Nyílászáróink cseréje

2013. július 9.

Lakásunk felújításánál először szinte mindenki az ablakok, ajtók cseréjére gondol. Nem is helytelen a gondolat, mert a lakásból távozó hő megközelítőleg 18%-a egyszerűen az ablakainkon keresztül távozik. Persze ez hozzávetőleges érték, mely nagyban függ a ház épületszerkezetétől. A nagy hőveszteség nem meglepő, mert a lakásállományunk túlnyomó többsége manapság is palló és gerébtokos nyílászárókkal rendelkezik. Ezeken a nyílászárókon a hő egy része a szigeteletlen egyrétegű üvegeken keresztül transzmissziós úton, azaz hőátadással távozik, a maradék hőt pedig a réseken át támadó huzat viszi magával. A huzaton különböző utólagos tömítésekkel a tok és a szárny kismértékű vetemedésekor még lehet segíteni, de jelentős megtakarítást csak az ablakok cseréje adhat. Hozzáfűzném, hogy egy kapcsolt gerébtokos, vagy bármely egyéb tokkal ellátott öreg ablak hangszigetelése sem tudja felvenni a versenyt a modern gáztöltetű, szigetelt üveges ablakokkal. A komfortérzetbeli különbséget nehéz számokkal kifejezni.

De mitől hőszigetelt egy ablak, ajtó? A nyílászárók legnagyobb felületét kitevő elem az üveg. Éppen ezért fontos, hogy jó hőszigetelő legyen. De miről ismerhetjük fel a hőszigetelt üveget? Először is minden ablakgyártónak fel kell tüntetni az általa beépített üveg hőátbocsátái tényezőjét, melyet mint már korábban említettem, U-val vagy K-val jelölnek. Minél kisebb az U érték, annál inkább hőszigetelő az üvegezésünk. Ez a már hagyományosnak mondható 16 mm-es légkamrával és két 4 mm-es üveglappal rendelkező üvegezésnél átalában 2,8-2,9 W/m2K-t jelent. A keretek akár 0,9 W/m2K értékűek is lehetnek. A piacon kapható legjobb ablakok hőátbocsátási tényezője jelenleg: U=0,5 W/m2K. Összehasonlításként említeném meg az egyrétegű 4 mm-es üvegezés U értékét, mely 5,8 W/m2K. Fontos, hogy a hőátbocsátási tényező figyelembevételekor az ablaszerkezet egészére vonatkozó értéket tartsuk szem előtt, mert a tokok is nagyon eltérő értékekkel készülnek.

A tokkeretezés fontossága a jó tömítettségben, a teherbíró képességben, és az alacsony hőátbocsátási tényezőjében rejlik. A tokok készülhetnek alumíniumból vagy fémötvözetekből, melyet elsősorban nagy igénybevételnek kitett közintézményekben használnak szívesen, hiszen strapabíróak és kevés karbantartást igényelnek. Mivel a fém tok jó hővezető, a tok szerkezete kívülről befelé haladva több ponton hőhídmegszakító elemekkel tagolt. A bonyolult szerkezet és az alumínium magas előállítási költségei miatt ezen tokok árai meglehetősen magasak.

1. Alumínium ablak_Forrás_Schüco.at

Ablaktokok készülhetnek még fából vagy műanyagból. A fa tokok máig megőrizték a természetes alapanyukból származó varázsukat. Készülnek alapszintű felületkezeléssel, melyek az évek során gondozást kívánnak. De készülnek műanyagos bevonattal gyárilag ellátott fa ablakok is, melyek ötvözik több tok pozitív tulajdonságait. A fa ablakok a lehető legegyszerűbb felületkezeléssel is az olcsóbb műanyag ablakok árának durván kétszeresét teszik ki. Ez egy kb 60 m2-es átlagos társasházi lakásra vetítve durván 600 000 Ft-os öszeget jelent az alapnak számító 4-16-4-es üvegezéssel.

2. Fa ablak_Forrás_fatrend.hu

A műanyag ablaktokok legfőbb szigetelést meghatározó tulajdonsága a légkamrák száma. A legegyszerűbbek három kamrásak.  Mivel a műanyag tokok teherbírása korlátozottabb a másik két társánál, ezért minden tok acél merevítést tartalmaz. Egy alap szintű műanyag tokkal és alap 4-16-4 rendszerű üvegezéssel ellátott komplett külső nyílászárócsere a korábban említett ingatlanra durván 3-400 000 Ft-ot tesz ki.

3. Muanyag ablak_Forrás_Schüco.at

Mindhárom tokfajtánál fontos szerepe van a szigetelő-, és tömítőprofiloknak. Egy ajtó, ablak annál jobb légzáró, minél több tömítőprofil található a tokban. A szélnyomásnak kitett oldalakon ugyanis ezek a profilok akadályozzák meg a levegő szabad áramlását. Viszont a tökéletesen záródó ablakaink fokozott szellőztetést kívánnak meg tőlünk a légcsere és a penészedés elkerülése érekében.

Végül ne feledjük: nyílászáróink cseréje magával hozza a párkányok, árnyékolók cseréjét, sok esetben a ki- és beszerelés vakolat- és festés-helyreállítási munkálatokkal jár. Számoljunk ezekkel is csere esetén, hogy ne érjen minket meglepetés!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.