Beépített szépségek – konyhagépek

2016. július 27.

Amikor az ember felújításon töri a fejét, nem érdemes kizárólag lakberendezési megoldásokban gondolkodnia, ahogyan önmagában a ház szerkezetét érintő változtatások sem célravezetők. A teljes körű felújítás persze magasabb költségeket jelent, de ha előretervezünk, kordában tarthatjuk a kiadásainkat, ráadásul a végeredmény is minket igazol majd.

shutterstock_288136622

Mielőtt nekilátunk a tervezésnek, célszerű alaposan körülnézni a piacon, hiszen pozitív meglepetések érhetek minket. Azok a berendezések, szolgáltatások, melyek néhány éve még a luxuskategóriába tartoztak, mára mindannyiunk számára elérhetővé váltak. A fenti megállapítás a konyhai gépek esetén különösen igaz.

Korábban a mosogatógép igazi ritkaságnak számított a magyar háztartásokban, szerencsére ma már egyre több háziasszony megengedheti magának. Utólagos beépítése azonban igen komoly kihívások elé állítja még a legtapasztaltabb mesterembereket is. A mosogatógépnek ugyanis saját földelt aljzatra, saját víz- és szennyvízcsatlakozásra van szüksége, márpedig ezek az aljzatok a magyar konyhák többségében nem állnak rendelkezésre.

Amennyiben elég nagy, minimum kétedényes mosogatóval rendelkezünk, érdemes megfontolnunk, hogy a mosogató alá építsük be mosogatógépünket. Ezzel a megoldással megúszhatjuk, hogy külön felállásokat kelljen létesíteni. Ha a mosogató szennyvízkivezetése elég mélyen fut, rábízhatjuk a gép vízelvezetését a gravitációra is. Ebben az esetben nincs más dolgunk, mint néhány elosztó segítségével rácsatlakozni a mosogató vízbekötésére és szennyvízelvezetésére. A mosogatógép magassága miatt szinte biztos, hogy mosogatótálcát kell cserélnünk a beépítéshez, de a mosogatógép használata mellett aligha lesz szükségünk a második mosogatóedényre. Összességében még így is jobban járunk, mintha teljesen új munkapultot kellene kialakítanunk.

shutterstock_75138307

Amennyiben a fenti beépítési lehetőség nemjöhet számításba, el kell döntenünk, hogy a konyhaszekrény melyik részén kapjon helyet a mosogatógép. A bútorsarok már csak azért sem praktikus, mert a gép lenyíló ajtaja esetenként akadályozhatja a szabad hozzáférést a konyhában. Egy ilyen beépítés során mindenképpen hozzá kell nyúlnunk a konyhapulthoz, hiszen csak így fedhetjük le új szerzeményünket. Érdemes új munkalapban gondolkodnunk, hiszen arra meglehetősen kicsi az esély, hogy a meglévővel egyező színűt, mintájút találunk. A legszebb, ha a bútorfront és a fogantyú is megegyezik a szekrényen alkalmazottal.

Természetesen az átalakításhoz a konyhaszekrényünket is meg kell bontanunk, ahogyan a közműfelállások kiépítése is nehézségeket okozhat. Ilyenkor jön jól, ha megőriztük otthonunk vázlatos épületgépészeti tervét, hiszen a padlóban és a falakban húzódó vezetékek elkerülésével felesleges bontástól kímélhetjük meg magunkat. Fontoljuk meg a fenti érveket, és igazítsuk a technikai bővítést az új konyhabútor beépítéséhez!

Akárhogy is döntünk, érdemes szem előtt tartanunk, hogy a mosogatógépek kiterjedése attól függ, hány terítékes verziót választunk. Eszerint 40-60 centis szélességgel, 50-55 centis mélységgel és 70-80 centis magassággal kell kalkulálnunk. A beépíthető mosogatógépek ugyan drágábbak, és a beszerelés költségei is magasabbak, az esztétika oltárán azonban néha érdemes áldozatokat hoznunk.

A konyhabútorba épített mosógép a nyugati országokból indult el világhódító útjára. Az egyre kedveltebb megoldás alkalmazása kizárólag elöltöltős modellek és előre kialakított szekrényrész esetén lehetséges. Az ajtónyílást egy a géptől független szekrényajtóval könnyedén eltakarhatjuk, a vezetékek bekötésére azonban – a mosogatógépekhez hasonlóan – ugyanúgy szükségünk lesz.

A hűtőszekrény integrálása különösen bonyolult feladat, hiszen a hűtő hőleadó radiátorának szellőzését mindenképpen biztosítani kell a munkapadba vágott szellőzővel. Ez akkor működik a leghatékonyabban, ha a szekrény lábazatánál is kialakítunk egy szellőzőnyílást, így a levegő szabad áramlását semmi sem akadályozza. Az ajtó és a szekrényajtó együttes működését vezetősínnel lehet megoldani, de ügyelni kell rá, hogy a szekrényfront takarásában is jól záródjon a hűtő.

 

shutterstock_262913201Manapság egyre divatosabb a sütőt és a főzőlapot külön, önálló egységként beépíteni. Ez egyrészt függetleníti egymástól a két munkafolyamatot, másrészt lehetőséget ad arra, hogy a hagyományos készülékekkel szemben például villanysütő-földgáz kombinációt alkalmazzunk. Ebben az esetben a sütőt nem feltétlenül kell alacsonyra építenünk, lehet akár mellmagasságban is, így könnyebben, biztonságosabban vehetjük ki az elkészült ételeket.

Mivel egyre több konyhai eszközt használunk, a lehetőségekhez mérten célszerű néhány konyhai gépet a konyhabútorba rejtenünk. Ezzel nemcsak egységes formavilágot és letisztult, modern stílust kölcsönözhetünk konyhánknak, de sütés-főzés közben mi is könnyebben süröghetünk-foroghatunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.