Így használjuk a 3D-s design programokat

2018. szeptember 4.

Mind emlékszünk még, hogy gyerekkorunkban a szobáink átalakítását tervezve fogtunk egy kockás lapot, megrajzoltuk birodalmunk alaprajzát, aztán kivágtuk a méretarányos vázlatát az ágynak, a szekrénynek, az íróasztalnak és addig-addig rendezgettük, amíg ki nem alakult a végleges kép? A 3D-s lakberendezési design programokkal sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha belevágnánk otthonunk egyik helyiségének megújításába.

Számos remek számítógépes és okostelefonra telepíthető programot fejlesztettek az elmúlt években, amik segítségével laikusként is profi belsőépítésznek és lakberendezőnek érezhetjük magunkat, legyen szó fürdőszobáról, konyháról, nappaliról vagy éppen a garázsról. A szoftverekkel professzionális 2D alaprajzokat hozhatunk létre, amiket aztán 3D-s nézetben szabályosan életre kelthetünk úgy, hogy szinte ki tudjuk tapintani még a textúrákat is. Sőt, van olyan program, amivel még az éjszakai és a nappali fényt is modellezhetjük, tehát a természetes napfény és a mesterséges világítás mellett is láthatjuk, hogy milyen hatást nyújtanak az általunk kiválasztott színek, formák, berendezési tárgyak, dekorációk.

Alapvetően három egyszerű lépést kell megtennünk, hogy élvezhető kikapcsolódássá váljon az álomotthon megtervezése.

1. A szoba megrajzolása

Pontosan le kell mérnünk a helyiséget, a szoftveren rögzítjük ezeket a méreteket és máris elkészül a nyers alaprajza a szobánknak. Ebbe be kell illesztenünk az ablakokat, az ajtókat, illetve azokat a fix elemeket, amelyeket nem tudunk elmozdítani vagy áthelyezni. Ilyen lehet például a radiátor, a kandalló vagy konyha esetében a gáztűzhely és a mosogató.

tervezo1

2. Kísérletezzünk a bútorokkal

Milliónyi előre feltöltött bútort importálhatunk egyetlen mozdulattal szobánkba, így aztán bátran ugrálhatunk stílusok, textúrák, színek között. Akár extrém ötleteinket is megjeleníthetjük, hogy aztán a kiválasztott bútorok mellé világítást, dekorációs elemeket is társítsunk. Egy pillanat alatt letölthetjük ehhez a világ legnagyobb 3D-s lakberendezési modelleket tartalmazó adatbázisát, hogy aztán hosszú órákon keresztül csinosítgassuk tervrajzunkat.

tervezo2

3. Padlóválasztás öröme

Nemcsak a bútorokkal és a kiegészítőkkel játszhatunk, hanem a padlóstílusokat is gyakorlatilag végtelen variációban jeleníthetjük meg, így nem padlóhoz kell bútorokat választanunk, hanem akár fordítva is megtehetjük. Ráadásul a 3D-s megjelenítés során a kiválasztott padlózat textúrája szinte életre kel, rendkívül valósághűen mutatja meg a szoftver, hogy vajon tényleg a megfelelő stílust választottuk-e a helyiség funkciójához, megjelenéséhez, színvilágához.

tervezo3

Ha pedig elkészültünk a csodálatos tervekkel, egyszerűen exportáljuk a végleges változatot és akár telefonnal a kezünkben induljunk el a beszerző útra, hogy aztán a valóságban is életre keljen mindaz, amit megálmodtunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.