Szálcement lapok az építészetben

2018. április 5.

Ha egy építőanyag cementet tartalmaz, az az emberek fejében egyet jelent a betonnal. Mihelyt eltávolodunk egy kicsit a város építészetétől, azt tapasztaljuk, hogy a beton felületi megjelenése az ördögtől valónak számít, a legtöbbeknek nem tetszik. Hiába rejt magában végtelen alakítási lehetőséget a folyékony kőnek nevezett anyag, alapozások, lábazatok kialakításán kívül kevés célra használják a vidéki építészetben. Nem is csoda ez, hisz az emberek emlékezetében még nyilván élénken él az azbesztcement pala, vagy különböző kohósalakokkal dúsított betonok emléke.

blog2

Mikor az emberi élet minősége forog kockán, és egy építőanyagról kikiáltják, hogy nem egészséges, az hosszú távra megpecsételi népszerűségének sorsát. Ezért is kellett rohamtempóban távoznia az építészetből az azbesztcement lemezeknek. Leginkább hullámpala formájában, tetőfedésként találkozhatunk még ma is vele. A legfőbb probléma az azbeszttel az, hogy idővel a lapok szerkezeti stabilitása megromlik. Hőtágulás, fagy és a nap káros sugárzásának hatására a burkolólapok felülete porózussá válhat, a leváló por pedig összetöredezett azbesztszálacskákat tartalmaz. Ennek belélegzése igazán káros. A tüdő nem tolerálja az idegen anyagot, kisebb zárványok formájában körülnövi azokat. Ennyi azt hiszem épp elég, hogy végleg eltántorodjunk a szálcement lapok alkalmazásától. Szerencse, hogy azbeszttartalmú lapokat már évtizedek óta nem kaphatunk, hiszen betiltották a gyártását. Szerencsére a mai szálcement lapok már egészen más erősítéssel rendelkeznek. Ma már nem kell félnünk tőlük.

Mire használhatóak ma a szálcement lapok?

A modern homlokzati kialakítások, az átszellőztetett homlokzati rendszerek a szálcement lapok fő felhasználási területei. Legyen szó akár könnyűszerkezetes épületekről, akár tömörfalas szerkezetekről, a szálcement lapokkal egy olyan modern felületet alakíthatunk ki, mint semmi mással. Gondolkodhatunk akár sima, homogén felületekben, nagyobb és kisebb táblás kialakításokban. Az ember az anyag szabad darabolhatósága és a független fugakiosztás által nagyobb szabadságot élvezhet, mintha csempemozaikból készítene homlokzatburkolatot.

IMG_4935

Miből készül:

A szálcement lap természetes ásványtartalmú, kompozit erősítésű anyag. Nagy térfogatsúlyú, amelyből számos előnye is származik. Nagy előnye, hogy felülete nem porózus, ami az évtizedek során egyre szigorodó gyártási elvárásoknak is köszönhető.

Hova és hogy kerül felszerelésre:

Elsősorban külső fali burkolatként kerül alkalmazásra, de tetőn, vagy akár beltérben is alkalmazható. A faltól mindig el kell tartani a megfelelő szellőzés érdekében. A tartószerkezet szerepét fa lécváz vagy fém rácsszerkezet alkotja. Nagyobb lapok szerelésénél nem elhanyagolható a lapok fokozott hőtágulása sem.

eternit_shutterstock_154587926

Kicsi és nagy formátumban

Méret és kiszerelés szempontjából egy univerzális anyaggal állunk szemben. A nagyobb kiszerelésű lapok a letisztult, modern ház képét biztosítják, míg a kisebb lapok, amelyek akár tetőfedésre is alkalmasak, különböző típusú cserépkötésekben rakhatók, amellyel az egészen síkhatású modern megjelenéstől a klasszikus látványig több típus is kialakítható.

Csak szürkében elérhető?

A szálcement lap nem feltétlen cementszürke. Anyagában színezett lapokat is gyártanak, amelyeknek fő vonzereje abban rejlik, hogy a vágási él is ugyanolyan színű, mint a lap felülete. Viszont a lapok felülete az esetek döntő többségében impregnáló bevonattal rendelkezik, így, ha vágjuk az anyagot, praktikus a friss éleket utókezelni.

eternit_123rf_11335603_m

Kinek ajánlható jó szívvel a szálcement homlokzat?

Aki nyitott a modern megjelenésre, vagy egyszerűen nem akar sem pucolt, sem pedig klinker homlokzatot, vagy csak nagyobb, egybefüggő felületeket akar megtörni, annak mindenképpen érdemes elgondolkodnia a szálcement lapokon.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.