Egyetemre mész? Filléres albérletfelújítási praktikák

2018. augusztus 22.

A szülői házból kirepülő friss főiskolásoknak és egyetemistáknak nemcsak a felsőoktatás mindennapos küzdelmeibe kell hamar beleszokniuk, hanem önálló életükbe is, amelynek gyakran egy albérlet vagy egy kollégiumi szoba a legfőbb színtere.

Az egyetemvárosokban a lakásárak az egekben, a fiatalok pedig nem egyszer szembesülnek azzal a problémával, hogy a lakások vagy jó állapotban vannak, de megfizethetetlenek, vagy barátságosabb áron kerülnek az ingatlanpiacra, ám állapotukat tekintve hagynak kívánnivalót maguk után. Nem kell azonban kétségbeesni akkor sem, ha kissé elhanyagolt ingatlant sikerül csak kivenni. Néhány egyszerű és olcsó megoldással nagyon rövid idő alatt ki lehet pofozni a kisméretű lakásokat.

1. Konyha

Nincs felszerelt konyha az albérletben? Semmi gond! Két-három tízezer forintos nagyságrendű elektromos eszközzel tökéletesen kiváltható a méregdrága villanytűzhely. Mivel a főiskolások lakása valószínűleg nem Michelin-csillagos vacsoráknak, sokkal inkább zacskós leveseknek és mirelit ételeknek fog otthont adni, így egy mikró és egy elektromos grill tulajdonképpen mindenre elég. Hiszen míg az előbbiben lehet melegíteni, addig utóbbiban sülteket, melegszendvicset, sőt, még amerikai palacsintát is lehet sütni.

designblog_konyha

2. Fürdőszoba

Az ódivatú csempék néhány pár ezer forintos csempematricával újjászülethetnek, ráadásul abban a stílusban, amiben csak szeretnénk. Az interneten rendeljük meg a matricákat, és csak egyszerűen simítsuk rá az előzőleg megtisztított felületre. A hatás magáért beszél majd! Szintén látványos eredményt érhetünk el egy jól megválasztott zuhanyfüggönnyel és egy magas páratartalmat szerető növénnyel. Az oázishatást garantáltan mindenki imádni fogja majd.

designblog_furdoszoba

3. Közös tér

A fiatalok gyakran ketten-hárman vesznek ki egy albérletet, így az alapvetően is magas költségek remekül meg tudnak oszlani. Ebben az esetben a nappali egyfajta közösségi térként is funkcionál majd, felújítása pedig könnyedén megvalósítható egy tisztasági festéssel, néhány babzsákkal és a bolhapiacon beszerezhető hippi stílusú kiegészítőkkel. Egy dohányzóasztal, egy állólámpa, néhány kiszuperált régi színes textília, pár etno dekoráció, és máris kész az amerikai filmeket idéző koleszhatás.

designblog_nappali

4. Hálószoba

A privát szféra talán sosem volt olyan fontos, mint egy közös albérletben. Éppen ezért ha nagyobb keretünk van egy szobafelújításra, bátran hangszigeteljük a helyiséget. Ha erre nincs lehetőség, fessük át a falakat vidám színekre, szerezzünk be néhány látványos lakástextíliát és vastag sötétítő függönyt. Ez utóbbi nemcsak abban segít, hogy egy kiadós bulizás után délig aludhassunk, de még az esetlegesen régi, rozoga nyílászárókon elillanó hőt is jól megfogja a téli időszakban, míg nyáron a bejövő meleget fogja fel, hogy néhány fokkal kellemesebb hőmérsékletet biztosítson a szobában.

designblog_haloszoba

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.