Tolóajtók

2018. október 2.

Egy ajtónak számtalan kritériumnak kell megfelelnie attól függően, hogy mi a fő funkciója. Nyilván a legfontosabb feladata a terek közötti kapcsolat megteremtése. Azonban nem mindegy, hogy ezt hol kívánjuk eszközölni. Egy bejárati ajtónál fontos szempont a betörésvédelem, a hang- és hőszigetelés, de ez például egy szobaajtónál már elhanyagolható. Itt a megfelelő használhatóság, a dizájn és a praktikusság a főbb szempont. Jelen cikkemben a szokványostól egy kicsit eltérő, de annál inkább esztétikus és praktikus megoldásról, a tolóajtóról lesz szó.

Modern apartment, interior

A tolóajtó létjogosultsága nemcsak a különleges megjelenése miatt van, hanem azért is, mert sok helyen a szobaajtók nyitása kisebb térből túl nagy helyet venne el. Előfordul, hogy akár egymásra, akár egy másik tárgyra, például szekrényre, ablakra nyílnának rá. Kis helyigényű nyílászáróra van ebben az esetben szükség, amilyen például a harmonikaajtó, ami valljuk be, nem igazán dekoratív látvány. A másik megoldás a fentiekben említett tolóajtó, ami igényesebb, bár kétségkívül sokkal drágább, mint egy műanyag harmonikaajtó.

Classic brown and beige  Interior with Red Armchair - rendering

A tolóajtó a telepítés szempontjából kétféle lehet. Az egyik a falbanfutó, a másik a fal síkjában futó. Utóbbi egy sínrendszerre rögzített megoldás, ahol az ajtólap erre a sínre görgők segítségével rögzített. Ez a fal síkjában, annak külső oldalán csúszik. Nagy előnye, hogy utólag is dönthetünk ezen megoldás mellett és könnyen felszerelhető. A sínrendszert az ajtó megjelenésének megfelelően borítani lehet, illetve ki lehet alakítani egy dizájnos fogadó tokot, amivel a lakás stílusához igazodunk. Ez a zárást segíti, illetve a levegő áramlását is hivatott csökkenteni. Vannak olyan kivitelek, ahol van sín az ajtó alján, de a legtöbb esetben csak egy vezetőprofilt helyezünk el a fal mellett. Ennek köszönhetően egy viszonylagos stabilitást kap az alja, és a sínben sem botlunk el, ráadásul kosz sem is kerülhet bele. Ez az ajtó egyszerű, olcsóbb konstrukció, megfelelő falszilárdság esetén utólag is beépíthető. Hátránya viszont, hogy a fal síkjában mozog az ajtó, így nem lehet az útjában semmi. Megoldás lehet, ha a szekrényt előrébb húzzuk, és a lap becsúszhat a szekrény mögé. Lényeges, hogy nem pontosan simul az ajtó a falra. Kb. 2 cm távolság van az ajtólap és a homlokzat között. Így a zaj-, por-, hőszigetelés nem lesz olyan, mint a hagyományos nyílászáróknál. Léteznek erre az esetre is megoldások, amik csökkentik ezeket a hátrányokat, de nyilván az eredmény nem versenyezhet egy hagyományos ajtó záródásával. Apró sörtecsíkot viszont érdemes felrakni, hogy a por és a huzat okozta negatív hatásokat enyhítse.

closet

A falban futó ajtót a legtöbb esetben egy előregyártott profillal szerelik be a gipszkarton felületbe. Ez tartalmazza a szükséges vasalatokat, ütközőket, síneket, görgőket stb. Maga az ajtólap is csukott állapotban a falba fut be. Ezért már az építkezés megkezdése előtt el kell dönteni, hogy ha ezt a megoldást választjuk. Az esztétikus látvány érdekében a falkávát egy tok takarja. Fontos a minőség a gyártmányban és a szerelésnél is, mert a későbbiekben a javítást a legtöbb esetben csak a fal bontásával lehet megoldani. Ez a konstrukció esztétikusabb, de előre kell gondolkodnunk és speciális beépítés szükséges, így ez lényegesen drágább. Mivel a lap a falba megy be, szélesebb falra van szükség, ennek helyigényével is számolnunk kell. Előnye a külső rögzítéssel szemben, hogy pontosabban záródik, így a por- és hangszigetelése jobb.

A bútorlap lehet biztonsági üveg (akár mart felülettel), tükör (ami nemcsak praktikus, de a teret és a fényt is növeli), lehet dekorfóliás, festett, furnér stb. Mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelőt.

Sliding-door mirror wardrobe in modern hall interior with infinityreflections

Az ajtónyítás szempontjából beszélhetünk jobbosról vagy balosról, ami attól függ, hogy melyik irányba csúszik el az ajtó. Ezen felül lehet kétirányba nyitható változat is. Széles ajtónyílás esetén választhatunk több sínen futó, többlapos kialakítást is, amelynek lényege, hogy egymás elé csúsznak az elemek. Ilyenkor viszont számoljunk azzal, hogy ez jelentős „vastagságot” is jelent. Figyeljünk oda, hogy az ajtólap milyen nehéz, és erre méretezett görgőt, felfüggesztést, sínt és rögzítést válasszunk. A fürdőszobába rozsdamentes kivitel szükséges. Lehet ez egy rozsdamentes foglalatba állított tükör is, ami praktikus és exkluzív. Olyan helyre viszont, ahol erős szagok vagy nagy mennyiségű por jöhet be, nem ajánlott.

Metal structure of the upper fasteners and rollers for the sliding glass door in the shower enclosure conjugated with the glass door to the sauna view in the interior

Különböző kiegészítőkkel is elláthatjuk, fogantyúval, zárral, sőt, motorral is. De ezek már egy másik témakörbe tartoznak, amivel talán egy késői cikkben foglalkozunk.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.