Forradalom a fürdőszobában

2016. augusztus 17.

Míg nagyszüleink születésekor még a fürdőszoba megléte sem volt magától értetődő egy átlagos családi házban, addig mára ez alapelvárás egy komfortos lakással szemben. A fürdőszoba a rendszeres használat, igénybevétel miatt átlag 10 év után felújításra is szorul, ilyenkor a felújító szembesül a fürdőszobai berendezések széles választékával, melynek bősége zavarba ejtheti a vállalkozó kedvű tulajdonost. Cikkünk segít eligazodni a modern fürdőszobai berendezések közt.

shutterstock_72476062Kezdjük a lapburkolatokkal. Manapság a mázas kerámiák és greslapok széles választéka áll a fürdőszobát felújítók rendelkezésére. Míg korábban a kisebb lapok voltak divatosak 30×30-as méretig, addig manapság a nagyobb lapok vezetik a trendeket. Nagyon népszerűek a 30×60-as lapok, melyek eltolt lapmintával rakva érdekes felületet alkotnak, de népszerűek a 60×60 cm-es lapok is. Ezek lerakásához előfordulhat, hogy a gyártó specilális ragasztót követel meg. Továbbá érdemes még tudni, hogy a manapság ismét divatos, szűk fugával történő lerakást padló vagy falfűtésű felületre a szakemberek nem ajánlják, ugyanis ezen lapok hőtágulása tetemesebb, mint a kisebb lapoké. Az igényes fürdőszoba burkolási stratégiái közé tartozik, hogy kis terekbe nem a legnagyobb lapburkolatot választjuk. A lapkiosztásnál figyelembe vesszük a csaptelepek, szaniterek helyét úgy, hogy azok lehetőleg lapközépben, vagy fugaközben találkozzanak a csapokkal, mosdókagyló középvonalával, konnektorokkal stb. Hosszúkás tereknél a hosszúkás lapokkal a terem irányultságának megfelelően lapoztassunk, a „keresztbe lapozás” nem ajánlott. Nem érdemes a lapozási munkákat alábecsülnünk, mert a hibásan lerakott burkolat éveken át szúrja majd az elégedetlen gazda szemét. A tervezést nyugodtan bízzuk az építészre.

shutterstock_130510526Az utóbbi időben a fürdőszoba berendezései is nagy változatosságot mutatnak. Elég, ha csak a különleges mosdókagyló-kínálatra gondolunk. Míg korábban legtöbbször a falra szerelték a kerámia mosdókagylókat, addig napjainkra egyre népszerűbé váltak a mosdószekrénybe süllyesztett változatok. Napjaink legdivatosabb darabjai nem is kerülnek besüllyesztésre, hanem egyszerűen a fürdőszobaszekrényen ülnek. Természetesen minél különlegesebb egy mosdókialakítás, annál összetettebb a jól záródó lefolyó kialakítása is. Manapság már nemcsak kerámia mosdókagylók érhetőek el, hanem akryl, üveg, vagy akár hőre jól formázható corian anyagból is készülhetnek. Egy biztos: minél különlegesebb a mosdókagyló kialakítása, annál bonyolultabb csapra lehet hozzá szükségünk.

A csaptelepek kínálata is hihetetlen módon kiszélesedett az utóbbi időben. Míg korábban túlnyomórészt hazánkban készült csaptelepeket vásárolt mindenki, addig mára elérhetővé váltak nagy neves nemzetközi gyártók formatervezett csaptelepei is, de ugyanúgy bőséges a kínálat a kínai olcsó csaptelepekből is. Az árak 3-4000 forinttól az átlagos jobb minőségű, márkás csaptelepek
25-30 000 forintos árain át a csillagos égig vezetnek.

shutterstock_406267711Így van ez a zuhanytálcákkal, zuhanyfülkékkel is. Egyre divatosabbak a falazott fülkék, és a padlósíkba fektetett zuhanytálcák. Fontos figyelembe venni, hogy ha nem tervezünk zuhanyfülkét, és maradnánk a zuhanyfüggönyös megoldásnál, akkor érdemes inkább lemondanunk a modern külsőről, és a magasabb falú, klasszikusabb kivitelnél maradni. A függönynek ugyanis jó, ha a zuhanytálca oldalfalára fel tud tapadni, mert a sík tálcáknál egy erősebb vízsugárral kilendíthetjük a függönyt a tálcából. Ha esetleg falazott zuhanyzónkra magunk csináltatnánk üvegajtót, akkor mindenképpen csak biztonsági üvegben gondolkodjunk.

Kádak választásánál már kisebb formai és kialakítási szórásból vagyunk kénytelenek választani. Míg a kilencvenes évek elején-végén a sarokkádak örvendtek nagy népszerűségnek, addig mára inkább a hagyományosabb kádforma került ismét a figyelem középpontjába. A leginkább különleges megoldások közé tartoznak a kőporcelánból készült, önállóan álló, tehát nem körbefalazott kádak. A hagyományosabb körbefalazott kádak közti különbség inkább a kád alapanya jelenti, ami lehet lemez (a legolcsóbb), vagy lehet akryl, de lehet hagyományos öntöttvas is. Az utóbbi nagy előnye, hogy belépéskor nem hajlamos „huppogásra”. Az ilyen belépéskor keletkező kellemetlen effektusok elkerülésére találták ki a hungarocellből készült tartóformát, ami tulajdonképpen a kád negatívja, ebbe ültetik bele magát a műanyag kádat. Ilyen tartótálcás megoldás létezik akryl zuhanytálcák részére is. Praktikus alkalmazni őket, ugyanis a huppogó műanyag zuhanytálca és kád használata oda vezethet, hogy a folyton mozgó műanyag elrepedhet.

Mint azt láthatjuk, a „fürdőszobában forradalom” zajlik, mely nem áll meg a sík, vonalra vezetett elfolyós zuhanytálcáknál, a multimédiás, zenelejátszós, masszírozós zuhanykabinoknál, de ezekről talán majd egy későbbi cikkben olvashatnak majd.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.