A KONYHAFELÚJÍTÁS SARKALATOS PONTJAI

2016. március 23.

shutterstock_71671525A lakásfelújítás időnként elkerülhetetlen. Ennek része a konyhafelújítás is. Oka leggyakrabban az, hogy a régit már leamortizáltuk, vagy az, hogy használt ingatlant vásároltunk és nem a mi igényeinknek, elképzelésünknek megfelelő a tér. Az is előfordulhat, hogy eladásra szánjuk saját ingatlanunkat. Egyre gyakoribb ok az is, hogy egyszerűen megunjuk a régit, így nem praktikai, hanem szépészeti alapja van annak, hogy felújítjuk, átépítjük konyhánkat. Erősen javasolt azonban nem az aktuális divatot követni, hanem a saját ízlésünkre szabott dizájnt alkalmazni, hiszen nem a rokonok/barátok fognak benne élni. Lényeges az is, hogy a következő stílusirányzatnál ne kelljen kapásból cserélni mindent, ne legyen rövid időn belül divatjamúlt. Ez nemcsak drága, fölösleges, kidobott munka, de abszolút nem környezetbarát hozzáállás.

A konyhafelújítást, mint minden mást, jól tervezzünk meg. Ne döntsünk hirtelen semmiben. Így sem színben, sem bútorban, sem pedig háztartási gépekben. Ez azért is fontos, mert a konyha a legtöbb esetben az a hely, ahova (a leggyakrabban helyhiány miatt) megrendelésre, méretre gyártatunk bútort, így nem mindegy az sem, hogy az adott eszközök be lesznek építve vagy sem. A sok eszköz, sokféle funkció összehangolása miatt a méretek nagyon fontosak. Szerencsére számos, ingyenes program, online felület (többnyire gyártók által üzemeltetett) siet a segítségünkre, hogy már számítógépen, látványtervvel együtt tudjuk megtervezni álmaink konyháját. Az ilyen gyártói oldalaknak, programoknak az előnye az is, hogy a gyártó által készített termékek a megfelelő paraméterrel és kompatibilitással vannak a programba betöltve, így ha egész rendszerben gondolkodunk, nagy segítség lehet.

shutterstock_97022630Lényeges, hogy abban az esetben, ha nem mi magunk vagyunk a szakemberek, akkor a leendő mesterrel konzultáljunk először. Gondolatban nézzük meg, mit és hogy szeretnénk, milyen elképzeléseink vannak. Állítsunk össze egy listát az elvárásainkról fontossági sorrendben. Mi a legfontosabb? Nagyobb tárolót szeretnénk, több helyet a főzésre, stb. Ennek lényege, hogy a szakember tisztán lássa, mi az, amiből nem szívesen engednénk, és miben vagyunk rugalmasabbak. Nagy segítség az, ha álmaink konyhájáról (ha nem az egészet mi álmodjuk meg, hanem részben vagy egészben máshol láttuk) készítünk fényképet, vagy az adott katalógust a szakembernek is megmutatjuk. Ezekből az információkból egyértelműen látja, mit szeretnénk, és sok számára fontos információt is a birtokába jut. Ezen felül egyéb javaslatokat tud tenni, és azt a fényképen vagy a katalógus tervein keresztül egyszerűbben tudja számunkra elmagyarázni. Ezt követően érdemes a részterületek mestereit kihívni. Mivel ebben az esetben a villanyszerelő, gázos, vagy a vízvezeték-szerelő nem feltétlenül tud nekünk segíteni azon kívül, hogy a kívánt kiállásokat szakszerűen elkészíti, mindenképpen először az asztalossal kell konzultálni. Vele átbeszélve lehet kitalálni (az ő gyakorlatára is támaszkodva), a legmegfelelőbb megoldást. Ezt követően már lehet számolni azzal, hogy mi hova fog kerülni, és ennek megfelelően lehet a munkát a fentebb említett szerelőkkel elvégeztetni. Így már a megfelelő ütemben jöhetnek a szakemberek végezni az átépítést.

Nagyon fontos, hogy csak szakember végezze a gépészeti bekötéseket, átépítéseket, így a gáz-, villany- és vízvezeték-szereléseket is.

shutterstock_254969467Számoljunk a megfelelő megvilágítás helyével, illetve elektromos kiállással, konnektorokkal is. Egyszerűbb ezeket a bútorba beépíteni. Fontos, hogy a megvilágítás ne csak az esztétikát, hanem a funkcionalitást is szolgálja, mert sokkal élvezhetőbb a konyhai tevékenység ellátása megfelelő megvilágításban. Ajánlatos, hogy az alap mennyezetvilágítás mellett a tényleges munkavégzés fölött is legyen megvilágítás. Ennek oka, hogy a felső konyhaszekrény, valamint a konyhai teendőit végző családtagunk is árnyékol és így nem fog megfelelően látni. Ezek a kiegészítő lámpák sokfélék lehetnek, így akár LED is. Tanácsos a megvilágítást több körre bontani, hogy fölöslegesen, ahol munkát nem végzünk, ne fogyasszon elektromos áramot. A mosogató és a pult fölé mindenképpen kerüljön megfelelő megvilágítás. A tűzhely fölött sem árt, ha van lámpa, sőt! Bár ebben az esetben számoljunk azzal, hogy a legtöbb szagelszívóban van előre beépítve világítótest. A konnektorok darabszáma szintén fontos. Gondoljuk át, hogy a rendszeresen használt elektromos készülékeken túl még hány készüléket szeretnénk használni. Az ételek készítésekor, szennyezett kézzel nem feltétlenül praktikus folyamatosan minden gépet, amit használni szeretnénk (és akár egy főzésen belül többször is), ki- és behúzogatni. Érdemes ezzel is számolnunk, valamint azzal, hogy könnyen elérhetőek legyenek ezek a csatlakozók. Számos praktika van arra, ha nem szeretnénk egy halom dugalj aljzatot látni. Léteznek kihúzható, takarható, stb. elosztók is.

Konyhabútornál érdemes elgondolkodni azon, ha kevés pénzből gazdálkodunk, hogy érdemes-e a meglévőt teljesen kicserélni. Sok esetben jó a meglévő bútor szerkezete és polcai. Ezért lehet, hogy elég csak a homlokzatot dizájnos elemekre cserélni, így rögtön új hatást érhetünk el. Abban az esetben, ha pénz szűkében vagyunk, lehetséges a felújításon elgondolkodni. Itt elsősorban a festésre illetve a bútorfóliázásra gondolok, melyhez már korábbi cikkeinkben nyújtottunk segítséget, ezért érdemes azokat is átolvasni. (http://ujhazcentrum.hu/blog/barkacs-267/butorfoliazas-butortapetazas ; http://ujhazcentrum.hu/blog/burkolas-285/moshato-belso-falfestekek-kulonleges-falfestekek )

Minden felújítás esetén, ha rászántuk magunkat, szükséges egy tisztasági festést csinálnunk. Ez igen fontos és hasznos, nemcsak a látvány szempontjából. A falhibákat is festés előtt mindenképpen érdemes kijavítanunk. A festés színét is jól meg kell gondolnunk, de mindenképpen derűs és világos színt válasszunk. A konyhában a fal nagy felületét foglalják el a bútorok és az eszközök. Ezek színét figyelembe kell venni a fal színének megválasztásakor. 

shutterstock_286351844A legfontosabb pedig a végcél. Ezt mindig döntsük el, és eszerint tervezzük meg a felújítást. Amennyiben az ingatlanunkat szeretnénk eladni, akkor csak a legszükségesebb, alapvető módosításokat hajtsuk végre, mert az új tulajdonos a saját igényeinek megfelelő változtatásokat majd maga végrehajtja. A konyha funkcióját mindig tartsuk szem előtt. Érdemes végiggondolni a család életvitelét. Ha a család szeret nagyokat sütni-főzni, nem biztos, hogy az amerikai konyha a legmegfelelőbb. Kicsi, egyszerű főzés, melegítés esetén viszont nem feltétlenül érdemes a legkomolyabb bútort és berendezést megrendelnünk. Döntsük el a funkcióját és azt, hogy a családi büdzsé mennyit enged. Mint a legtöbb dologgal, itt is jönnek az újabb és újabb igények és ötletek, amik tetszenek nekünk, ám fölöslegesek. Lehet, hogy a végén egy méregdrága konyhát építünk úgy, hogy nincs rá szükségünk és alig használjuk.

Egy konyhának az esztétikus megjelenés csak a másodlagos feladata. A legfontosabb az, hogy örömmel tudjunk egészséges és finom ételeket elkészíteni a családunk és saját magunk számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.