kapcsolataik pontatlanok, végeredményként a betonfelület nem lesz szép.

Betonzsalu_ shutterstock_95506858A födémek készítésénél is találkozhatunk az előregyártott betonelemekkel. Másik esetben, a helyszínen készített monolit vasbeton födémnél a rendszerzsaluzatok alkalmazása rendkívül ajánlott. Egyrészt a beton szilárdulásáig megbízható támaszként szolgál. Másrészt a felület minősége olyan szinten elkészíthető, amelyet már nem kell vakolni. Ez költség- és időtakarékos! A zsaluzat egyszerűen összeszerelhető. Vannak a támasztólábak, a fő és- fióktartók és a zsaluhéj.

Bonyolultabb födémmegoldás a koporsófödém alkalmazása, amely egy törtvonalú vasbeton födémet jelent. Előnyét már említettem a hőtechnika terén. Kivitelezése költséges, azonban korszerű hőszigetelő anyagokkal (PIR szigetelés) akár hőhídmentesen lehet csomópontokat kialakítani.

IMG_5814Hagyományos zsaluzatokkal leggyakrabban a lépcsőépítésnél találkozhatunk. Mivel több típussal (húzottkarú, kétkarú, csigalépcső) találkozunk, és minden háznál egyedi méretben (különböző szintmagasságok áthidalásánál), ezért a rendszerzsaluk alkalmazása kedvezőtlen lenne. Emellett jelentős anyagveszteséggel számolhatunk, amelyeket a későbbiekben már nem tudunk újrafelhasználni.

A zsaluzat fejlődéséről és típusairól pontosabban későbbi blogomban fogok beszámolni. Remélem, aktuális cikkem áttekinthetőbbé tette családi házunk szerkezetének felépítési lehetőségeit.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.