Betonadalékszerek

2016. április 19.

shutterstock_153590006Többször is foglalkoztunk már a betonozás témakörével a blog hasábjain, de azokról a speciális esetekről még eddig nem esett szó, amikor a beton saját tulajdonságainak javítása céljából a betonhoz adalékok hozzáadására kerül sor. De milyen helyzetekben lehet szükség ezekre az adalékokra, és miből is állnak ezek?

A betonadalékanyagok folyadék vagy por formájában érhetőek el, és a beton tulajdonságait jelentősen képesek befolyásolni. Sajnos azáltal, hogy az egyik tulajdonságon javítunk, lehet, hogy egy másik tulajdonságát lerontjuk, tehát a mellékhatásokkal is számolnunk kell. Annak ellenére komoly hatást fejtenek ki, hogy nem kell őket nagy mennyiségben felhasználni. Egy módosított tulajdonságú beton cementhányadának csak 5-6 százaléka kell legyen a hozzáadott adalékszer, és ekkor már elérhető a kívánt hatás. Feszített betonszerkezeteknél azonban a betonacél védelme érdekében ez az arány nem lehet nagyobb 2 százaléknál.

A betontechnológiában felhasznált adalékszerek a következők:

 • Folyósító, képlékenyítő szerek, melyek felhasználása az ipari mértékű betonozásokhoz használt betonpumpa működésének megkönnyítésére szolgálnak. A betonpumpa lehetővé teszi a betonkeverőkocsiból való lehető leggyorsabb bedolgozását, és akár nagy magasságokba, vagy eldugott helyekre is eljuttatható vele a beton.
  shutterstock_15236317A képlékeny, folyós beton előnye, hogy kevésbé kell tömöríteni, mert az könnyebben kitölti a kisebb üregeket is, a beton vasszerkezetének teljes védelme is biztosítottabb. A folyósító szerek hatása a képlékenyítő szerekéhez képest két-háromszoros is lehet. A folyósító szereket gyakran a vízösszetevő csökkentése céljából is alkalmazzák. Hatóanyag szempontjából léteznek lignin-szulfonát bázisúak (1930 óta). A lignin természetes anyag, az itt említett lignin-szulfonát ennek a modifikált verziója. Vízcsökkentő hatása 5-10 százalék. Léteznek glükóz bázisú szerek (1940 óta), de ez nem igazán népszerű.

 • Kötés késleltető szereket alkalmaznak, ha komolyabb technológiai szünetet kell tartani a betonozásban. A késleltető segítségével elérhető, hogy a technológiai szünet után folytatott betonozás a szerkezeti kialakítást ne befolyásolja, a szünet előtti és az utáni bedolgozott beton közt ugyanolyan kötés alakulhasson ki, mint a technológiai szünetmentes helyeken.
 • Kötésgyorsító szerek azok, melyek a beton folyékony konzisztenciájú és a szilárdult állapot közti időt hivatottak csökkenteni. Sajnos előfordulhat, hogy a szer csökkenti a beton végszilárdságát. Romolhat a beton bedolgozhatósági tulajdonsága is. Sajnos a fagyveszély kiküszöbölésére sem igazán alkalmas, mert a nagy hőingadozás hatására a beton megrepedezhet. Lőtt technológiához és tömítő betonozáshoz alkalmazható nagyobb sikerrel.
 • Szilárdulásgyorsító szerek azok, amelyek a beton kezdeti kötését képesek módosítani. A teljes kötési idejét nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja. Előnyös, ha gyorsan szeretnénk kizsaluzni a szerkezetet, vagy téli betonozáskor vehetjük hasznát, amikor a kezdeti kötés kialakulása elsődleges szempont a fagyveszély miatt.
 • Légbuborékképző szerek, melyek civil építkezésekkor nem igazán fordulnak elő – a légbuborékos beton jobb ellenállóságot mutat a fagyhatással szemben.
 • A tömítő, vízzáróságfokozó adalékszerek csökkentik a beton vízfelvevő képességét. Ezek általában szilikáttartalmú anyagok. Az ilyen adalék csak kimondottan vízzáró betonozáshoz előkészített alapanyaggal működik jól együtt, és komolyabb mértékben növelheti a beton kötési zsugorodási hajlamát. Elsősorban mélyépítésben használatos.
 • Stabilizáló adalékszereket vízkiváltás esetén, és víz alatti betonozáshoz, öntömörödő beton és lőtt betonozás esetén használnak. Összetevői általában polimerek, a betont ragadóssá tehetik.
 • Lőtt betonhoz alkalmazható szerek olyan betonozási technológiához, mint régi betonfelületek felületi stabilizálása, és betonozás nehezen hozzáférhető helyeken. Úgy kell elképzelni, hogy a felületre nagy nyomással spriccelnek betont, ami ott megtapad, és gyorsan köt. Ennek megfelelően az adalékanyag részben kötésgyorsítót, konzisztenciaszabályozó szereket és tapadást javító szereket tartalmaznak. Az adalékszereket a lövés előtt közvetlen, vagy a lövés közben adagolják.
 • Vízzáróságot fokozó szerek, melyek segítségével a vízszigetelés is elhagyható, például pinceszerkezeteknél.

shutterstock_152735828Mint látható, betonozni manapság már szinte a legváltozatosabb körülmények közt is lehetséges, feltéve, hogy a megfelelő szereket alkalmazzuk a feladat elvégzéséhez. Ha ilyen különleges körülmények adódnának a mi építkezésünkkor is, az a legbiztosabb, ha kikérjük egy betontechnológus véleményét is. Minőségi betonozást kívánok!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.