Szellőztetés, légmozgatás

2013. december 17.

kép_05Egy egészséges lakótér alapvető követelménye a friss levegő utánpótlásának biztosítása, a szellőztetés. Ezt kétféleképpen érhetjük el; természetes vagy mesterséges úton.

Yucca_plus_beige_blanko 0001Először mindenkinek a természetes szellőztetés jut eszébe: kinyitjuk az ablakot és beáramlik a friss levegő. Igen, ez sok esetben működik. Nincs is annál kellemesebb érzés, mint amikor a tavaszi levegő betölti a szobákat, lakótereket, vagy akár ébredés után a téli csípős hideg átöblíti a hálószobát. Ilyen jellegű szellőztetésre bármilyen nyíló, bukó, toló nyílászáró alkalmas, csupán arra kell ügyelni, nehogy becsapódjon az ablak/ajtó, mert olyankor megrepedhet, kitörhet az üveg, vagy tönkre mehet a vasalat.

kép_04Épületfizikai szempontból azonban mást jelent a szellőztetés. A teljes légcsere mellett a levegő páratartalmának csökkentése is fontos szempont. Ha egy lakásból nem tud távozni a pára, megjelenik a penész, folyni fog az üvegfelületeken a víz, és ez bizony mindenképpen kerülendő. Ahhoz, hogy ez ne következzen be, sokat és hatékonyan kell szellőztetni, legjobb, ha kereszthuzatot tudunk biztosítani. Ez sajnos sokszor a legjobb szándék mellett sem érhető el – nincs lehetőség kereszthuzatra, nincs időnk a reggeli rohanásban elég ideig nyitva hagyni az ablakokat, olyan helyen van a lakás (vagy iroda), ahol nagy a zaj, vagy csak szennyezett, szmogos levegő jönne be, vagy gondoljunk csak az allergiásokra, akiknek pollen szezonban kimondottan káros a kinti levegő.

kép_02
Segít a friss levegő utánpótlásában és a páramentesítésben, ha beépítünk a falba vagy a nyílászárók keretébe meghatározott mennyiségben és meghatározott helyiségekben ún. páraszellőzőket. Ezt akár utólag is elvégezhetjük. Ezek a páraszellőzők biztosítják a folyamatos, meghatározott mennyiségű friss levegőutánpótlást, bár emellett mindenképpen szükséges a természetes szellőztetés is (ablakok nyitása). Nem túl dekoratív megoldás, de a cél érdekében elviselhető.

kép_01
Bár sokan a puszta gondolattól is elborzadnak, mégis a leghatékonyabb, legmodernebb és leggazdaságosabb szellőztetési, légmozgatási módszer a gépi szellőztetés. Nem csak irodaházakban, ipari épületekben és közintézményekben, hanem bizony családi házakban is. Nem kell félni tőle, gondoljunk inkább arra, hogy gépi szellőztetés során biztosan pormentes, pollenektől és egyéb szennyeződésektől megszűrt levegő kerül a belső térbe. Nem hallatszik be a nyitott ablakon keresztül a forgalom zaja. Ami az egyik legfontosabb érv, hogy egyenletes belső hőmérséklet biztosítható azáltal, hogy nem hűtjük le vagy nem melegítjük fel a helyiség levegőjét. A hőcserélős szellőztetőrendszerrel sok fűtési-hűtési energiát spórolhatunk meg! Ráadásul egy családi ház befúvás-elszívás energiaigénye kevesebb, mint egy izzó energiafogyasztása. A szellőzőgépet elrejthetjük például a padlástérben, kazánhelyiségben, belsőépítészetileg nem okoz gondot. Zajterhelése elhanyagolható. A befúvó és elszívó rácsokat könnyen elhelyezhetjük gipszkarton álmennyezetben, falban. Egy kis odafigyeléssel belsőépítészetileg is könnyen kezelhető.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.