NATÚR TÉGLAFAL KIALAKÍTÁSA VAKOLAT ELTÁVOLÍTÁSSAL

2017. június 28.

A „látszó” téglafalak biztonságot sugalló megjelenése nagy divat mostanság. Sokan választják ezt a megoldást a lakásuk egyes falainak látványos „dekorációjaként”. De nem is oly egyszerű feladat kivitelezni a terveinket, ha nincs még tapasztalatunk a kőművesmunkák területén.

Ahhoz, hogy téglafalunk legyen, számos megoldást választhatunk.

  • Meglévő falról eltávolítható a vakolat és gondos munkával kialakítható a tetszetős fal
  • Magát a falat építjük meg téglából
  • Egy meglévő falat burkolunk vágott téglával

Loft interior with brick wall and coffee table

A következő sorokban az első megoldással fogok foglalkozni, ahol a már meglévő, régebben épített épület faláról távolítjuk el a vakolatot. Ebben az esetben a vakolatot véső és kalapács segítségével érdemes kezdeni. Elektromos véső-kalapácsot is lehet használni a folyamat gyorsításához, de fennáll a veszélye, hogy ilyenkor több tégla is eltörhet, vagy csorbulhat. Egy ilyen károsodott felület javítása kimondottan nagy munka, ezért érdemes a manuális megoldásnál maradni. A tökéletes, téglagyári tisztaság ilyenkor azonban még messze van.

Miután a téglák felszínre kerültek, a fugák megtisztítása következik. Fontos, hogy a régi vakolatot mindenképpen kaparjuk ki a fugákból. Magát a téglát drótkefével, gyökérkefével és vízzel tudjuk megtisztítani. Adott esetben, ha a körülmények engedik (nagyobb felújítás esetén, amikor a házat is komolyan megbontottuk) magasnyomású mosót is használhatunk. Ezt azonban távolról csináljuk, rövid ideig és kifejezetten ügyeljünk rá, hogy a fugát ne mossuk ki a téglák közül. Figyeljünk arra is, hogy a víz hova folyik. Sajnos a legtöbb esetben ezt a megoldást nem lehet alkalmazni, mert nem állnak rendelkezésre megfelelő körülmények.

Sokan savat ajánlanak a könnyebb tisztítás érdekében. Ez azonban nem legjobb megoldás, mivel a mélyebb pórusokba is bekerül és ezt követően nedvesség hatására tovább dolgozhat így gyengítve a téglát.

Inkább a só-kivirágzásokhoz használatos, ezt a munkát jobb kimondottan téglára kifejlesztett vegyszerrel végezni, a gyártói utasítások betartása mellett. Ezen az anyagok többsége a szennyeződést, só-kivirágzást is eltünteti, illetve a tégla felszínét is tartósabbá teszi, csökkenti a mállás veszélyét.

Depositphotos_139875832_m-2015

A másik javasolt megoldásként használhatjuk a kifejezetten téglatisztításra kifejlesztett, cementfátyol-eltávolító készítményeket. Profi, ipari megoldás az, amikor nedves por szórásával tisztítják a felületet. Ilyenkor nagy nyomással, nagy sebességgel fújják a port a felületre, így tisztítva azt. Azért alkalmaznak nedves szórást, hogy a port a víz segítségével megkösse, és ne terítsen be mindent a szálló por. Ezzel a megoldással antik hatást is elérhetünk.

Igazán alapos tisztaságot a legcsekélyeb felületi  sérülés okozása nélkül csak egy különleges eljárással érhetünk el. A manuálisan előtisztított, de még nyomokban vakolatmaradványokat magán hordozó falazaton kimondottan jó hatásfokkal alkalmazhatunk szárazjég-szórást. Ebben az esetben a kb -70°C-os hőmérsékletre fagyasztott kristályos CO²-ot magas nyomáson a felületre szórva, a téglafelület károsítása nélkül takaríthatjuk a felületet a lazább szerkezetű rétegektől, szennnyeződésektől. Ilyenkor a lazább rétegek „hősokkot” kapnak, és a hirtelen lehűlés és összehúzódás hatására egyszerűen lepattognak.

Téglák megtisztítása után ellenőrizzük a fugákat. Amennyiben a téglafalat szépen rakták, úgy nagy valószínűséggel a habarcs nem áll ki a fal síkjából. Amennyiben a habarcs több helyen kitüremkedik, úgy fal-horonymaró segítségével marjunk megfelelő mélységet a fugák közé a habarcsba. Szükség esetén fugázzuk újra.

Az ilyen „látszó” téglafalak kialakításakor számolnunk kell azzal, hogy nem feltétlenül szépek, jó állapotúak a téglák és nem biztos, hogy annak idején ügyes kezű szakember rakta a falat. Így lehet, hogy hullámos, több helyen kiálló téglával találkozunk. Ezért, amennyiben lehetséges, előre győződjünk meg arról, hogy érdemes-e ezt a megoldást választani. Többlakásos társasház esetén, ha a szomszédban már készítettek ilyen falat, vagy a tetőtérben, alagsorban nagyobb felületen látható a csupasz fal, mindenképpen érdemes megnézni ezeket a felületeket. Ez még nem garancia, de valószínűsíthető, hogy ha az épületen belül máshol jó szakember dolgozott, akkor az általunk kialakítani kívánt helyen hasonló minőségű munkával találkozhatunk.

Interior of living room with red sofa 3d rendering

A falak fugázásánál, adott esetben a téglák becsiszolásánál döntsük el, hogy mi a cél és mit enged meg a fal. Adott esetben egy kiálló tégla vagy egy egyenetlen fugázás a régi téglának tetszetős, szemrevaló párja lehet.

A felületet mindig szükséges kezelni. Erre a legalkalmasabb az erre a célra gyártott impregnáló, ami tömíti a pórusokat és védőréteget képez. Ezáltal a tisztítás egyszerűbb, valamint a szennyeződések a nedvesség által nem kerülnek bemosásra a pórusok közé. A felületet lehet festeni, vagy fehérre meszelni, bár sokak szerint ebben az esetben a téglafal elveszti varázsát, a rusztikus, vagy antik hatást.

Egy igényesen kialakított téglafal a ház hangulatos pontja lehet, ezért ezt a megoldást, amennyiben egyéniségünkhöz és stílusunkhoz illik, nyugodtan választhatjuk. Természetesen fontos itt is a stílustisztaság, tehát a bútoroknak, textileknek, egyéb tárgyainknak is hasonló jellegűnek kell lennie, harmonizálni kell az elkészült falfelülettel.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.