MODERN VIZESBLOKKOT A MELLÉKHELYISÉGEKBE!

2016. szeptember 8.

beépített bidéLakásunk megtervezése összetett feladat. Az emberek nagy része meghitt, nyugodt lakókörnyezetre vágyik, ezt szem előtt tartva vág is bele mindenki az otthontervezésbe. A tervezés során nagy sláger először a konyhára és a nappalira gondolni, de a modern életterekhez korszerű fürdő- és mellékhelyiség is dukál. A minőségérzetet elsősorban a felszerelés, a szaniterek fajtája határozza meg. Nem csak az anyagiak, hanem a kialakítás technikai szempontjai miatt is érdemes időben meghatározni az irányt, amikor vizesblokkot tervezünk. A bőséges választék miatt nehéz az eligazodás, de mi most segítünk ebben.

perem nélküli öblítés 1A fürdőszobában számtalan kellékre van szükségünk. Mosdókagyló, kád, zuhanytálca, WC, bidé és még több kiegészítő, melyeket egymáshoz illeszkedően elég nehéz összeválogatni. Ahhoz, hogy szép egységet képezzen, könnyebbséget jelenthet, ha egy gyártó azonos típuscsaládba tartozó elemeiből választunk. Ennek előnye az egységes megjelenés, de ez sajnos nem minden esetben valósítható meg, mert lehetséges, hogy az adott termékcsalád valamely tagja technikailag nem passzol a fürdőnkhöz. Főleg felújításoknál kell arra figyelni, hogy a lecserélni kívánt vizesblokk milyen szerelési tulajdonságokkal rendelkezett. A vízbekötés felállásain és a szennyvíz kivezetésein ritkán változtat az ember egy felújítás során. Így érdemes időben megismerkednünk a vizesblokkokat, WC-ket érintő kifejezésekkel is.

perem nélküli öblítés 2A WC kiválasztásánál a helyiség méretei nagyon fontosak. Nemcsak amiatt, hogy jól elférjünk, hanem a szerelt falas WC-knél nagyobb beépítési mélységre lehet szükségünk. Ezen felül lényeges, hogy a WC fogadóhelye hátsó vagy alsó kifolyású csészét követel meg. A leggyakoribb a hátsó kifolyású WC, ebből a választék is nagyobb. Előfordul, hogy a kiszemelt modellből épp a számunkra nem megfelelő áll rendelkezésre. Ilyenkor átalakító csőidomot alkalmazhatunk, de ezt jó szívvel senkinek nem tudom ajánlani, ugyanis nem esztétikus, és a funkcóját tekintve is adódhatnak vele problámák.

shutterstock_73318669A WC-csésze öblítési módjai közt is akadnak különbségek. Két verzió létezik: lapos és mély öblítésű. A dolog lényege abban rejlik, hogy mindkét verzió rendelkezik egy bűzelzáró funkcióval, azaz a lefolyónyílásban folyamatosan víz áll. Úgy különböztethetjük meg őket egymástól, hogy míg a mélyöblítésű egy tölcsérhez hasonlítható, addig a lapos öblítésűnek van egy kis vízszintes fogadófelülete, így megakadályozza a visszacsobbanást. A magyar piacot a második verzió uralja, de a nyugati gyártóknak szélesebb a mélyöblítéses WC-csésze kínálata.

A következő évek slágere várhatóan a perem nélküli WC-csészék térhódítása lesz, mivel egyre több gyártó kínál ilyen higiénikusabbnak nevezett csészéket. A perem ugyanis körülményesebb takarítást eredményez. A perem nélküli WC-nek nincsenek ilyen baktériumtenyészetre alkalmas zugjai.

Szerelés szempontjából nem mindegy, hogy talpon álló, vagy falra szerelt verziót választunk. A legegyszerűbb modellek általában a talajra vannak rögzítve, míg az extrább kivitelek a falra. Utóbbit személy szerint praktikusabbnak tartom, mert ennél a változatnál könnyebben tarthatjuk tisztán a padlót. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a fali WC-k legtöbbször kiegészítő szerelvényekkel tartóállványzatra szerelhetőek fel, melyek költségei a fajansz árát is meghaladhatják.

shutterstock_437313526A WC öblítésére is változatos lehetőségek vannak. Nagyon elterjedt az öblítőtartályos megoldás. A tartály lehet felső, fejmagasság feletti konzolra szerelt, WC-n ülő – amit monoblokknak nevezünk – de lehet rejtett is, mely vagy belesimul a fal síkjába, vagy pedig plasztikusan, csempével burkolva jelenik meg. A tartályok előnye az, hogy gyorsan, nagyobb mennyiségű vizet biztosítanak, mely elengedhetetlen a megfelelő öblítéshez. Sokan nem szívlelik a tartályos megoldást, nekik különböző szelepek és csapok állnak rendelkezésre, de fontos megjegyeznem, hogy ezeket csak olyan helyre érdemes felszerelni, ahol megfelelő víznyomás van az öblítéshez. Ellenkező esetben sok bosszúságunk lehet a folyamatosan elduguló WC-vel.  

Tartály választásakor részesítsük előnyben a kétfokozatú öblítési lehetőséggel rendelkezőket, ahol különböző vízmennyiség tartozik a „kis” és „nagy” dolgainkhoz. Ennek alternatívája lehet olyan öblítőgombos megoldás, ahol csak egy opció van, de a lehúzás mértéke szabályozható, megszakítható. Fontos, hogy a víz drága kincs a bolygónak (a pénztárcánknak is), tehát a vízmegtakarítást érdemes szem előtt tartani.

Nem is hinnénk, de a kellemes összbenyomást nagyban befolyásolja a WC-ülőke minősége is. Számos kivitel kapható, melyek közül lehet egyszerű, színes, de akár mintázattal ellátott is. A lényeg inkább az összbenyomás, amit a stabilitás, a súly és a felület határoz meg. Alapanyag szempontjából a legelterjedtebb a műanyag, de akár fából készülhet, mely tetszetős, kényelmes, de fontos, hogy ellenálló bevonattal rendelkezzen, különben takarítása körülményes. A vékony, könnyű ülőkék nem keltenek minőségi benyomást, míg a nehezek könnyen lecsapódnak. Épp ezért a jobb ülőkék már csillapított zsanérral is elérhetőek, melyek ugyancsak hozzájárulnak a komforthoz. Meglepő, de a gépészet kezd leszivárogni az ülőkék szintjére is, ugyanis már beépített intim-zuhannyal ellátott bidé pótló WC-deszkák is elérhetőek. Sőt, a technika nem áll meg itt, már szagelszívásra képes ülőkék is elérhetőek. Ezek tulajdonképpen már olyan WC-csészék részei, melyek az egészségügyi WC-k kategóriájába tartoznak. Beépített langyosvíz kivezetéssel vannak ellátva, a higiénikus tisztálkodás jegyében.

A megfelelő WC kiválasztása nem egyszerű feladat. Több gyártó számtalan gyártmánnyal próbálja kielégíteni igényeinket. Azon kívül, hogy milyen színű, mekkora és milyen fazonnal rendelkezik, számos egyéb dologra kell koncentrálnunk, ha a fürdőnkhöz és ízlésünkhöz legmegfelelőbbet szeretnénk kiválasztani.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.