Betonszerkezetek családi házakban, egyszerű zsaluzások

2013. szeptember 24.

Betonkeveö_123rfA betont az új építőanyagok között tartják számon, pedig már a föníciaiak készítettek mészből és vulkáni hamuból, vagy mészből és téglaporból vízálló habarcsot. A görögök a Santorin szigeti vulkánkitörésekből visszamaradt hamut keverték mésszel. A beton a római korban terjedt el.

Ők is vulkáni hamuval (puzzolánnal) és mésszel készítették a betont, sőt először alkalmaztak könnyűbetont.

A beton előállításához szükség van adalékanyagokra (sóder), kötőanyagra (cement), kötéshez szükséges vízre, illetve egyéb anyagokra. Ma korszerű betontechnológia megkülönbözteti még a kiegészítő anyagokat és az adalékszereket. Az anyag maradék részét a hézagtérfogatokban található levegő tölti ki. Az anyag jelentősége elsősorban nem önmagában, hanem vasalással alkalmassá téve, a húzóerő felvételére vált teljessé.

Beton betöltese_123rf_14529432_sA beton egyik legfőbb tulajdonsága az alakíthatósága. Bármilyen formába beöntve felveszi annak alakját. Itt egy újabb érdekes technológiával találkozhatunk, a zsaluzással.

Ez a technológia arra szolgál, hogy amíg a beton megszilárdul, addig ez tartja meg annak alakját. Az eljárást tekintve találkozhatunk a hagyományos zsaluzatokkal és a mai modern, korszerű rendszerzsalukkal. Azonban nézzük meg, hogy családi házunk építésénél hol találkozhatunk zsaluzott betonszerkezetekkel!

Első lépésként már az alapozásnál is fellelhetjük. Itt a zsaluzat lehet maga a föld, és az alapárokba öntjük be a betont. Lazább talajoknál alkalmazhatnak az alapozáshoz szerelt zsalut is. Itt egy fontos kritériumot kell megemlítenem. A betont 1,5 m-nél magasabbról nem szabad önteni, mert alkotórészei szétosztályozódnak és ez jelentősen csökkenti a betonminőséget. Surrantóval, vagy pumpával egyszerűen meg lehet oldani ezt a problémát.

Betonalap_ 123rf_21055650_s Következő lépésként általában a lábazatépítés zajlik. Haladó és egyszerű eljárás a zsalukövek alkalmazása. Ennél a folyamatnál az építőelemek szárazon (habarcs nélkül) vagy habarccsal kötésben egymásra kerülnek. Szoktak vasakat is elhelyezni a sorok közé, majd utolsó lépésként ezt is kiöntik betonnal és már el is készült a következő betonszerkezetünk. Ezeket nevezik beépülő zsaluzatnak.

Egy átlagos magyar családi ház építésénél gyakran készül betonból a belső lépcső, a födémszerkezet kisebb, vagy nagyobb felületen. De ezek már komoly zsaluzási technológiát követelnek meg, így szakértelem nélkül ezzel nem érdemes, és nem is szabad foglalkozni.

Pincefalazo_zsaluelem_123rf_3090189_mKövetkező cikkemben éppen ezekkel, a szerelt zsalus építészeti megoldásokkal ismerkedhet meg a kedves olvasó.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.