Redőnykialakítások

2013. szeptember 3.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-window-image14549076

Júliusi barkácsblogomban beszéltem már redőnyök felújításáról. Most nézzük meg, mi van akkor, amikor menthetetlen az árnyékolónk állapota és egy komolyabb beruházás során lecseréljük régi redőnyünket. Erre számos megoldás közül választhatunk. Kezdjük először, hogy milyen típusú redőnyök léteznek.

A leggyakrabban használt redőnyök az előtokos szerkezetűek, melynek neve a nyílászáró elé elhelyezett szerkezetre utal. Előnye, hogy gyorsan kivitelezhető és könnyen szerelhető. Létezik vakolható kivitelben is, így a homlokzaton a redőnyszekrényt el lehet rejteni.

Utólagos elhelyezésnél ez a típus belső oldalról látható. (Nagyobb, mint a tok magassága). Ezt új építésnél kétféle megoldással szokták kialakítani. Az egyik típus, amikor kávát készítenek. (A falazat külső oldalán a nyílásméret nagyobb, mint a belső oldali, így belülről nem látszik a redőnyszekrény.) A másik, amikor toktoldót alkalmazunk. (A toktoldó általában a nyílászáró szerkezetével azonos profilú toldást jelent.)

Új építésnél a kiválasztás folyamatát az is befolyásolhatja, hogy a külső oldal csatlakozik-e erkélyhez vagy teraszhoz. Erre azért kell odafigyelni, mert a csomóponti kialakítás során az alsó oldalon a vízszigetelést a nyílászáró profiljához kapcsolják, így általában adva van a szerkezet helye. Ez a nyílászáró felső részén jelentheti a problémát, amikor az előtokos redőnyszekrényt már nem lehet a homlokzati síkba elhelyezni és „kiáll” a homlokzatból.

shutterstock_68207341

Erre a problémára jó megoldást jelenthetnek a belsőtokos, más néven felsőtokos rendszerű redőnyök. Ezeket általában kávás falazatba helyezték el. Ez a szerkezettípus a régebbi házaknál elfogadott megoldást jelentett. Szerelése a belső oldalról megoldott. A korábbi típusoknál azonban nagy hátrány, hogy a mai hőtechnikai követelményeket nem elégíti ki, így csak a redőnyszekrény fala „szigeteli” a lakást ennél a csomóponti kialakításnál. Ezért az ilyen típusú szerkezetek fejlődése gyorsan bekövetkezett. A legegyszerűbb megoldás, amikor hőszigetelést helyeznek el a redőnyszekrényen belül. Ebből következik, hogy a redőnyszekrény mérete megnő vagy annak egyes részein „karcsú” hőszigetelés helyezhető el. Ez a megoldás főként akkor mutatkozik meg, ha a redőnyszekrénybe szúnyoghálót is elhelyezünk, mert így az ablak és a redőnyszekrény találkozásánál a hőszigetelésben megszakítás mutatkozhat.

A másik megoldása ennek a redőnytípusnak, amikor a redőnyszekrény maga már hőszigetelésből készül. Általában expandált szigeteléseket alkalmaznak a gyártók, a méretválaszték pedig a manapság használatos falvastagságokhoz igazodik. A felülete szintén vakolható és anyagából adódóan jelentős hőszigetelő képességgel rendelkezik.

A redőnylécek nagy változáson estek át: a fa lécek mellett megjelentek a műanyagból vagy alumíniumból készült típusok. A nagyobb magassággal rendelkező lécek (77 mm) akár 7 méteres fesztávot is át tudnak hidalni. A lécek merevségét PU habbal merevíthetik.

Redonyléc- 123rf.com

A szerkezeti kialakítást követően beszéljünk a kényelemről. A redőny mozgatásának módja lehet kézi vagy elektromos, a előbbi kurblival vagy gurtnival is végezhető. Az elektromos meghajtásnál is két típus jellemző, a távirányítóval történő meghajtás kényelmesebb lehet, mint a fali kapcsolóval működő, hiszen akár a fotelből is vezérelhetjük a mechanikát. Az elektromos redőnyöknél több dologra kell figyelni. A legfontosabb, hogy a meghajtáshoz szükséges elektromos forrás biztosított legyen, hiszen anélkül nem működik a mechanika. A lamellák súlya is meghatározó, a meghajtást ennek függvényében kell kiválasztani. Ez utóbbi főleg felújítás során fontos szempont, amikor a nehéz faredőnyöket motorizálják.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-roller-blinds-image16969519

Szerencsére manapság nagyon sok szép megoldással találkozhatunk. Kellő átgondolás esetén választott redőnyeink tartósak és az árnyékolás mellett eleganciájukkal kellemes életteret is biztosítanak számunkra.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.