HA A PÁRKÁNYT, VAGY A KÖNYÖKLŐT IS CSERÉLNI KELL...

2017. november 2.

Aktuális cikkünkben az ablakok külső és belső oldalán fekvő felületi borításról, az ablakpárkányról lesz szó. Egészen pontosan arról, hogy mi a feladata, miből készül, beépítéskor mire figyeljünk, és általánosságban is megemlítünk néhány hasznos információt.

A belső párkányok, más néven könyöklők feladata az épületen belül, közvetlenül az ablak előtti vízszintes falrész borítása. Ezáltal ezt a felületet könnyebben tudjuk takarítani, kevésbé sérülékeny. Egy esetlegesen nyitva felejtett ablak esetén nem közvetlenül a falra folyik a víz. Az ablakon kifelé nézelődve, rá tudunk támaszkodni, vagyis könyökölni. Mindezeken túl, a belső tér hangulatának kialakításában is szerepe van. Anyagát illetőleg a leggyakrabban fa, műanyag, márvány, gránit, és mészkő lehet.

A műanyag PVC-ből készült belső párkányok igen népszerűek, mert otthonunk stílusához igazítottan különböző mintás fóliával bevonhatóak, így akár fa, márvány és egyéb hatás is elérhető.

Depositphotos_52067713_original_50

A külső párkányok az ablak szabadba nyíló oldalát határolják. Itt a feladatuk már fontosabb, mint az esztétika, vagy az egyszerű takarítás lehetőségének megteremtése. Fő feladatuk a csapadékvíz megfelelő elvezetése az ablaktól és a faltól, illetve a külső szigetelés védelme az egyéb kisebb mechanikai behatásoktól. Anyaga lehet fém, tehát alumínium vagy acél, melyet porszórással felületkezeltek. Gyakori a műanyag is, amelynek a szerkezete kamrás, vagy extrudált belsejű.

A kő párkányok általában márványból, gránitból, mészkőből vagy műkőből készülnek és a felületük többnyire síkba-csiszolt, a könnyebb takarítás érdekében. Így a kosz nem tud annyira megtapadni, hanem lepereg.

A méret meghatározásakor mindenképpen számoljunk azzal, hogy a párkányoknak gyártmánytól függően minimum 3-5 mm-el túl kell nyúlnia falazat síkjától. Ez azért szükséges, hogy a felületén kialakított vízorr megfelelő távolságban legyen a fal felszínétől.

A vízorr gyakorlatilag egy töréspont, amely megakadályozza, hogy a víz a fal irányába jutva, a magával vitt szennyeződésekkel, a festett vagy színezett vakolatot összekenje. Ez egy perem a műanyag, illetve fém anyagúak esetében, míg a kő alapúaknál egy mart csík.

A külső párkány beépítésénél az alábbiakat vegyük figyelembe, akkor is, ha szakember szereli be.

Depositphotos_60926001_original_50

  • A párkány helyének megtisztítása a szennyeződésektől, így a törmeléktől, portól és a nedvességtől. Ha ezt a műveletet kihagyjuk, vagy nem elég gondosan járunk el, a párkányzat ragasztása, illetve illeszkedése nem lesz tartós.
  • Szükséges a próba, ami annyit tesz, hogy a kész párkányt bepróbáljuk. Amennyiben nem az iparos mérte le, hanem mi saját magunk, és a standard méretekre hagyatkozunk, nincs kizárva, hogy a fal egyenetlenségéből adódóan nem derékszögű az illesztés helye. Ilyenkor saját magunknak kell méretre vágni. Pontosan mérjük le a helyet. Alapszabály, hogy kétszer mérjünk, és egyszer vágjunk. A vágószerszám választásakor vegyük figyelembe a vágandó anyagot. Szükség esetén (bonyolultabb helyen) le is rajzolhatjuk a vágást (amennyiben nem egy egyszerű egyenes vonalúról van szó).
  • Végzárók felhelyezése. Ez műanyag és kő alapúak esetén szükséges. Méretre vágott fém párkányok esetén a végek már gyártáskor felhajtásra kerülnek, így ezzel nincs dolgunk. A végzáró feladata, hogy megakadályozza, hogy az esővíz a fal és a párkány közé folyjon, és megfelelően elvezeti azt. Az újfajta nyílászárók többsége rendelkezik párkányfogadóval, ez megkönnyíti a rögzítést.
  • Megfelelő dőlésszög kialakítása fontos feladat, mert a külső ablakpárkány szöge gyártótól függően 5-60-os, így, a rákerülő víz (eső, locsolóvíz, stb.) el tud folyni. Ezt a dőlést, megfelelő távtartók felhelyezésével tudjuk elérni.
  • A felszerelést, a párkányzat alapanyagának megfelelő ragasztóanyaggal kell megtenni. Bizonyos gyártmányoknál rögzítő-füllel, vagy távtartóval kell a megfelelő beállítását és rögzítését elvégeznünk. Ezt követően jöhet a ragasztóhabarcs kőpárkányoknál, vagy műanyag esetén a ragasztóhab. Ez utóbbi a purhabtól abban különbözik, hogy nem dagad a többszörösére. Ez azért lényeges, mert ha a hab nagyon felduzzad, eltolhatja párkányt, illetve összeragaszthatja a már színezett falat, ablakot stb. Ragasztást követően még így is érdemes lesúlyozni. Ügyeljünk rá, hogy megfelelő ragasztó mennyiséget használjunk, mert a sok anyag kinyomhatja magát.
  • A rögzítést követően jöhet a szilikonozás. A párkány színéhez illő színű szilikonnal tömítsük a réseket illetve az élzáró körüli részeket, hogy a víz véletlenül se tudjon bejutni.

Amennyiben a párkány rendelkezett védőfóliával, úgy azt csak akkor távolítsuk el, amikor a beépített elem körül már nem tervezünk munkálatokat, nehogy összekenjük, vagy karcoljuk azokat.

 

Depositphotos_70882673_original_50

 

 

A fent leírt módon, gondosan felhelyezett könyöklőnk hasznos és esztétikus része lehet majd otthonunknak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.