A tűz az ember barátja…

2017. november 2.

Vége nyárnak, de még nem ért ide a tél. Ezek az átmeneti időszakok kiegészítő fűtéssel is áthidalhatók. Erre nagyon jó és hasznos megoldás a kandalló, hisz az őszi kerti nagytakarításkor felhalmozott gallyakat tudjuk melegre váltani.

kep_001 

Az ember és a tűz kapcsolata meghatározó már a kezdetektől fogva. Szinte mindenki szereti nézni a tüzet, követni a parázs árnyjátékait egy tábortűz körül.

A lakásban elhelyezett kandalló nem más, mint ha egy tábortüzet tennénk a szobánkba, csak ellenőrzött körülmények között. Olyan hangulatelem, ami tavasszal és ősszel, átmeneti időjáráskor, amikor még nem kapcsoltuk be a fűtést, felmelegítheti a lakást. Havas éjszakákon kandalló mellett ücsörögve, beszélgetve, egy pohár bor mellett egyszerűen szebb a világ.

Megjelenésüket tekintve alapvetően három csoportját különböztetjük meg, lehet klasszikus, rusztikus és modern, ezek mutatjuk most be.

Klasszikus…

kep_002

A klasszikus kandallók a kastélyok, illetve nagypolgári élet hangulatát idézik, általában részben falsíkba süllyesztettek, jellegzetes elemük a mészkő, márvány, gipsz illetve műkő keretezése a tűztérnek.

Rusztikus…

kep_003

A rusztikus kandallók általában a falsík előtt helyezkednek el, attól 70-90 cm-re előreugorva, anyaguk elsősorban tégla, rusztikus kövek, esetlegesen fa kiegészítéssel. Általában háromosztatúak, alsó (ez sokszor padként is funkcionál) és felső hangsúlyos párkánnyal.

Modern….

kep_004

A modern kandallók formavilágukban minimalisták, sokszor falsíkba süllyesztettek, mint egy képkeret jelennek meg, de néha teljesen térben állóak. Anyaguk sokféle lehet, jellemzőek az üveg és fém elemek játéka.

Nyitott tűztér…

A tűzterek lehetnek nyitottak és zártak. Ha nyitottak, mindenképpen gondoskodjunk parázsvédő rácsról, illetve arról, hogy a kandalló közelében éghető burkolat, szőnyeg ne legyen.

kep_005

Zárt tűztér…

Zárt tűztér esetében az üvegajtók lehetnek nyílóak, liftesek, illetve oldalra tolhatóak. Fontos tudni, hogy ne használjuk egy időben a kandallót és a szagelszívót, mert a térben meginduló cirkuláció kiszippantja a kéménykürtőből a füstöt, ez pedig kellemetlen és veszélyes is lehet. Ma már kizárólag olyan kandallókat használunk, ahol az égéshez szükséges levegőt a szabadtérből közvetlenül vezetjük be.

Kandallók tervezésénél nagyon fontos odafigyelni az égéstermék elvezetésére. A kémények kürtőméretét az alkalmazott tűzterek méretének függvényében kell megtervezni. Gondoskodnunk kell a kémény alsó és felső tisztítónyílásáról.

A kandalló létesítése nem engedélyköteles, de a kéményt a kéményseprőkkel engedélyeztetni kell. Mindenképpen kérjük szakember segítségét a kémények építésével, kialakításával kapcsolatban!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.