VILLANYVEZETÉKEK CSERÉJE

2016. március 3.

shutterstock_115552762Sokszor hallunk arról, hogy a régi villanyvezetékeket érdemes kicserélni, mert elavultak és veszélyesek. Ennek a fő oka, hogy régebbi építésű házaknál a mai igényekhez képest alul vannak méretezve a vezetékek, illetve a villamoshálózat is. Itt a fő ok nem feltétlenül az, hogy akkoriban a szakemberek nem megfelelően tervezték és méretezték a hálózatot, hanem az, hogy a mai időkben lényegesen több elektromos eszközt használunk, akár egyszerre is. Ezen felül több, nagyobb áramfelvételű eszközt is van a háztartásokban. Ilyenek a bojlerek mellett a vízforralók, mikrohullámú sütők, szárítógépek, mosogatógépek, stb. Az említett eszközökhöz ezért érdemes, ha a teljes hálózat kicserélésre nincs is pénzünk, külön vezetékeket bevezetnünk, megfelelő biztosítékkal együtt.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy az újabb berendezések már energiatakarékosak, így ha több fogyasztót is használunk, elégnek kellene lennie. Vajon akkor miért nem elég a régebbi hálózat teljesítménye? A kérdés jogos. A régebbi eszközökhöz képest sok olyan eszközt használunk, melyeknek az áramfelvétele az elődeihez képest kisebb, mint a mosógép, TV, hűtő, stb., ezért nem kizárt, hogy egy átlagos otthon áramfelvétele nem nagyobb, mint 20-30 éve. A probléma nem ott van, hogy mekkora az átlag áramfelvétel, hanem ott, hogy egy bizonyos időszakban vagy időszakokban kimagaslóan nagy a hálózat terhelése. Reggel megy a kávéfőző, mikrohullámú sütő, vízforraló, kenyérpirító, hajszárító, hajvasaló, stb., és ezzel párhuzamosan a többi fogyasztó lámpa, hűtő, amit a hálózatnak biztonságosan bírnia kell. Ezt követően pedig beáll a rend és a folyamatosan üzemelő gépek egy újabb teljesítményigényes időszakig dolgoznak, az elődeikhez képest kisebb teljesítménnyel.

shutterstock_191106698A régi hálózatoknál a másik gyakori probléma a nagyteljesítményű fogyasztókon kívül az is, hogy a régi alumíniumkábelek már elöregedtek és a terhelésre nem minden esetben reagálnak jól, valamint az elöregedett szigetelésük sem túl biztonságos. Egy elektromos hálózat életciklusa általánosságban kb. 30 év. Itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy az alumíniumvezetékkel szerelt hálózatok a közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül rosszak és nem minden esetben kell azonnal cserélni, főleg ha szakszerűen, szakember által lettek szerelve, rendszeres időközönként ellenőrizve vannak, és utólagosan nem nagyon bolygatták azokat. Az alumínium jó vezetőképességgel rendelkező anyag, ezért is alkalmas a feladat ellátására. Amennyiben a keresztmetszete jó és védőcsőben van, akkor cserélni nem feltétlenül kell. A hátránya azonban egy új rézvezetékkel szemben az (és itt elsősorban a sodrott rézvezetékre gondolunk), hogy rideg, merev és könnyen törik. Az ilyen vezetékeknél jobban kell figyelni és kerülni kell a hajlítgatást, főleg utólag. Ezért szerelni is macerásabb. Az ilyen vezetékek toldása is egy kiemelt hibaforrás. A toldást a köznyelvben csak „csoki”-ként emlegetett eszközzel szokták megoldani, melyet azonban nagy teljesítményű hálózatok esetében szintén kerülni kell. A másik gyakori probléma, amelyet minden vezetéktípusnál kerülni kell, és az alumínium vezetékek esetén nagy hiba, az a vezetékvégek sodrása, ami annyit jelent, hogy több vezetékvéget tekerünk össze. Szintén e vezetéktípusnál jellemző probléma, hogy nehéz forrasztani, mert a vezeték felületén oxidréteg képződik. Volt szó az alumínium- és a rézvezetékekről. Itt kiemelendő, hogy tilos az alumínium- és rézvezetékeket variálni, összekapcsolni, mert baleset- és tűzveszélyes! Ennek oka, hogy speciális korrózió hatására a közvetlen csatlakozások megszűnnek, mert a kábelvégek eltűnnek.

Az alulméretezett, túlterhelt, elavult hálózatoknál gyakori probléma, amikor azt érzékeljük, hogy gyakran lecsapja valami a biztosítékot, melegszenek a konnektorok, stb. Mindenképpen hívjunk szakembert!

Rendszeres időközönként, akár új, akár régi hálózatról van szó, érdemes szakemberrel is megvizsgáltatnunk a hálózatot. A vizsgálat térjen ki arra, hogy a hálózat biztonságos-e minden tekintetben. Legyen biztonságos érintésvédelmi szempontból is, jól legyen méretezve, ne legyen tűzveszélyes, valamint a szabványnak feleljen meg. A feltárt hibákat javítsa is ki.

shutterstock_91830338A régebbi hálózatoknál a másik fő hiányosság, hogy nem mindenhol van földelés bevezetve, még sajnos akkor sem, ha a konnektor földelt (régebbi építésű háznál, nem szakszerűen cserélt konnektorok esetében), ami komoly balesetveszély forrása lehet. Kettős földelésű berendezéseknél nem feltétlenül jelent gondot a földeletlen konnektor, de erősen javasolt, hogy egy-egy ilyen eszköz használata ellenére minden földelt konnektorba legyen bedugva. Nyilván nem minden berendezés rendelkezik földelt dugóval, csak amelyiknek szüksége van rá, de később is sokkal kényelmesebb, ha bármilyen eszközt bárhova (földelt konnektorba) tudunk csatlakoztatni. A földelés elvégzését csak és kizárólag ház-szinten lehet és szabad biztonságosan megoldani!

A villanyvezetékek cseréje nem olcsó, sok munkával jár, és akár vésni is kell, ha a vezetékek nem védőcsőben futnak, hanem csak a falba vannak vakolva. Bár aki az esztétikát az anyagiak miatt mellőzné, a vésés elhagyása érdekében választhatja, hogy kábelcsatornában vezeti végig a falon a kábeleket. Bármelyik megoldást is választjuk, mindenképpen profi szakemberrel végeztessük a munkát!

Amennyiben a villanyvezetékek védőcsőben futnak, akkor is lehetnek problémák, ha a cső szűk, sérült, összenyomódott, mert akkor nem feltétlenül lehet a kábelt eltávolítani, vagy az újat behúzni. Ilyenkor marad a vésés vagy a kábelcsatornázás.

A teljes vezetékek felújításánál a biztosítékokat is érdemes megvizsgáltatni és adott esetben modernebb és biztonságosabb eszközöket felszereltetni. Javallott Fí-relét is alkalmazni, mely a biztonságunkat hivatott jobb hatásfokkal védeni.

Egy villamoshálózat esetében is igaz, hogy a bajt megelőzni egyszerűbb, mint orvosolni azt. Ennek érdekében rendszeresen vizsgáltassuk meg szakemberrel, és ha a szükséges, a szerelést is bízzuk rá. Amennyiben nem ez a szakmánk, ne szereljük saját magunk a hálózatot, és ne is bízzuk olyasvalakire, akinek nincs meg a megfelelő végzettsége és gyakorlata, mert ez a testi épségünket, életünket és anyagi javainkat is veszélyeztetheti.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.