Tetőtéri ablakok

2013. augusztus 6.

2_ Velux ablak_szerzö felvetele

A tetőtér beépítés az egyik egyszerűbb módja a lakótér bővítésének. De mit sem ér egy szellős padlástéri szoba, ahová nem érnek be a nap sugarai.

A tetőtéri ablakok nem tekintenek túl nagy múltra vissza. Mint ahogyan a tetőtéri lakások, lakrészek sem voltak nagyon népszerűek, a századelőn kisebb igény mutatkozott a tetősíkban fekvő ablakokra. De a ’70-es évek környékén már komolyan felmerült a tetőablakok iránti igény. Érdekes, hogy az első, mérföldkőnek számító lépést a Dániában élő Villum Kann Rasmussen tette, mikor elkezdte fejleszteni a Velux ablakok prototípusát.

Vegyük sorra, milyen tetőablak típusokkal találkozhatunk: anyagfelhasználás szempontjából a tetősíkban fekvő ablakunk készülhet műanyagból, vagy fából. A fa ablakokat gyakran ellátják ellenálló, műanyagos festékréteggel, vagy pedig alumínium külső borítást kapnak. Természetesen az olcsóbb verziók nélkülözik ezeket a technikai különlegességeket.

Nyitásmód szempontjából minden tetőtéri ablak zsanér mellett felnyíló, kivéve a fix ablakokat, mert ilyenek is léteznek. Nyitásmód szempontjából két verziót különböztetünk meg: a billenő és felnyíló ablakot. A billenő ablak a nyitható tetőtéri ablakok legegyszerűbbje, mely az oldalsó tokközépen elhelyezett zsanérok mentén fordul. Ez a típus maximum 180 fokig billenthető át. A másik fontos típus a felnyíló, amely legtöbbször  billenő funkcióval is rendelkezik. Felnyíló módban általában 45 fokig nyitható, így be lehet alá állni, ezen a fajtán szabadabban ki lehet tekinteni, mint a billenőn.

1_tetöablakok_szerzö felvetele

A beépítést több tényező is befolyásolja. Elsősorban a szarufák távolsága, ami nagyjából 80 cm. Megoldható ennél szélesebb ablak beépítése, de az komolyabb ácsmunkát, szarufa kiváltást igényel. A tető dőlésszöge elsősorban az ablak magasságát befolyásolja. Minél alacsonyabb a hajlásszög, annál magasabb ablakot érdemes beszerelni. Az ablak alsó kerete a padlótól 0,80 – 1,00 m távolságra, a felsőt pedig 1,90 – 2,00 m magasságban praktikus betervezni. Ebben a magasságban akár a felső kilincses ablak fogantyúja is elérhető marad. De léteznek alsó fogantyús típusok is. Ellenben van lehetőség az ablak olyan helyre való beépítésére, ahol azt kézzel nem érhetjük el. Erre ad megoldást az elektromotoros nyitás lehetősége. De meg kell említeni a füstelvezető (tűz esetén) tetőablakokat, melyben egy robbanópatron hatására nyílik ki az ablak, nem elérhető magasságban.

4_ Füstelvezeteö balak patronnal_szerzö felvetele

A tetőtéri ablakok problémája a túlzott felmelegedés. De van megoldás. Az erős napsugárzás ellen védekezhetünk belülről rolóval, de léteznek külső rolók is, melyek hatékonyabban védenek a felmelegedés ellen. Újabb termék a napelemekkel ellátott roló, mely áramot termel. De redőny is létezik a tetőablakra is, még ha ezt nem is gondolnánk.

A tetőablakoknak létezik pár különleges verziója. Ilyen a korábban említett füstelvezető ablak. De létezik térdfalcsatlakozással ellátott ablak is, mely teljesebb kilátást biztosít a tetőtérben, mivel egy függőleges ablakeleme is van. Talán az egyik legkülönlegesebb az a kétrészes ablak, mely alsó szárnyát függőlegesre, a felsőt pedig a tetősíkból vízszintesbe nyitva egy kis balkont kapunk, kiváló panorámával.

3_Velux Kabrio_szerzö felvetele

De nem kell feltétlen a drágább ablakokat beszerelnünk. A tetőterünk atmoszférája a legegyszerűbb ablakok által is különleges lesz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.