ÜVEG, a transzparens design

2013. december 3.

uveg_009

Az építészeti és belsőépítészeti tervezők nagy szeretettel alkalmazzák az üveget mint design elemet. Az üveg transzparenciáját kihasználva szinte lebegve változtatják meg a belső tereink hangulatát. A felhasználási területe szinte végtelen.

Leggyakrabban a fürdőszobák zuhany elválasztó falaként találkozunk sík üvegtáblákkal. Ezek lehetnek víztiszták, savmartak, homokfúvottak, vagy akár festhetjük is őket.

uv_002

Gyakran találkozunk üvegbetétes ajtókkal és egyre népszerűbbek a tiszta üveg, azaz keret nélküli üvegajtók. Minél nagyobb az üvegfelület egy ajtólapon, annál nagyobb mennyiségű fényt közvetítenek a szomszédos terekbe. Így jelentős energiamennyiséget spórolhatunk.

A mai modern egyterű térformálás szakaszolására az egyik legjobb design eszköz a fix vagy tolható üvegfal. Ezek fix vagy mobil alkalmazása díszíti és ideiglenesen átformálja a körülöttünk elhelyezkedő térélményt. Az előzőekben már említett felületkezelési eljárásokon kívül a többrétegű biztonsági edzett üvegeknél különböző színeket, grafikákat, képeket vagy akár különböző textúrákat is laminálhatunk az üvegfelületek közé.

uv_001

Ezen kívül akár a falfelületeket is burkolhatjuk üveggel. Rejtett világítás alkalmazásával növelhetjük az üvegfalak eleganciáját. Fürdőkben előfordul, hogy a csempe burkolatot üvegtáblák helyettesítik.

Eddig alapvetően a síküveg alkalmazásáról esett szó. Ezt túlszárnyalva, elhelyezhetünk egyedi üveg design elemeket mint térelválasztót, falba süllyesztetve az üveg egyedi tulajdonságait és a fényt kihasználó, a falat kiegészítő üveg elemeket.

34

Az üvegnek számos megmunkálási formája létezik. Hideg üveg technika, az ólomüveg és Tiffany üvegezés, meleg üveg technika a fusing (formára rogyasztás), casting (formába öntés). Ezek mind más és más előnyét emelik ki az üvegnek. Az ólomüveg és Tiffany üvegek elsősorban ajtók ablakok üvegezésénél, térelválasztó falaknál, lámpáknál alkalmazhatók. Itt a színek és formák összhangja dominál. A fusing üvegeknél a textúrákkal lehet látványosan játszani, üvegfalak, tálak készítésénél használják. A casting technika elsősorban üvegtárgyak, dobozok, szobrok készítésére alkalmas.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.