Így alakítsuk ki a tanulósarkot a gyerekszobában

2018. augusztus 29.

A gyerekszoba nem csak a pihenés és a játék helyszíne, hanem a tanulásé is. Azon túl, hogy praktikusnak és kényelmesnek kell lennie, inspirálóan is kell hatnia a gyerekekre, és olyan hangulatot kell sugározzon, ami megkönnyíti a monoton házifeladat-írást is.

Furniture And Accessories Beauty Colorful Kid Corner Desk In for Kids Room Desk

 

Attól függetlenül, hogy kicsi vagy nagy tér áll rendelkezésünkre, öt fontos szempontot érdemes szem előtt tartani a tökéletes tanulósarok berendezésekor:

  1. színek
  2. világítás
  3. bútorok
  4. rendszerezés
  5. testre szabás

A falakat fessük bátran élénk színekre, törekedjünk azonban arra, hogy ne legyen túlságosan harsány, ebben az esetben ugyanis eltereli a figyelmet a sarok fő funkciójáról, a tanulásról. A színek okos használatával azonban fokozhatjuk a kreativitást.

Fontos, hogy olyan sarkot válasszunk a gyerekszobában a tanulásra, amelyet a délutáni órákban hosszan ér a természetes fény. Társítsunk mellé olyan asztali lámpát, amelynek fénye optimális a gyerekek szemének.

designblog_tanulosarok2

A sarkot rendezzük be a legfontosabb alapbútorokkal. Ennek számít egy íróasztal, ami tárolóegységgel, vagyis fiókokkal, fakkokkal van ellátva, ezt egészítsük ki egy polccal és egy kényelmes, ergonomikus kialakítású székkel. Érdemes a falra felhelyeznünk egy parafatáblát, amire a legfontosabb információkat, órarendeket, különórák listáját fel tudjuk helyezni. Ha két gyermek számára rendezünk be közös tanulóteret, a két íróasztalt érdemes egy nagyméretű polccal elválasztani, így bár egy légtérben fogják készíteni a házi feladatukat, mégis megmarad a személyes terük is.

designblog_tanulosarok3

A füzeteknek, papíroknak, tollaknak, ceruzáknak és minden egyéb eszköznek szerezzünk be kisebb-nagyobb rendszerező eszközöket, így mappákat, henger alakú fémdobozokat, vagy a szoba hangulatához illő színes műanyag, esetleg papírdobozokat. Címkézzük fel őket, így a gyerekek nemcsak azt fogják tudni, hogy mit és hol találnak meg, hanem azt is, hogy a házi feladat befejezését követően hova tegyék vissza a használt eszközöket. Ezzel a módszerrel sikeresen megelőzhetjük, hogy az íróasztalon már az iskolakezdés első hetében átláthatatlan káosz legyen úrrá.

designblog_tanulosarok4

A tanulósarokban a gyerekek azonban akkor fognak szívesen tartózkodni, ha tükrözi a személyiségüket. Éppen ezért egészítsük ki olyan dekorációs elemekkel, amelyek a gyerekek stílusához passzolnak, használjuk a kedvenc színeiket, monogramjukat, esetleg kedvenc rajzfilmfigurájukat. A lányok kedvében járhatunk a manapság rendkívül divatos flamingókkal vagy unikornisokkal, a fiúk íróasztalának környékét pedig feldobhatjuk LEGO-figurákkal, szuperhősökkel vagy a kedvenc focicsapatuk címerével, esetleg magának a rajongott játékosnak a poszterével.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.