SZEGÉLYEK, ÉLEK, BURKOLATVÁLTÓK SZEREPEI

2017. április 27.

shutterstock_154528340Egy ceruzarajz, vagy egy akvarell sem akkor mutat jól a falon, ha pőre papírként függesztjük ki, hanem ha be van keretezve. Így van ez a burkolati szegélylécekkel, élzárásokkal, bordűrökkel is. Feldobják a felület látványát, de nem csak esztétikai, hanem balesetvédelmi okai is vannak annak, hogy burkolatainkat szegélyekkel, élvédő sínekkel látjuk el. Nem csak nem szép, ha a fal, vagy a lépcső éle le van törve, hanem balesetveszélyes is lehet.

Sok esetben, főleg a laminált padlónál, vagy padlószőnyeg házilagos lerakásánál, az otthoni barkácsoló nem fordít gondot a szegélyezésre. A szegélyek a legtöbb burkolattípusnál – legyen szó hideg, vagy meleg burkolatról – igen lényeges elemei az esztétikus és tartós burkolatoknak. Gondoljunk csak bele, hogy porszívózásnál a megfelelően elhelyezett szegélyek nélkül a festett falunkat piszkítanánk össze, és a lejárólapozott előszobában a koszos felmosóvízzel könnyen összekenhetnénk a falat. Mindezeken túl a kosz is jobban bejut az élzárás nélküli, nehezen takarítható helyekre.

shutterstock_473495803Hidegpadló esetében már számos gyártó áll a rendelkezésünkre előre gyártott szegéllyel. Alapanyag szerint több típusból is válogathatunk. Ha pedig nem szeretnénk külön vásárolni, akkor járólapból is lehet megfelelő méretű szegélylapot vágni. Ennek esztétikusságát azonban sokan vitatják.

Melegburkolatnál – így parketta, laminált padló vagy padlószőnyeg esetén is – gyári megoldásban érdemes gondolkozni. A padlószőnyegnél például egy előre gyártott műanyag profilsín rögzíthető a falra, ragasztócsík segítségével, bár az újHÁZ Centrum szakértői szerint jobb megoldás, ha előre kialakított furatokkal rögzítik a falra a sínt. Ebbe lehet a padlószőnyeg darabot behúzni, befogatni. Parkettánál, illetve a laminált padlónál is léteznek megfelelő profilok. Ezek rögzítése is lehetséges ragasztással (bár ez körülményes és nem annyira tartós), illetve dűbel és csavar segítségével. Utóbbi azért is jobb, mert egy esetleges szobafestés esetén nem kell szalag segítségével maszkolni, hanem egész egyszerűen lecsavarozhatjuk és eltávolíthatjuk a munka megkezdése előtt. Egyszerűbb megoldás, amikor nem közvetlenül a díszlécet rögzítjük, hanem csak a műanyag sarut. Erre kell felpattintani a lécet, így az felújításkor, festéskor könnyen eltávolítható. A műanyag saruk bizonyos típusai alkalmasak elektromos vezetékek rögzítésére is. A díszlécek általában MDF anyagból készülnek és egy kábel elrejtésére alkalmasak. Tartósság szempontjából a PVC-ből készült léc kevésbé érzékeny, és több kábel elrejtésére alkalmas kivitel is fellelhető belőle. A padlószegélyek felszerelése a falsarkokban szögre vágott szegélyekkel, szépen nehezebben vágható léceknél pedig sarokprofilokkal kerül kialakításra.

Több padlóburkolat típus határán a burkolatváltó profilt érdemes alkalmazni biztonságishutterstock_51753415 okokból. Így érhetjük el ugyanis, hogy az eltérő anyagú felületek határán (amely határon lehet 1-5 mm szintkülönbség is) a felület ne törjön, el illetve a lábunk ne akadjon el. Ezek lehetnek a burkolatba építettek sínek, és lehetnek ragasztottak lécek is. Készülhetnek műanyagból, eloxált alumíniumból, rézből, vagy egyéb kopásálló anyagokból, de előre gyártva méterszám vásárolhatók meg akár az Új-Ház Centrum üzleteiben is.

Nagyobb felületek esetén szerkezeti feszültségek elosztása végett érdemes dilatációs fugákat és feszültségmentesítő profilokat alkalmazni. Ezek a rugalmas kitöltések megakadályozzák a burkolat szerkezete alatt, és a felületen megjelenő szerkezeti repedések kialakulását, melynek okai elsősorban a hőtágulás, és a mechanikai hatásokból, terhelésből adódó finom mozgások.

Az élvédők sínek, lépcsők, falak, valamint csempék éleinek védelmére szolgálnak. Leggyakrabban műanyagból illetve alumíniumból készülnek. Ezeket utólag ragasztva is fel lehet helyezni, bár kétségtelen, hogy előre (lapozás, glettelés, stb. előtt) elhelyezett és a fal anyagában rögzített alumínium profil szebb és strapabíróbb.

shutterstock_37850020A fal felületének egységét, és adott esetben egyhangúságát sokan szeretik megtörni valamivel. Erre nagyszerű megoldást jelenthetnek a különböző mintázatú bordűrök. Használhatjuk 2 különböző tapéta, vagy éppen festés elválasztására is. Az esztétikai élményt is fokozhatjuk, ha egy megfelelő mintázattal ellátott és kívánt szélességű bordűrrel osztjuk meg a falat.  Anyaga lehet EPS (expandált polistyrol), de üvegszálas tapéta is. A bordűr egyszerűen felragasztható, szálban kapható, könnyű lap, léc.

Szegélyek, élvédők, dilatációs profilok és bordűrök olyan kiegészítők a burkolatkészítésben, melyek nem csak a szemet örvendeztetik meg, hanem segítenek a burkolatok kialakításában, a lakás használati értékét pedig növelik. Érdemes velük már a felújítási munkák előtt számolni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.