Régi cserépfajták

2018. szeptember 12.

Régen minden jobb volt – állítják sokan. Azonban ez nem igaz az építőiparra. Bár mára több régi, hagyományos építőanyag tűnt el az építőanyag-kereskedések polcairól, de helyüket gyakran az elődeiket minőségileg, technológiailag jóval felülmúló típusok vették át. Épp ezért felújításkor már nem is az a kérdés, hogy hogyan lehet pótolni, hanem inkább milyen korszerűbb típusra lehet kicserélni azt. Öregebb épületek felújításakor azonban a megjelenés is nagyon fontos szempont, mivel egy nem odaillő cserép teljesen elronthatja az épület látványelemeinek összhangját. Egy modern mintázat, vagy egy, az adott lakókörnyezethez nem illő szín mind zavaró hatású lehet.

Roofer Laying Tile

Hogy megy tönkre a tetőcserép?

Ehhez azt kell megérteni, hogy épül fel a tetőhéjalás. Héjalásnak hívjuk a tetőfedések szemmel látható felületét (amely nem feltétlenül csak kerámiacserépből készülhet). Tehát ez a külső héj az, amelyet a legtöbb környezeti hatás ér. Ilyen a napsütés, eső, szél – ami összetett terhelést jelent – de ide tartozik a fagy is. Beszélhetünk a drasztikusabb eseményekről is, mint a jégeső, vagy a hó által okozott terhelés. Nem is hinnénk, hogy ezek mind-mind milyen komoly romboló erővel bírnak. A jégeső hatását senkinek nem kell bemutatni, hiszen láttunk már szilánkosra tört tetőcserepet. A napsütés melegíti a levegőt, ez pedig a cserép anyagában hőtágulást idéz elő. A hőtágulás felmelegedés és lehűlés hatására is végbemegy, igaz, fordított irányban. Ez pedig először megrepeszti az anyagot, majd tovább tágítja a repedéseket. A repedt cserép kopogtatásra tompa hangot hallat, míg az ép szépen „cseng”. Jellemző hiba, mikor a cserép egyszerűen lecsúszik, és a gazda tudomást sem vesz róla. A lecsúszott cserép egyáltalán nem csak esztétikai probléma, hiszen a beázás egyik forrása, ennélfogva nemcsak tetőszerkezeti, de a födém károsodásához is vezethet. Főként fafödémek esetén jelent kimondottan nagy gondot a „lyukas tető”. Mikor történik ez? A hornyolt cserepek anyagukból kialakított kis fülekkel kapaszkodnak a tetőlécezéshez, amely idővel megadhatja magát, letörik, és a cserép egyszerűen lecsúszik. Az effajta probléma megoldásához jó, ha van otthon tartalékcserepünk! Ehhez jó, ha tudjuk, egyáltalán milyen cseréppel fedték a házunkat.

Foto1

Barátfedés

Az igazán réginek nevezett fedésformát a kolostorfedés, más néven barát/apáca fedés jelöli. Ez egy olyan kétrészes fedésforma, amely két félkörhasábból tevődik össze, az alsó és a felső idomok egymással szemben kerülnek rögzítésre úgy, hogy azok egymásba feküdnek. Inkább a mediterrán régiókban népszerű, az ilyenformán rakott cserépfedés nagy súllyal rendelkezik, és bonyolult lécezést kíván.

Hódfarkú cserepek

Az úgynevezett lapos cserepek, mint a hódfarkú cserép is, a többrétegű fedések közé tartoznak. Mivel a cserép oldalélein végig tud folyni a víz, ezért az oldaltalálkozási élek alatt is fut egy eltolt cserépréteg. Ez az eltolásban készült réteg pedig az alatta fekvő rétegekre fed rá, amely így egy közel teljes vízzáró fedést hoz létre. A hódfarkú cserép eszerint kétrétegű fedés. A hódfarkú cserép a nevét a lekerekített alsó éléről kapta, de léteznek olyan cseréptípusok is, amelyek formája négyzetes, rakásképe mégis megegyezik a hódfarkúéval.

Foto3

Préselt cserepek

Hazánkban kevésbé terjedtek el az olyan préselt idomcserepek, amelyek nem rendelkeznek horonnyal, tehát egymáshoz csak átlapolással kapcsolódnak.

Szalagcserepek

A hornyolt, vagy más néven szalagcserépnek nevezett sík fedési forma jelentette az első egyrétegű cserépfedési formát a cserepek történetében. Ez a típus hazánkban is nagyon elterjedt, nem is kell senkinek bemutatni, hogy néz ki. Azt annál inkább, hogy miként megy tönkre. Mivel ezek a cserepek egy úgynevezett horonnyal kapcsolódnak egymáshoz, ez a horony az évtizedek múltával szeret lerepedni a cseréptestről. Ez pedig ugyanúgy alattomos beázáshoz vezet, mint a lecsúszott cserép. Ez esetben nincs más lehetőség, mint hogy típusazonos cseréppel pótoljuk a sérült elemeket. Ennek ellenére a szalagcserép egy hatékony tetőfedő típus, hiszen alacsony a súlya, emiatt nem igényel extra erős és túl sűrű lécezést sem.

Foto2

A betoncserepek már a modern kor szülöttei, és nem is fenyegetik a hagyományos kerámiacserepekre jellemző károsodások¸ de nem is tudja minden tekintetben leutánozni azok előnyös tulajdonságait sem.

Nos, egy biztos: még a csapadékos idők beállta előtt érdemes pár pillantást vetni a tetőnkre, mert még nincs különösebb akadálya egy adódó javításnak. Inkább előbb, mint hogy egy kiadós beázás után sebtében kelljen a padlásra szaladni. Persze a tetőkarbantartás sokrétű feladat. Nem csak a cserépre kell gondolni. A bádogozás, az ereszek és a tetőáttörések épségére (kémények, tetőablakok) is komoly figyelmet kell fordítani. Nem vitás, ezek sikeres együttdolgozása biztosítja a tökéletesen vízzáró tetőfedést.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.