Készülj fel a kánikulára! - Látványos DIY római függöny

2018. június 6.

Ahogyan arra előző heti blogbejegyzésünkben már felhívtuk a figyelmet, több fokkal tudjuk csökkenteni otthonunk hőmérsékletét a kánikulában akkor, ha a legegyszerűbb módszerekhez, az árnyékolókhoz nyúlunk. Akkor bemutattuk, miként működik a sötétítőfüggöny, a reluxa vagy éppen a redőny, most pedig egy egyedi, DIY megoldást mutatunk arra az esetre, ha nem készterméket tennénk fel a nyílászáróinkra, hanem magunk készítenénk el azt.

romai_fuggony1

A sötétítőfüggönyök kiválóan alkalmasak arra, hogy már a lakásba, az ablakon keresztül bejutó hőt felfogják, így az a későbbiekben nem tud majd a lakás többi pontjába is intenzíven eljutni. Nem kell azonban a klasszikus széthúzós változatokat felaggatnunk a karnisra, hiszen vannak sokkal divatosabb megoldások is. Ilyen például a római stílusú árnyékoló is, amely nem csak Itália ódon fővárosában mutat remekül.

romai_fuggony4

A barkácsboltban szerezzünk be vékony fa merevítőlécet, jó minőségű felhúzó zsinórt és fém rudakat is. A méteráruüzletben ízlés szerint kiválasztott, vastagabb anyagú, méretre vágott textíliát szegjük körbe, hogy az anyag ne induljon foszlásnak. Az anyag hátoldalán jelöljük be száraz szappan segítségével a visszahajtások helyeit. Ügyeljünk arra, hogy a redőzet csakis akkor lesz egyenletes és tökéletes, ha a távolságok is mindenhol egyformák.

A textília alsó és felső részére készítsünk varrógép segítségével egy csatornát, ahová be tudjuk vezetni a két fa merevítőlécet. A hátoldalra, a bejelölt redőzetek helyére rögzítsünk olyan széles szalagot, hogy az alsó és felső varrás között tökéletesen be tudjuk tolni a vékony fémrudakat.

romai_fuggony2

Ezt követően varrjuk fel kézzel a függönyzsinór gyűrűit is, minden redőzet sorába három-három darabnak kell jutnia. Az elsőket a függöny középső csíkjába rögzítsük, innen mérjük ki precízen a két oldalra rögzítendő karikák helyét is. Figyeljünk arra, hogy a függöny szélétől számítva legalább 8 centiméterre kerüljenek csak a karikák.

romai_fuggony3

Alulról indítva vezessük végig a szerkezeten a zsinórt minden oszlopban, végül húzzuk ki oldalirányba a három madzagot. Ellenőrizzük, hogy kellőképpen feszes-e az általunk megalkotott szerkezet, majd csomózzuk le az utolsó gyűrű után a zsinórt. Rögzítsük a szerkezetet az ablakhoz, és máris elkészült a tökéletes római függönyünk.

Ha a mechanizmust kicsit bonyolultnak érezzük, szerezzük be a barkácsboltban a teljes szerkezetet, amelyre csak rá kell szabnunk az általunk kiválasztott csodás textíliát.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.