Felújítások, melyek télen is végezhetők

2017. február 22.

Ha él bennünk a barkácsszellem, a felújítás szüntelen vágya, a rossz idő sem tántoríthat el, hogy tegyünk valamit otthon, a ház körül, vagy a házon belül. A hőmérséklet felmelegedése azonban még édeskevés, ha nagyobb építési munkát szeretnénk elkezdeni a ház körül.

IMG_9970

De miért is mondjuk ezt? A talaj a hosszas fagyok után épp olvadóban van, oly sokáig volt hideg, hogy egész mélyen átfagyott. A fagyott, vagy épp frissen olvadó talaj pedig nem tekinthető kedvező alapnak akármilyen kültéri, talajszinten, vagy az alatt végzendő munkáról legyen is szó. A miért kérdésre az egyszerű választ a fizika adja meg: a víz fagyása, a jegesedés térfogat-növekedéssel jár, tudjuk ezt a fagyasztóban felejtett, szétrobbant üdítős palack nyomán is. Olvadáskor viszont a talajban összehúzódás tapasztalható. Amíg a folyamat, azaz az olvadás nem ment teljesen végbe, nem javasolt sem kerítésalap építése, sem járda, sem kocsibejáró és egyéb teherbíró szerkezetek építése sem, melyek a terhüket közvetlenül a talajnak adják át. Hiába stagnál a hőmérő higanyszála a betonozás alapfeltételének tekinthető +5° felett, erre érdemes figyelni.

shutterstock_322539023

Így hát olyan munkálatok felé terelődik a figyelem, melyeket egyrészt nem a talajszinten kell végezni, másrészt nem feltétlen nedves eljárással készülnek. Sokan már ilyenkor megbízást adnak például a szigetelőknek, akik elkezdhetik a homlokzati szigetelések előkészítő munkáit. Habár a homlokzati szigetelések esetén is alkalmaznak nedves ragasztókat, de ezek egyrészt a fűtött falra kerülnek felragasztásra, másrészt az e célra használt ragasztóhabarcs olyan magas műanyagtartalommal rendelkeznek, hogy ha hőmérséklet 5 fok felett van, nem jelenthet veszélyt ragasztás stabilitására nézve sem. Olyan előkészítő munkálatok jöhetnek ilyenkor még számításba, mint a lábazati szigetelések területének előkészítése, azaz a korábban a ház köré készített műtárgyak eltávolítása. Mint azt már korábbi szigeteléssel foglalkozó írásainkból megtudhatták, a szigetelés csak akkor igazán jó, ha teljesen körbecsomagoljuk a házat. Ez minden kis zugra igaz, így a lábazatoknál, ahol a talajszint alá kell ereszteni a hőszigetelő táblákat. De beszélhetünk az ablakok környékéről is, ahol gyakran kisebb bontási folyamatok előzik meg a fő munkafolyamatokat. Itt ugyanis ahhoz, hogy be tudjuk fordítani a szigetelőanyagot teljes vastagságában, ami ugye jobb ha minimum 6 cm, vagy annál több, előfordulhat, hogy ha nem akarjuk csökkenteni az ablaknyílás méretét, le kell vésni a nyílás kerületén a falat. Ne becsüljük alá, ez időigényes és nehézkes munka is egyben. De nem csak szigeteléssel kapcsolatos felújításokkal foglalkozhatunk így a tél végén.

shutterstock_132800363

Talán nincs is megfelelőbb időszak a szerelvények hibáinak feltárásához, javításához. Ezek esetenként olyan aprólékos munkákká válhatnak, melyek csak úgy isszák az időt. Gondoljunk csak a kilincsek, zárak javítására, cseréjére. Idővel, mint minden, ezek is elkopnak. Ha ilyen fába vágjuk a fejszénket, érdemes felkészülni arra, hogy bizonyos korábban népszerű gyártók termékei, vagy konkrét márkák már nem lesznek fellelhetőek a piacon. Ha csak kisebb problémával állunk szemben, mint a meglazult csavarok, kikopott kilincs-stiftek, ezeket könnyen és gyorsan orvosolhatjuk. Ellenben ha komolyabb kopásokkal, vagy funkcionális hibákkal nézünk szembe, érdemes a csere mellett döntenünk. Ilyen legyünk előrelátóak, érdemesebb a lakásban előforduló összes kilincsre, zárra kiterjesztenünk a cserét.

Ugyanígy fontolóra vehetjük csapjaink vizsgálatát is, mert a csöpögő csap gyorsan ürülő pénztárcához vezet. Az ember duplán dobja ki a pénzt az ablakon minden egyes csepp víz után. Derítsük ki, hogy az adott csaptelep javítható-e., hiszen sok modell csapbetétje, szelepje cserélhető. Ilyenkor pazarlás lenne a teljes garnitúrát a kukába dobni. Amennyiben nem javítható, nem kerülhetjük el a vásárlást, de előfordulhat, hogy a cseréhez már szakemberről is érdemes lesz gondoskodnunk, ugyanis nem minden háztartás rendelkezik az ehhez szükséges szerszámokkal.

shutterstock_532203400

Természetesen a fenti összeállítás csak amolyan rávilágító, és ötletadó jellegű, és nem jelenti azt, hogy ne lenne még más tennivaló a lakótérben. Fűtött terekben akár járólapoztathatunk, fugázhatunk. gipszkartonozhatunk, parkettáztathatunk is, és még sorolhatnánk, de ezekről bővebben talán egy későbbi cikkben ejtünk szót.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.