Kerti esztétika

2013. október 22.

03Kertünk tervezésekor alapvetően a növények kiválasztására, helyének meghatározására gondolunk, de számos egyéb tényezőt is érdemes megvizsgálni.

Ha zónákra osztjuk a kertet, egyszerűbben meghatározhatjuk, milyen anyagokat alkalmazzunk, hova, mekkora növényt ültessünk.

07Első és legfontosabb a bejárati zóna kialakítása, ahol nagyon fontos szempont, hogy megfelelő burkolattal rávezessük az embert. Erre a területre középmagas növényeket, esetleg sövényt, lépcsők esetén növénytálcákat tervezhetünk. Fontos a csúszásmentes, könnyen tisztítható burkolat és a megfelelő világítás kialakítása. A bejárat feletti előtető pedig megvéd az időjárás viszontagságaitól.

09

A második ilyen zóna lehet a pihenés, kikapcsolódás központja. Ez általában a nappalihoz kapcsolódó terasz, amely lehet fedett, pergolával fedett, vagy csak növényekkel védett terület. A napsugarak erős sugárzása ellen ide telepíthetünk nagyobb fákat, bokrokat, és mivel általában ez a déli, fényes oldal, sok-sok virágzó növényt. A terasz burkolata legyen természetes hatású, készülhet pl. WPC (műanyag-fa kompozit anyag) burkolatból vagy természetes kövekből.

06A teraszra kényelmes ülőbútorokat válasszunk, amennyiben itt alakítjuk ki a kerti sütőt, mindenképpen gondoskodjunk könnyen tisztítható, esztétikus kerti étkezőasztalról és székekről. Ide már egyszerű, finom hangulatvilágítást tervezzünk, a romantikusok kis lampionokkal, a modernebb vonal képviselői pedig világító kerti díszekkel, tárgyakkal díszíthetik a teraszt és annak környékét.

02

A kerti sütő és környéke szintén gondos tervezést igényel. Ma már sokféle épített és mobil kerti sütő vásárolható, amennyiben lehetséges, még a tervezésnél figyeljünk oda, hogy a kerti sütő környékére vezessük ki az áramot, és kerti mosogatót is tervezzünk. Ide már könnyen tisztítható és tűzálló burkolatot tegyünk, a megvilágítás legyen közvetlenebb, a  megfelelő távolságra ültetett növényzetet pedig kavicsággyal válasszuk el a sütő környékétől.

04Kellemes színfoltja a kertünknek a kerti medence vagy kerti tó. Ide telepíthetjük a párás környezetet igénylő növényeket, nádat, sást vagy fűzfát is. Burkolatválasztáskor figyeljünk, hogy csúszásmentes, fagyálló burkolatot válasszunk. A medence környékét világítsuk meg, így este is gyönyörködhetünk a csillogó víztükör játékán.

12Családi házak kertjében elengedhetetlen gondoskodni a gyerekek játékteréről. Ennek esztétikus kialakítása kertünk különleges színfoltjává válhat. Akár egyedi, akár vásárolt termékekkel rendezzük be, figyeljünk az összhangra, a színek harmóniájára is.

Bátran alkalmazhatunk élénk színeket is. A homokos – füves részek arányával játszva kevés burkolt felületet tervezzünk. Tároló kialakítására nagy szükségünk lehet, hiszen így gyorsan elpakolhatjuk a szétszórt játékokat. Ez lehet akár csak egy láda is, de beépíthetjük a kialakított játszóházhoz kapcsolódóan is. Itt kerüljük a szúrós, bogyós növények telepítését, és a díszkertet se ide tervezzük. Strapabíró, könnyen megmászható, erős fákat, növényeket válasszunk.

05Ugyancsak a gyerekek számára jelöljük ki azt a sík, egybefüggő, nagy zöldterületet, ahol kényelmesen labdázhatnak, futkározhatnak. Ezt a területet meg is világíthatjuk akár nagyobb reflektorokkal is, és amennyiben megfelelően gondozzuk, ez az élénkzöld nagy fűterület kellemes, nyugodt színfoltjává válik a kertünknek.

A konyhakert kialakítására válasszunk napfényes, biztonságos, de azért könnyen megközelíthető, jól öntözhető helyet. A kertrész védelméről sövénnyel vagy kerítés építésével is gondoskodhatunk.

A zónák közötti közlekedést fűbe ültetett kő- vagy beton lapokkal, kavicsszórással is megoldhatjuk.

11

Kis kertek berendezésekor nagy szükség van a fantáziára és az ötletességre, ilyenkor alkalmazhatunk akár növényfalakat is, hogy megnöveljük a zöld felületek nagyságát.

Optimális esetben kertünk stílusa egyezzen meg a ház stílusával, köszönjenek vissza az alkalmazott  anyagok a kertben is, legyen a kert az épület kiegészítése, az összhang kialakítása itt is elsődleges szempont.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.