Öt látványos DIY virágtartó

2018. március 21.

Visszafordíthatatlanul itt a tavasz, mi pedig olthatatlan vágyat érzünk aziránt, hogy kertünket vagy erkélyünket teleültessük szebbnél szebb virágokkal. Sokaknak nem adatik meg a hatalmas virágoskert adománya, látványos megoldások azonban mindenre vannak. És a legjobbak, mint mindig, most is azok, amiket magunk készítünk el.

viragtarto_nyito

1. Letisztult, modern, beton

Hatalmas népszerűségnek örvend a legnagyobb videómegosztó oldalon a pofonegyszerűen elkészíthető beton virágtartó fázisvideója. És valóban: amennyire könnyen megvalósítható, olyannyira mutatós is. Nincs másra szükség, mint némi hobbibetonra, egy használaton kívüli vödörre és néhány széklábra.

Az előírásnak megfelelően keverjük ki a hobbibetont és öntsük bele a vödör aljába. Minimálisan tíz centiméter vastagságú állványrészt készítsünk, ennél vastagabb igen, vékonyabb azonban nem lehet a virágtartónk. Szúrjuk bele egyenlő távolságokra a széklábakat és erősítsük ragasztószalaggal a vödör pereméhez. Várjuk meg, míg a beton teljesen meg nem köt. Ezután nincs más dolgunk, minthogy eltávolítsuk a ragasztószalagokat és óvatosan kiütögessük, majd kifordítsuk virágtartónkat a vödörből. A széleket érdemes utólag simára csiszolni, hogy az eredmény valóban tökéletes legyen.

viragtarto1

2. A létra újjászületése

Van egy használaton kívüli kisebb méretű létránk vagy fellépőnk? Remek virágtartóként tud bármelyikük fillérekből újjászületik. Először is csiszoljuk le a felületét, hogy a festék alól a natúr fa előbukkanhasson. Ezt követően nyissuk ki, és mérjük le az egyes lépcsőfokok közötti távolságot, valamint a létra két lába közötti szakaszt is. Annyi deszkát vágassunk, ahány emeletesre szeretnénk készíteni az állványt.

Több ponton erősítsük össze szögek vagy csavarok segítségével a deszkákat a létraszerkezethez. Ellenőrizzük le, hogy valóban masszív-e az építményünk! Végül lakkozzuk vagy pácoljuk ízlésünknek megfelelő színűre, hogy aztán telesorakoztathassuk szebbnél szebb növényekkel.

viragtarto2

3. A legegyszerűbb néha a legnagyszerűbb

Tavasszal gyakran kerül egy-egy elkorhadt fa kivágásra. Ha ez nálunk is megtörtént, használjuk fel kreatív módon a fatönköket! Vágjunk le 15-20 centis korongokat láncfűrész segítségével a fatörzsből, majd lakkozzuk le, hogy ellenálljon a rossz időjárási körülményeknek is. Fordítsuk meg és az aljára erősítsünk fel négy kis kereket, és máris elkészült a zseniálisan formabontó, hordozható virágállványunk.

viragtarto3

4. A raklap újjászületése

Évek óta hatalmas népszerűségnek örvendenek a raklapból készített berendezési tárgyak. Nincs ez másként a függőkerttel sem, amit ebből az egyszerű ipari alapanyagból barkácsolhatunk. Fontos azonban, hogy kifejezetten jó minőségű darabot vásároljunk, hiszen az olcsó, lestrapált raklapok jóval hamarabb tönkre fognak menni, sőt, az is lehet, hogy a virágföld és a növények súlyát sem bírja majd el.

A megvásárolt raklapot ellenőrizzük le, hogy mindenhol megfelelőek-e a rögzítések. Ha valahol instabilnak érezzük, csavarral erősítsük meg. Állítsuk fel, hogy meglássuk azokat a rekeszeket, amik alkalmasak arra, hogy növényekkel gazdagítsuk. Elsőként ezeket a rekeszeket béleljük ki valamilyen nejlonnal, talán a legalkalmasabb a célra az erős kukazsák lehet. Ezt követően töltsük fel virágfölddel és ültessük tele fűszernövényekkel. A virágok alatti fa részt érdemes táblafestékkel lekenni, amelyre fel is írhatjuk, hogy az egyes rekeszeket milyen illatozó növényekkel ültettük tele.

viragtarto4

5. Bádogból lesz a balkonláda

Az erkélyek dísze lehet a használaton kívüli ereszcsatornák átalakításából készülő virágtartók. Az íves bádoglemezeket felül, a két végénél fúrjuk ki és erősítsünk rájuk kötelet. A kötelekre kis kampókat is akasszunk, így az erélyünkről tökéletesen le tudjuk majd lógatni. Töltsük meg virágfölddel, mehetnek bele a virágok vagy a fűszernövények, és máris kész az egyedi, hangulatos, legfőképpen pedig újrahasznosítása miatt környezetbarát balkonládánk.

viragtarto5

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.