Palatetők azbesztmentesítése

2013. szeptember 17.

1 CIMKEPAz ötvenes évektől egészen a nyolcvanas évek végéig a műpala egy rendkívül népszerű tetőhéjalási anyag volt. Gyártották táblás hullámpala, vagy kisebb méretű síkpala formában. Ám a kilencvenes évek eleje óta köztudott, hogy a régi típusú műpala erősen egészségkárosító hatású összetevőt, azbesztet tartalmaz.

A legtöbb fórumon, tanulmányokban azt állítják, hogy az azbesztrészecskék csak akkor jelentenek veszélyt egészségünkre, ha törik vagy vágják a palát. De az igazság az, hogy e palák közt nagyon idősek is találhatóak, amelyek felülete mállik, porlik, így adva szabad utat az azbeszt-szálacskáknak. Továbbá a síkpala némileg filigránabb szerkezetű, amely szegezéssel került rögzítésre a tetőléceken, de ha nem kellő odafigyeléssel rögzítették, már a tetőfedéskor megrepedezhetett a burkolat. Az említett káros hatás mellett ez idővel beázást is okozhat.

3 sanierung-asbestdach-3De nézzük, mi az azbeszt, és mi vele a probléma? Az azbeszt gyűjtőfogalom, a természetben is előforduló ásványok csoportja. Létezik fehér, kék és barna azbeszt. Összetételét tekintve szilikátásvány, amely mikroszkopikus méretű elemi szálakból áll. Az egészségre az 5 mm-nél rövidebb szálak az igazán ártalmasak, amennyiben belélegezzük őket. A levegőbe jutott azbeszt-szálacskák először a légutakba jutnak, de az apróbb darabok a tüdő mélyére is eljutnak, ahol fennakadnak.

Mivel lebomlani nem tudnak, idővel betokozódnak, ezzel megágyazva különböző megbetegedéseknek. Különösen magas a daganatos megbetegedésre való esély.

Hogyan óvhatjuk meg az egészségünket? Többféle megoldás létezik a veszély elhárítására. Mivel a pala veszélyes hulladéknak minősül, elszállításáról gondoskodni kell. Mint minden veszélyes hulladék elhelyezése, a pala elszállítása is komoly összeget emészthet fel a családi költségvetésből. Ezért sokan a palára burkolás mellett döntenek.

5 Lemez- 123rf.com_6690959_ml_m A legegyszerűbb a felületi bevonat képzése, mely a pala felületére köt. Ennek feltétele, hogy a pala viszonylag ép legyen. Málló, töredezett fedés esetén a PUR alapanyagú festék felhordása már nem jelent megoldást. De a hajszálrepedések tömítésére rugalmas megoldást jelent. E verzió nagy előnye a kedvezőbb ára, és a kivitelezés gyorsasága.

Gyakori megoldás hazánkban a síkpalára való modifikált bitumenes lemez palára olvasztása. Ez valamivel lassúbb a korábban ecsetelt megoldásnál, de lényegesen gyorsabb a cserepes újrafedésnél. Léteznek még cserépmintás lemezek, melyek a valódi cserépfedés megjelenését utánozzák. Ennek egyik alfaja a bitumenes zsindelyes átfedés. Ezek a megoldások 15-30 évre jelentenek megoldást.

6 IMG_6380_ m2 A legösszetettebb fedési mód valamely könnyű, elemes tetőfedési mód megvalósítása. Ez alatt a lemezburkolatokat, cserepes lemezburkolatot, könnyű cserépfedéseket értem. Ezek mindegyikéhez szükség lesz tetőlécezés kialakítására, amely a burkolatot hordozza.

De a favédelem érdekében a pala szennyeződéseit és a rátelepedett mohát el kell távolítani. A szerves anyagok veszélyt jelentenek a faszerkezetre. A tisztítás után a pala felületét fixálni kell, hogy ne távozhassanak róla azbeszt-szálacskák. Erre kerüljön egy vízzáró, páraáteresztő fólia4 1269792474_84154843_2-Palateto-felujitas-Fonyod-1269792474A fólia fölé, csavarozással rögzítsük a lécezést és ellenlécezést. A szegelés ugyanis törheti a palát. A kész tetőlécezésre kerülhet a burkolat. E megoldás előnye a kulturált megjelenés, a többszintű csapadékvédelem, de jelentősen drágább is a korábbi megoldásoknál. Vegyük figyelembe, hogy az utolsó megoldás esetén új bádogozással is számolnunk kell, míg az első két megoldás esetén ez megtakarítható tétel lesz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.