POLIKARBONÁT LEMEZEK

2017. szeptember 20.

Az üregkamrás polikarbonát lemezeket számos területen lehet alkalmazni, így ipari, mezőgazdasági, valamint lakossági területen is. Lakossági felhasználók a leggyakrabban teraszok, autóbeállók, pergolák, fedésére alkalmazzák, vagy télikertek, melegházak részleges vagy teljes építését végzik ebből az anyagból.

A polikarbonát termékek népszerűsége jó tulajdonságainak köszönhető. Könnyű, mert a tömege (kiviteltől függően) az üveg tömegének a fele. A hagyományos üveghez képest akár 250-szer erősebb, így a különböző fizikai behatásokkal szemben ellenálló, mint például a jégverés. Jó hő- és hangszigetelő (üvegkamrás lemezek), valamint elektromosan is jól szigetel. Fényáteresztő képessége a víztiszta karbonát esetén kb.: 90% százalék. Ezen felül, hidegen is hajlítható, hosszú élettartamú és könnyen kezelhető. Ennek köszönhetően fűrészelni, vágni, stancolni, fúrni, marni, és egyedi mintával dekorálni (síkágyas digitális nyomás, szitanyomás) is lehet.

Polycarbonate sheets

Az üregkamrás polikarbonát táblákat koextrudálással állítják elő, ami azt jelenti, hogy lemez alsó és felső lapja között több réteget hoznak létre, ezek egyesítéséből születik meg az anyag. Ennek a rétegességnek köszönhetőek azok a jó tulajdonságai, mint a kis súly, vagy a nagy szigetelő-, és ellenálló képesség.

Az efféle “táblákat” lehet kül-, és beltérben is használni. Azt azonban fontos tudni, hogy kültéri alkalmazás esetén mindenképpen UV álló réteggel ellátottat válasszunk. Abban az esetben, ha valamely oknál fogva mindkét oldalát éri az UV sugárzás (elválasztó fal, UV lámpa, szolárium, stb.), akkor mind a két oldal rendelkezzen UV védelemmel.

A felület lehet kondenzvíz, pára lefolyását elősegítő bevonatú is. Ebben az esetben a keletkező nedvesség könnyen le tud folyni (megfelelő dőlésszög esetén), így a lecsöppenés esélye kisebb. Ezt a típust uszodában, télikertben, üvegházban ajánlatos beépíteni. A felmelegedés csökkentése érdekében választhatunk infravörös sugárzást szűrő bevonatot is, így csökkentve az üvegházhatás kialakulását. A legtöbb gyártó gondol arra is, hogy az áttetszőséget hosszú ideig biztosítsa. Ezért létezik olyan bevonat is, amely a szennyeződések megtapadását nehezíti meg, így segítve a felületek tisztántarthatóságát.

Ahol nincs szükség az áttetsző felületre, ott érdemes az opálos (tejfehér), bronz (barnás), vagy egyéb színű (például zöld), esetleg hőtükrös kivitelt is számításba venni.

Greenhouse from polycarbonate in a small area

A fényáteresztő képességet nemcsak a szín és a felület befolyásolja, hanem a lemez belső szerkezete is. Egy „X” struktúrájú lap fényáteresztő képessége akár 20-25%-kal is kisebb is lehet, mint a normál, standard tábláké. Fontos, hogy az opál lemezek a beláthatóság csökkentésére hivatottak, az érkező fényt nagymértékben nem csökkentik.

A megfelelő elem kiválasztásánál több szempontot érdemes figyelembe venni. Elsősorban azt kell átgondolni, hogy hol és mire szeretnénk azt használni. Ez a legfontosabb szempont, mert meghatározza, hogy milyen struktúrája legyen a lemeznek, milyen vastagság szükséges (kültérre általában a 10 mm-t ajánlanak a készítők), milyen színű, bevonatú legyen és milyen fokú áttetszőséggel rendelkezzen.

Ezt követően a megfelelő referenciával és garanciával bíró gyártó kiválasztása a feladat. Egy megfelelően választott polikarbonát lap élettartama 15-20 év is lehet. (A cégek többsége csak 10 évet vállal.)

Ezután az adott gyártó termékéhez igazodó profilt kell kiválasztani, amit jó, ha már az árajánlat kérésekor egyértelműsítünk.

Beépítéskor, amennyiben nem szakember végzi a feladatot, győződjünk meg arról, hogy a cellákba nem került-e szennyeződés, vagy nedvesség. Amennyiben igen, akkor mindenképpen sűrített levegő segítségével távolítsuk el, különben a beépítést követően a cellákba elindulhat a gombásodás és az algásodás. Ellenőrzés, valamint a szükséges takarítás után, párazáró ragasztószalaggal zárjuk azokat. Így elkerülhetjük a későbbi szennyeződések keletkezését.

Worker screwing screw into polycarbonate

Következő lépésként fizikailag is zárjuk. Ezt a gyártó saját profiljával érdemes megtennünk, amely lehet többek között polikarbonát vagy alumínium is. A rögzítést az adott helynek megfelelően, a gyártói leírásban foglaltak szerint végezzük. Fontos, hogy a tartók megfelelő távolságra legyenek egymástól, melynek előírását szintén a készítő cég határozza meg!

Amennyiben nem függőleges falat kívánunk kialakítani, hanem valamilyen tetőt készítünk, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel a megfelelő alátámasztás és dőlésszög kialakítása végett!

Ne feledjük, hogy az ilyen építményeket megfelelően kell méretezni. Figyelemmel kell lenni a hó súlyára, szélre és egyéb környezeti hatásokra!

A polikarbonát lapok a már megismert tulajdonságaik révén igazán népszerű építőelemek, melyeket széleskörűen tudunk felhasználni.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.