Vonalra lejtetett zuhanyelfolyó

2018. november 14.

A fejlődés az életünk része, nem kivétel ez alól lakáskultúránk folyamatos alakulása sem. A fejlődés leginkább ott érhető tetten a lakásban, ahol egy kis épületgépészettel is találkozunk, hiszen a berendezések fejlődése is egyre gyorsul. A konyha és a fürdő azok a helyiségek a lakásban, amelyekben a tempó jobban tetten érhető.

Shot of a spacious bathroom interior with glass shower cabin and a large window

A fürdőben például pár éve még mindenki egy nagy sarokkádról álmodott, ma ez a trend már nem olyan erős. A zuhanyzás lehetősége egy modern zuhanykabinban ma vágyottabb dolog, mint ezidáig bármikor. Épp ezért kerül egyre inkább a figyelem középpontjába a modern zuhanykabin minden eleme – ami szem előtt van. Így került a fürdőbe az esőztető zuhanyrózsától, termosztátos csapon keresztül sok flancos eszköz. Egy ilyen környezetbe pedig már nagyon nem illik a régi sportcsarnok zuhanyzójában alkalmazott régi fajta lefolyó, a szem már valami modernebbet kíván.

Az utóbbi években egyre nagyobb trend lett a nagyméretű lapburkolat alkalmazása – akár természetes kőlapokkal is – a fürdőszobában. A nagyméretű lapok oldaléle gyakran akár 60 cm, vagy nagyobb is lehet, ugyanakkor az átlagos zuhanyfülke 70-90 cm oldalhosszúságú. Ez egyszerre azt is jelenti, hogy soronként kettő, vagy ennél kevesebb lappal is leburkolható a kabin alja. A lapok levagdalása nélkül viszont már nehéz lenne pontra lejtetni a lefolyóvizet. Így odaveszne a vágyott esztétika is, hisz mindig az az érdekes, ami új. Síkban viszont könnyű a zuhany talapzatát lejtetni. Csak a megfelelő vízelvezető rendszer volt probléma egy darabig. Ki tudja, talán ez is eredményezte a vonalmenti zuhanyelfolyó beköszöntét. Kétség nem fér hozzá, hogy ez a megszokottakhoz képest hordoz magában némi különlegességet, eleganciát.

Shower room in a modern style. Back wall decorated with beige mosaic. On the back wall there is a white bidet, white toilet and switches. On the right there is a shower cabin with beige textured tiles on the floor. On the side walls and floor there are light tiles. In front on the right there is a towel in a niche.

Az elegancia mellett az is a vonalra lejtetés mellett szól, hogy az így épített zuhanykabin tálca része a padlószintbe süllyeszthető. A lesüllyesztett tálca azon túl, hogy modern megjelenést kölcsönöz fürdőnknek, további előnyökkel is szolgál. Mivel küszöb sem nehezíti a bejutást a kabinba, ezért akadálymentesnek is tekinthető. Az akadálymentes kialakításon túl könnyen is takarítható. Egy ilyen rendszerhez kiválóan illeszkedik a hagyományos lefolyókhoz képest rejtőzködő lefolyórendszer. Kérdés csak az, hogy milyen módon épül be?

A  vonalmenti zuhanyelfolyók terjedésének egyik oka lehet, hogy a nagyméretű lapok belopóztak a zuhanykabinok padlózatára. Ezzel az is adódott, hogy a nagyméretű lapok lejtetését egyszerűbb megoldani a zuhanykabin szélén, mint a közepén. Mint minden épített zuhanykabinnál, úgy itt is meghatározó fontosságú a használati víz ellen védő szigetelés. Ha lehet, itt még fontosabb, hiszen a zuhanytálca helyett a burkolat és a szigetelés vezeti el a lefolyóig a vizet. Használati víz alatt olyan, elsősorban belső téri szigeteléseket értünk, amelyek az életvitelünkből származó vizeket jelenti. Mosogatunk, mosunk, a mosógép váratlanul elereszti a vizet, vagy épp egy eldugult lefolyó miatt árad ki a víz a teljes fürdőben. Pont az ilyen esetek ellen véd a használati víz elleni szigetelés. Évtizedekkel ezelőtt ezzel nem sokat foglalkoztak, ma nem készülhet fürdőszoba nélküle. A szigetelőanyag-gyártóknak sem ismeretlen a fogalom, több kent, ragasztható vagy hegeszthető szigetelés áll az építkezők rendelkezésére.

aco-padloosszefolyo8

Felmerül a kérdés, hogy nem túl bonyolult és kockázatos-e egy ilyen vonalra lejtetett zuhanyelfolyó beszerelése és üzemeltetése. Igaz, a beépítés igényel némi figyelmet, de igazán nem mondható komplikáltnak a rendszer annak tudatában, hogy a jobb gyártók mind mellékelnek beépítési útmutatót is a csomagba.

A beépítés már a tartószerkezetek elkészülte, száradása után kezdődik. A nyers födémre a szerkezet saját lábaival szintezve kell beállítani a lefolyót, miután a szennyvízcsonkra rákötöttük. Fontos tudni, hogy ezek az elfolyóelemek szorosan csatlakoznak a fürdőszoba szigeteléséhez. Ezt a kapcsolatot egy gyárilag ráépített gallér biztosítja. A beszereléshez ezt a gallért fel kell hajtani magára a lefolyóra, vagy ha leszerelhető, el kell távolítani, hogy sem esztrich, sem egyéb szennyeződés ne érhesse, hisz ez a szigetelés és a gallér kapcsolatát ronthatná. Miután a lejtést képező esztrich elkészült és megkötött, készülhet a vízszigetelés. A vízszigetelést mindig a gallérral kell egybekötni. Miután a szigetelés elkészült, jöhet a szigetelés. Ilyenkor a gallért be kell kötni a szigetelésbe, hogy a víz sikeresen a csatornába találjon, ahelyett, hogy az alatta elhelyezkedő födémet áztatná. Csak ezután következik a csemperagasztó és a burkolat. A teljes készültség a fugázással jön létre.

3d rendering of water drops on metal gutter on shower tray with mosaic tiles in the evening sunshine

Jogos kérdés lenne, hogy hogyan tisztítható egy ilyen lefolyó dugulás esetén? Hol a tisztítónyílás? Nos, ezeknél a modelleknél a lefolyó fedele, kalapja általában kivehető, így felülről lehet megoldani a kisebb eltömődéseket.

Akit a fenti érvek még nem győztek meg, érdekes információként megemlítenénk, hogy létezik már egy olyan alfaja a vonalra lejtetett elfolyóknak, amely hőcserélős rendszerrel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a zuhanyzásból származó elhasznált melegvíz hőjével a vízmelegítőhöz vezető hideg vizet melegítjük, ezzel jelentős energiát takarítva meg.

aco-comfort-zuhanyfolyoka

Hogy kinek mennyire éri meg, mindenki döntse el maga, hiszen az ára magasabb a hagyományos padlóösszefolyóénál. A rendszer mégis hordoz magában némi exkluzivitást is. Ha ragaszkodunk a nagyméretű lapburkolathoz, és letisztult formavilágú fürdőt szeretnénk, érdemes számításba venni. Egy biztos, ha valaki betéved a fürdőnkbe és meglátja, ő is ilyet akar majd.

A képek forrása: https://iso-thermo.hu/aco-zuhanyfolyokak/

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.