Fürdőfelújítás

2016. április 6.

shutterstock_275594438Mint a legtöbb esetben, ennél a munkafolyamatnál is a tervezéssel érdemes kezdeni. Sokan esnek abba a hibába, hogy elkezdik a felújítást és még a koncepció nemhogy teljesen, de részben sincsen meg. Ez pedig sok kellemetlenséggel, bosszúsággal, pénzkidobással jár, rosszabb esetben pedig nem megfelelő, átgondolatlan végeredményt kapunk. Mindenképpen érdemes előre megtervezni, hogy körülbelül mennyi pénzünk van a felújításra. Rengeteg szép és drága kelléket tudunk megvásárolni, ami adott esetben fölösleges és aránytalanul sok pénzt áldozhatunk rá. Ezért kérjünk több árajánlatot, és döntsük el a stílust is. Nem szép az, ha különböző (önmagában akár szép) stílusjeggyel rendelkező terméket választunk.

A pénzen kívül fontos, hogy az adott teret jól használjuk ki, és legyen hely kényelmesen mindenre. Sokaknál probléma a kis hely. Ezért azon is érdemes gondolkodnunk, hogy mennyire szükséges a fürdőkád, ha igen, milyen legyen a formája, mekkora legyen a mérete.

shutterstock_290700101A mosógép sok helyet foglalhat. Dönthetünk úgy, hogy ez az eszköz átkerüljön a konyhába, ha találunk neki megfelelő helyet, és vállaljuk az ehhez szükséges átalakítást. A mosógép, szárítógép cseréjénél is elgondolkodhatunk, hogy egybeépített mosó- és szárítógépet vásárolunk. Ennél a megoldásnál azonban számoljunk azzal, főleg ha ritkábban mosunk, vagy nagy a család, hogy a kombinált eszköz használatával ugyanazon gépben egymás után megy le a mosás és a szárítás programja. Külön eszköz használatánál azalatt az idő alatt is lehet mosni, amíg a szárító dolgozik. Amíg megy a mosás és a másik gépben a szárítás, a kész ruhákat tudjuk eltenni, vagy vasalni.

shutterstock_301124291Számoljunk azzal, hogy a különböző eszközök, kellékek között legyen elég hely, hogy kényelmesen tudjuk azokat használni. Amennyiben új kellékeket akarunk vásárolni vagy áthelyezni a helységen belül, számoljunk azzal, hogy a meglévő vízvezetéket (akár hideg-melegvíz), valamint a szennyvízcsöveket át kell építeni. Ezt elkerülendő, az új eszközök vásárlásánál figyeljünk azok paramétereire. De a szaniterek cseréjénél is több tényezőre leszünk kénytelenek odafigyelni. WC-kagylók esetén nem mindegy többek között az sem, hogy a WC-csésze alsó vagy hátsó kifolyású.

shutterstock_28645750A burkolat is fontos szempont. Érdemes megvizsgálni, hogy a felülete nem sérült, jól fekszik fel a falra, nem töredezik vagy esik le. Amennyiben esztétikailag megfelelő és számunka is elfogadható, akár maradhat is. Rossz állapotú burkolatot érdemes eltávolítani, de számoljunk azzal, hogy ez igen nagy munkával, porral, piszokkal jár, és nem is olcsó. A munka során keletkező törmeléket el is kell szállítanunk, ügyelve arra, hogy megfelelően, az előírások szerint, környezetbarát módon tegyük azt és ne pakoljuk ki egy elhagyott helyre. Ez nem csak nem illő, de tilos is! Sokan választják ezért azt, hogy a megfelelő állagú burkolatot nem szedik le, hanem ha a felület engedi, ráburkolnak. A megfelelően előkészített felületen a helyesen megválasztott anyagokkal és szakemberrel szintén tartós, esztétikus eredményt kapunk, ám számoljunk a szintemelkedésre: az ajtót adott esetben át kell alakítanunk, hogy ki tudjuk nyitni.

Amennyiben nincs padlóösszefolyó, ezen is érdemes elgondolkodnunk, mert a kifolyó víz így a megfelelő helyre, a csatornába vezethető, és nem keres magának réseket, vagy a fűtéshálózat csövei mellett utat. Egyszerűbb a takarítás is.

A mosógép használt víz kivezetésének helyére is gondoljunk, mert esztétikusabb és megfelelőbb használatot eredmény, ha erre a célra alakítunk ki egy lefolyó nyílást. Nem szerencsés a mosdókagylóba, kádba, WC-be vezetni. Ügyeljünk arra is, hogy ezen lefolyók tisztítása is megoldott legyen dugulás esetén. Sokan esnek abba a hibába, hogy a mosógép szennyvízét a kádba engedik, és a kádba nem építenek nyílást a dugulás elhárítására. Ennélfogva a mosógépből kifolyó szennyeződés eldugíthatja a kádat, amit ily módon elég bajos kitisztítani. Ezen felül nem túl higiénikus.

Rengeteg gyártó számos terméke nyerheti el tetszésünket, ám mindenképpen érdemes a használhatóságot a forma elé helyezni. Sok dizájnmosdókagyló és egyéb kiegészítő van, aminek a használata kényelmetlen. A mosdókagyló és a csaptelepek leggyakoribb hibája az, hogy tisztálkodáskor nem férünk hozzájuk megfelelően. Ezen felül a helyigényük lehet túlzóan nagy.

Számoljunk a tisztálkodási kellékek megfelelő helyével is. Nem szép látvány, ha minden szem előtt van. Praktikus és helytakarékos lehet, ha a fűtőtestet olyanra cseréljük, amin a törölközőket is lehet szárítani.

Mindenképpen vegyük figyelembe a fenti tanácsokat. Ezen felül rajzoljuk le az alaprajzot és mindent mérjünk is le, így a szakboltban az eladó hasznos tanácsaival együtt nagyobb valószínűséggel választhatunk a számunkra megfelelő termékekből. A vásárlás előtt azonban mindenképpen konzultáljunk a munkát elvégző szakemberrel is, hogy a megálmodott átalakítás milyen többletköltségekkel járhat. Szerencsésebb olyan vállalkozóra, generálkivitelezőre bízni a feladatot, aki az egész munkafolyamatot levezényli, és a teljes munkafolyamatért felelősséget vállal. Ennek előnye továbbá, hogy a megfelelő munkafázisokat is ő szervezi össze és nem nekünk kell ezzel megküzdenünk. Hozza a festőt, a vízvezetékszerelőt, a burkolót, stb., és jobb esetben még a sitt elszállításában is fog tudni segíteni nekünk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.