A praktikus konyha ismérvei

2018. március 6.

A konyha nemcsak a főzés, hanem a családi élet központi helyszíne is. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, miként rendezzük be és alakítjuk ki a vacsorakészítés feltételeit. A helyiség funkcionális megtervezéséhez van néhány szempont, amit érdemes szem előtt tartanunk. Ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Főzési lehetőségek

Mivel a konyha elsődleges funkciója a főzés, így rendkívül fontos, hogy milyen eszközök beépítését tervezzük. Érdemes szakértő segítségét kérni a sütő, a főzőlap, a vizes blokkok és a szagelszívó választásához. Ez utóbbi azért különösen fontos, mert a helyiség speciális adottságaihoz mérten kell döntenünk az eszközök teljesítményét és a páraelszívók kivezetését figyelembe véve. Más gép szükséges ugyanis egy amerikai konyhás nappalihoz, ahol például egy kandalló is működik, és megint más egy apróbb, panellakásban kialakított főzőfülkéhez.

konyha_nyito

Reggelizősarok vagy konyhasziget

A dizájnerek és a belsőépítészek azt vallják: tekintsünk a konyhára úgy, mint egy üres festővászonra, amikor annak stílusát, karakterét szeretnénk meghatározni. Ha a helyiség mérete lehetővé teszi, mindenképpen érdemes egy konyhaszigetet telepíteni a konyharész és a nappali határára, ugyanis ez nemcsak luxuslégkört biztosít, hanem feltűnő fókuszpontként is szolgálhat, miközben remek alternatívát nyújt az ételek elfogyasztásához. Amennyiben ennek feltételei nem adottak, gondolkozzunk el egy reggelizősarok kialakításán. Egy keskenyebb pult, néhány bárszék, és máris új arculatot kölcsönöz konyhánknak.

konyha3

A megfelelő világítás kiépítése

Sokak azt gondolják, hogy a világítótestek kiválasztása nem a legsarkalatosabb pontja a konyha tervezésének. Nos, ők hatalmasat tévednek, a nem megfelelő fényforrások ugyanis megkeseríthetik a helyiségben töltött perceinket. És bár ezek kivitelezése abszolút a szakértők reszortja, érdemes már kész elképzelésekkel várnunk a mestereket. A mennyezeti világítást illetően akkor járunk a legjobban, ha a süllyesztett spotlámpák mellett tesszük le a voksunkat, ezek ugyanis nemcsak modern megjelenést szavatolnak a konyhába, hanem kiváló és energiatakarékos fényforrások is. Amennyiben a már említett konyhasziget kiépítését is tervezzük, válasszunk a spotok mellé lelógó, fémes kialakítású lámpákat is, amelyek nem csak esztétikailag mutatnak remekül, hanem funkciójukat tekintve is kiválóan helyt tudnak állni.

konyha1

Tárolási lehetőségek

Polcokból és fiókokból soha sem lehet elég a konyhában, főleg akkor, ha különösen nagy rajongói vagyunk a sütés-főzésnek. Ekkor ugyanis milliónyi edény, tál, eszköz, szerkentyű és alapanyag vár arra, hogy megfelelő helyet találjunk számukra. Ne elégedjünk meg a tervezők által orrunk elé tolt konyhaszekrényekkel, javítsuk fel azokat és maximalizáljuk a tárolási lehetőségeket! Néhány sínpár, mágnesek és lakberendezési boltban vásárolható rendezők segítségével a meglévő tárolási helyeinket akár meg is sokszorozhatjuk.

konyha2

Mielőtt azonban konkrét vásárlási döntéseinket meghoznánk, töltsünk le egy tervezőprogramot, vagy kérjük ki látványtervező segítségét annak érdekében, hogy ellenőrizni tudjuk, hogy elképzeléseink a gyakorlatban is megvalósíthatóak-e. Ráadásul ebben az esetben leendő konyhánkat még azelőtt láthatjuk, hogy az első munkálatoknak nekikezdenénk, így aztán könnyen módosíthatunk még elképzeléseinken a lehető legjobb végeredmény elérése érdekében.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.