A minimalizmus alapszabályai

2019. január 23.

Ha körbenéz az otthonában mi az első benyomása? Vessen egy pillantást a bútorokra, a falon lévő festményekre és fényképekre, az asztalon található tárgyakra. Mindegyiknek ott kell lennie, vagy el tudná képzelni az életét nélkülük is? A minimalizmus lényege abban rejlik, hogy ne zsúfoljuk tele otthonunkat olyan tárgyakkal, amikre csupán porfogóként tekintünk. Az otthonok zömére ráférne egy ezen a gondolkodáson alapuló frissítés, hogy a végeredmény szép és rendezett legyen.

A minimalizmus egy olyan stílusirányzat, ahol a tér, a világítás és a tárgyak egyaránt fontos szerepet kapnak. Megköveteli ugyanis, hogy minden szempontból a lényeges dolgokra fókuszáljunk, így elérve a maximális hatást. Hogy unalmas lenne? Dehogy! Sőt, a lakberendezők és belsőépítészek szerint az irányzat merész, funkcionális és letisztult.

Összegyűjtöttünk öt tippet azok számára, akik egyszerű, kifinomult belső terekkel kísérleteznének otthonuk üdítő átalakítása érdekében.

1. Használjon visszafogott színeket!

A minimalista otthonok alapvető jellemzője a világos, tágas terek. Nem kell azonban a fehér falakhoz ragaszkodnunk, bátran választhatjuk az olyan semleges árnyalatokat is, mint a szürke vagy pasztell. A bézs és a fehér párosítása megfelelő világítással pazar végeredményt garantál.

minimalizmus1

2. Az üres helyen alakítson ki fókuszpontot!

Az üresen álló terek a minimalista enteriőrök lelkei, amelyek akkor tudnak életre kelni, ha azok megjelenését egyetlen tárgy határozza meg. A szakértők szerint ezt a fajta vizuális egyensúlyt csak egy fókuszpontként szolgáló kiegészítővel tudjuk elérni, ami lehet egy állóváza, egy modern dohányzóasztal vagy éppen egy nagyméretű, falra akasztott műalkotás.

minimalizmus2

3. Viszlát rendetlenség!

A minimalista otthonokban minden az élére van állítva, mindennek meg van a maga helye, így szóba se jöhet sem a rendetlenség, sem pedig a rossz szervezettség. Alapvetése, hogy csak azokat a tárgyakat, kiegészítőket és használati eszközöket tároljuk a szekrényekben és a polcokon, amikre szükségünk van. A konyha esetében a polcokban praktikus rendezők kapnak helyet, így a konyhapulton szinte semmi sem található. Ha mindehhez fehér fényes burkolatokat társítunk, optikailag jelentős mértékben növelhetjük a teret.

minimalizmus3

4. Játsszon a textúrákkal!

Érdekes és izgalmas eleme lehet a minimalista otthonoknak az eltérő textúrák találkozása. Egy hálószobában igazán merész választás lehet egy kárpitozott fejléc, egy mintás textúrájú tapéta és a bársonyos tapintású párnák kombinációja. Ne feledjük, a fa padlóburkolatok csak fokozzák egy szoba rusztikusságát vagy letisztultságát, így ennek a textúrájával is érdemes játszanunk.

5. Fény, fény, fény

Hagyjuk, hogy a fény elárassza otthonunkat, hogy a fehér, illetve halvány pasztell bútorokon és kiegészítőkön visszapattanva beragyogja a tereket. Függönyválasztásnál törekedjünk a vékony textíliák telepítésére, így a napsugarak könnyedén átjutnak rajta. A világítás megtervezésekor a környezettudatos megoldások mellett ügyeljünk arra is, hogy védje a szemünk egészségét amellett, hogy tökéletesen megvilágítja helyiségünket.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.