DIY-tipp: Fogj egy régi ajtót és készíts belőle valami meglepőt!

2018. április 18.

Virágkorukat élik a kézzel készített megoldások és maga az újrahasznosítás elve is. Egy egyszerű létrából látványos polcot, egy ajtóból pedig még meglepőbb dolgokat lehet készíteni, amelyek azon túl, hogy meghökkentőek, praktikusak és egyediek is. Ráadásul fillérekből meg is valósíthatóak! Az újHÁZ Centrum design blogja három remek DIY-tippet gyűjtött össze arról, mit is kezdhetünk egy régi ajtóval.

1. Üzenőfal vagy hatalmas képkeret

A régi kazettás ajtók elfordítva kiváló üzenőfalként vagy képkeretként szolgálhatnak számunkra. Hagyjuk meg kopottas, rusztikus hangulatában, csupán magukat a kazettákat csiszoljuk egyenletesre géppel vagy csiszolópapírral. Ezt követően, amennyiben üzenőfalat szeretnénk készíteni, kenjük le a kazettákat két réteg fekete táblafestékkel és hagyjuk teljesen megszáradni. A rögzítést követően vezethetjük rajta heti feladatainkat, havi terveinket, vagy bakancslistás kívánságainkat is.

ajto1

Ha úgy döntenénk, hogy egy gigantikus képkeretet készítünk legszebb családi fényképeinknek, szintén a csiszolással kezdjük a munkafolyamatot. Ezt követően válogassuk ki kedvenc fényképeinket és decoupage-technikával vagy egyszerű ragasztó segítségével rögzítsük azokat az ajtó kazettáiban. Amikor a ragasztó megszáradt, lakkozzuk le a képeket két rétegben, hogy tartósak maradjanak. Ezt követően már mehet is a falra, ahol garantáltan azonnal a helyiség középpontjává fog válni.

2. Ajtóból asztalt

Egy szép, régi ajtó étkezőasztalként is újjá tud születni. Amennyiben festve van, szedjük le a rétegeket, hogy ismét előbukkanhasson a fa természetes erezete. Csiszoljuk simára géppel az ajtó mindkét oldalát, majd lazúrozzuk és lakkozzuk kedvünk szerint. A négy sarkára rögzítsünk masszív falábakat, a tetejére pedig szakemberrel vágassunk méretre egy üveglapot. Néhány óra alatt és pár ezer forintból el is készülhet egyedi asztalunk, amely a konyha vagy az étkező ékeként szolgálhat.

ajto2

3. Mutatós előszobaszekrény

Ha igazán kreatív megoldást szeretnénk választani ajtónk felhasználására, készítsünk belőle előszobaszekrényt! Távolítsuk el a kilincset és a zárszerkezetet, a helyét kenjük ki faglettel. Szedjük le a megkopott festéket, csiszoljuk simára az ajtó felületét, majd fessük le ízlésünk és előszobánk hangulata szerint élénk vagy éppen pasztellszínűre, de meghagyhatjuk természetes szépségében is. Az ajtó felső harmadára erősítsünk egy kis polcot, lejjebb pedig csavarozzunk fel néhány akasztót, amely tökéletesen alkalmas lesz a kabátok tárolására. Az ajtó alsó részéhez erősítsünk egy szintén előkészített és gondosan lefestett faládát, amely akár cipők, akár más kiegészítők tárolására is megfelelő lesz.

ajto3

Régi, megunt tárgyaink, elavult bútoraink és kiegészítőink kidobása helyett érdemes tehát kreatívan megközelíteni esetleges újrahasznosításukat, hiszen néhány egyszerű praktikával és pár ezer forinttal máris újjászülethetnek, hogy ismét otthonunk méltó díszei legyenek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.